19 / 04 / 2024

Ashley Brown: Müşterilerle elektrik fiyatı anlaşması yapılmalı!

Ashley Brown: Müşterilerle elektrik fiyatı anlaşması yapılmalı!

Türkiye'ye elektrikte "fiyat anlaşması" tavsiyesinde bulunan Harvard Elektrik Politikası Başkanı Ashley Brown yaptığı açıklamada "Müşterilerle elektrik fiyatı anlaşması yapılmalı, üretim kapasitesi azaldığında müşteri uyarılmalı" dedi




Harvard Elektrik Politikası Başkanı Ashley Brown, elektrik kesintileriyle mücadelede en etkili ve kısa dönemli yöntemin müşterilerle fiyat anlaşması yapmak olduğunu söyledi. 


Brown, Anadolu Ajansı'nın (AA) medya sponsorluğunda İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nda (ICCI 2014) AA muhabirinin sorularını yanıtladı.  


Türkiye'de barajlardaki doluluk oranı azaldığında başvurulabilecek alternatiflere değinen Brown, su sıkıntısı yaşandığı zamanlarda güneş ve rüzgara ağırlık verilip, suyun biriktirilebileceğini belirtti. Brown, daha etkili yöntem "müşteri-talep mekanizması"nı şöyle anlattı: 


"Müşteri-talep mekanizması" oluşturulmalı


"Türkiye'ye daha da önemli bir tavsiyem, müşteri-talep mekanizması. Müşterilerle elektrik fiyatı anlaşması yapılmalı. Elektrik üretim kapasitesi azaldığında müşteri uyarılmalı ve ödediği kadar tüketmeye devam etmesi için tasarrufa gitmesi sağlanmalı. Elektriğin en çok kullanıldığı zamanlarda elektrik fiyatı belirlensin ve müşteriyle anlaşılıp sabitlensin. Elektrik kesintisi olacağı zaman, müşteriye önceden söylensin ve talebini azaltması istensin. Bu yöntemle yüzde 20'ye kadar enerji tasarrufu olabiliyor. Diğer tüm alternatif enerji üretimi yöntemleri uzun dönemlidir ama bu kısa dönemde çare olur." 


"Ödeyemeyenle, ödemeyen ayırt edilmeli" 


Brown, kaçak elektrikle mücadele için öncelikle ödeyemeyenle ödemeyenin ayırt edilmesi gerektiğini savundu. 


"Bu hem ABD'de de hem her ülkede bir sorun" diyen Brown, kaçak elektrik kullanımının elektrik fiyatlarını yükselttiğini, ödeyemediği için kaçak kullananların daha fazla çalmasına neden olduğunu söyledi.  


"Teşvik programları geliştirilmeli"


Ödeyemeyen için teşvik programları geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Brown, şunları kaydetti: 


"Artık akıllı okuyucular var, kimin hangi saatlerde çaldığı tespit ediliyor. Ödeme gücü olduğu halde kaçak elektrik kullananlara cezai yaptırım uygulanmalı. Dolayısıyla bu konuya hem sosyolojik hem teknolojik yaklaşılmalı." 


"Kaya gazı, nükleere ilgiyi azalttı" 


Türkiye'de iki nükleer santral yapılacağı hatırlatılan Brown, "Nükleer enerjinin Türkiye'ye sağlayacağı faydalar kuşkusuz" dedi.  


Brown, ABD'de yeni neslin nükleer santrallere ilgisinin azaldığını, inşa edilen sadece bir yeni nükleer santral olduğunu belirtti. Var olan santrallerin kapatılmayacağını kaydeden Brown, şöyle devam etti: 


"Doğalgaz fiyatını çok düşürdü" 


"Nükleer enerjinin faydaları kuşkusuz. İşletim maliyeti de göreceli olarak düşük. Ama ilk yapım maliyeti çok yüksek, güvenlik önlemleri çok sıkı, pahalı ve tabii ki riskleri çok. Kaya gazı fenomeni yeni gözdemiz. Örneğin ABD'nin hidro kapasitesi fazla olan batısında barajlarda doluluk oranı azalınca ucuz olduğu için doğalgaza yükleniliyor. Kaya gazı, doğalgaz fiyatını çok düşürdü ve nükleere ilgiyi azalttı."



Dünya




Geri Dön