25 / 04 / 2024

Asgari ücrette kim? Ne kadar zam istiyor?

Asgari ücrette kim? Ne kadar zam istiyor?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücretin açıklanacağı tarih belli oldu. Peki asgari ücrette kim? Ne kadar zam istiyor?



Milyonlarca çalışanın merak ettiği ve araştırdığı asgari ücrette artık son viraja giriliyor. Asgari ücretin belli olacağı son toplantı 13 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirilecek. Peki asgari ücrette kim? Ne kadar zam istiyor?

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında birinci toplantı 1 Aralık 2021 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilmişti. Asgari ücret ile ilgili 2. toplantı 7 Aralık'ta Türk-İş'in ev sahipliğinde, 3. toplantı ise 9 Aralık tarihinde Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda gerçekleştirildi.

Asgari ücrette kim? Ne kadar zam istiyor?

İLK TOPLANTIDA 3 BİN 500-4 BİN TL ARASINDA RAKAMLAR KONUŞULMUŞTU

Yeni Şafak'ın aktardığına göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 1 Aralık tarihindeki ilk toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde işçi tarafının 3 bin 750-4 bin lira arasında, işveren tarafının ise 3 bin 500-3 bin 750 lira arasında asgari ücret istediğini belirtmişti.

Asgari ücrette kim? Ne kadar zam istiyor?

ASGARİ ÜCRETTE TÜRK-İŞ'İN KIRMIZI ÇİZGİSİ 4 BİN TL 

Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen 2022 Asgari ücret toplantısının ikincisi de 7 Aralık tarihinde saat 14.00’te gerçekleştirilmişti. Posta'nın aktardığına göre, gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder ve yetkililer katıldı. Gerçekleştirilen toplantıda kısa bir konuşma yapan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay asgari ücretle ilgili olarak herhangi bir rakam telaffuz etmemişti.

Sputniknews'in aktardığına göre, şu ana kadar 2022 yılı asgari ücretinin ne olması gerektiği ile ilgili olarak herhangi bir rakam telaffuz etmeyen Türk-İş'ten konu ile ilgili ilk açıklama geldi.  Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun karar toplantısında konuşan Türk-İş’in Genel Başkanı Ergün Atalay, "Kırmızı çizgimiz 4 bin TL'dir" dedi.

Asgari ücrette kim? Ne kadar zam istiyor?

3. TOPLANTIDA KİM NE DEDİ?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. Toplantısı 9 Aralık toplantısı yapıldı. Tarafların 3. kez masaya oturduğu toplantıda Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder önemli açıklamalar yaptı. Yeni Şafak'ın aktardığına göre, Önder "Yaptığımız hesapta Hacettepe tarafından verilen parametrelere rakamları karşılaştırdık. Bu rakamlara göre, 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında eski formüle göre değişiyor. TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. 3 bin 567 liraya Türk-İş diyor ki ben daha farklı besin kaynaklarını tercih ederim diyerek bu rakam da 3 bin 900'ün altına düşmez diyor" şeklinde konuştu.

Asgari ücrette kim? Ne kadar zam istiyor?

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in açıklamaları şu şekilde; Çalışanlarla ilgili işçi ve işveren taraflarının görüşleri oldu. Asgari ücret teşvik konusunda belli konularda mutabakata varıldı. Zam oranlarına ilişkin olarak TİSK beklenen enflasyonu öneriyorduk bu sefer gerçekleşe enflasyonu alalım. Türk İş enflasyon üzerine refah payı ekleyelim dedi. Ben TİSK ve Türk İş temsilcimize sözü vermek istiyorum. Son toplantımızda da asgari ücretin ne olacağına karar vereceğiz. Son toplantıda bakanlığın bütçesi var bunu kendi aramızda analiz edip net bir tarih belirleyeceğiz.

Asgari ücrette kim? Ne kadar zam istiyor?

Türk İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat'ın açıklamaları şu şekilde: İçinde bulunduğumuz şartlar içerisinde asgari ücretli ve tüm çalışanların sıkıntılarını giderecek bir asgari ücret olsun istedik. Size iyi yorumlar aktardık ancak geldiğimiz yolda aynı durumda değiliz. Komisyonun sağlıklı bir karar vermesi söz konusu olamadı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile gerçek hayatta yaşadığımız enflasyonda fark var. Döviz kurlarının yüzde 85 arttığını görüyoruz. Son 1.5 ayda anormal şekilde artan enflasyon insanların alım gücünün düşmesi dar gelirli insanları daha da zora soktu. Yaşanan enflasyon çarşı Pazar enflasyonunun ve büyüme rakamları da açıklanıyor. Büyümeden de refah payı alacağımız bir asgari ücret bekliyoruz. Ancak şu ana kadar bunu sağlayamadık. Asgari ücretlinin gülümseyeceği ve refah seviyesinin artacağı bir asgari ücreti bulamadık. Bir toplantımız daha olacak ama başlangıçta erken bitiririz gibi düşünmüştük. 2022 yılı değerlendirme hesapları yapılsın istedik ancak benim kanaatimce öyle bir konum olmadığı ortaya çıkmış oldu.

Asgari ücrette kim? Ne kadar zam istiyor?

İşverenlerimizin büyük itirazı üzerine TÜİK rakamları açıklayamadı komisyon başkanımız açıkladı. Enflasyonunda 435 kalemde değerlendirme yapıyor ancak asgari ücretlinin ana kalemi 30 civarındadır. Kira, konut ulaşım vs ele alındığı zaman yüzde 50’den fazla arttığını görüyoruz. Tespitinde bunların dikkate alınacağı kanaatiyle asgari ücretin milli gelirden pay alacak bir yapıya ulaşması beklentimizdi. Önümüzdeki toplantılarda bunu umarım gideririz.

Asgari ücrette kim? Ne kadar zam istiyor?

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç'un açıklamaları şu şekilde: "Hiçbiri enflasyona karşı farklı bir tavrımız olmayacağını korunacağını ifade ettik. Enflasyona ezdirilmeyeceği çok açık ortada 3 bin 161 gibi önerilmiş bir rakam olmadı. Enflasyona karşı çalışanlarımızı koruyacağız. Devletimizin resmi kuruluşu TÜİK’in açıkladığı tüm rakamlar bizim için geçerlidir. Bizim esas aldığımız kurum TÜİK’tir."

Asgari ücretin tespiti için gerçekleştirilen 3. toplantıda da anlaşma sağlanamadığı için gözler şimdi 13 Aralık'ta gerçekleştirilecek olan 4. toplantıya çevrildi. 

Asgari ücrette kim? Ne kadar zam istiyor?

2021 YILI ASGARİ ÜCRET TABLOSU

Brüt asgari ücret: 3.577,50
Net asgari ücret: (Bekar çocuksuz): 2.825,90
Net asgari ücret: (Evli eşi çalışmayan): 2.879,57
Net asgari ücret: (Evli eşi çalışmayan+1 çocuklu): 2.919,81
Net asgari ücret: (Evli eşi çalışmayan+2 çocuklu): 2.960,06
Net asgari ücret: (Evli eşi çalışmayan+3 çocuklu): 3.013,72

Asgari ücret o tarihte açıklanacak!

Asgari ücrette zam oranı netleşti!

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön