16 / 04 / 2024

Asgari ücrette sürpriz dolar etkisi! Dövizdeki artış maaşlara yansıdı

Asgari ücrette sürpriz dolar etkisi! Dövizdeki artış maaşlara yansıdı

Asgari ücrete yılbaşında yapılan yüzde 50'lik zam dolar kurundaki hareketlilik ve enflasyon nedeniyle 6 ayda alım gücünü kaybetti. Hükümetin asgari ücretliyi enflasyona karşı ezdirmeyeceğiz açıklamalarının gölgesindeki maaşların akıbeti belli oldu. İşte dikkat çeken rakamlar..



Türkiye'de 2015 yılında asgari ücret dolar bazında 429 dolar iken, 2022 yılı ocak ayında yüzde 50 zam yapılmasına rağmen TL’nin değer kaybı nedeniyle asgari ücret Haziran 2022 itibariyle 247 dolar civarına kadar geriledi. 248 dolarlık asgari ücretle Türkiye, Latin Amerika’nın en yoksul ve güvencesiz ülkelerinden biri olan Bolivya’nın asgari ücret seviyesinin gerisine düştü.

Asari ücretin geldiği seviye Türkiye'deki çalışma ortamının Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarının oldukça altında bir emek piyasasına evrildiğini gösteriyor.

Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında en fazla asgari ücret ve civarında maaşla çalışma oranı Türkiye’de. Bunun yanı sıra 2,5 milyondan fazla insan asgari ücretin altında bir maaşla çalışmaya mecbur kaldı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön