25 / 04 / 2024

ASKİ Ankara'da yapılacak üstgeçit projesini 2. kez kurula sundu!

ASKİ Ankara'da yapılacak üstgeçit projesini 2. kez kurula sundu!

AÜ Ziraat ve Veterinerlik fakülteleri arasında planlanan ancak tarihi binaların siluetini bozduğu gerekçesiyle ile iptal edilen üstgeçit projesini yeniden çizen ASKİ, Koruma Kurulu'na ikinci kez sundu



Samsun yolunun ortadan ikiye böldüğü  Ankara  Üniversitesi'nin (AÜ) Dışkapı'daki kampusunda okuyan öğrenciler iki yerleşke arasında derslere gidip gelmekte güçlük çekiyordu. Zaman zaman derse yetişebilmek için 2 kilometrelik yolu yürümek yerine araçların süratle geçtiği Samsun yolundan karşıya geçerek ölüme meydan okuyorlardı. Özellikle Ziraat Fakültesi öğrencilerinden gelen şikâyetleri değerlendiren AÜ Rektörlüğü, Büyükşehir'den bölgeye bir üstgeçit yapılmasını talep etti. 


SİLUET İTİRAZ I GELDİ 

Üstgeçidin yapımı için görevlendirilen ASKİ, Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi'ni birbirine bağlayan, üzerinden yaya ve araçların geçebileceği bir üstgeçit projesi çizdi. Yapılan üstgeçidin bütçesine kadar her şey hazır olmasına rağmen tam kazma vurulmak üzereyken ASKİ, beklenmedik bir itirazla karşılaştı. Veterinerlik Fakültesi'nin bulunduğu bölgedeki tarihi yapıların siluetini bozacağı iddiası nedeniyle gelen itirazların üzerine üstgeçit konusu Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na taşındı. Gelen itirazları değerlendiren kurul üst geçit projesine onay vermedi. 


PROJE DEĞİŞTİRİLDİ 

SABAH Ankara tarafından gündeme getirilen projenin bir türlü hayata geçirilememesinin ardından devreye giren Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, projeye itiraz edenlerle görüşerek yapılacak olan üstgeçidin öğrencilerin can güvenliği açısından önemini anlatırken ASKİ ise projede revizyonlara gitti. Yapılan yeni proje ile üstgeçidin Veterinerlik Fakültesi bölümündeki ayağının yeri değiştirildi. ASKİ'nin projeyi değiştirmesi ve Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nün araya girmesi ile projenin hayata geçirilmesi için yeniden Büyükşehir Belediyesi'nden Meclis kararı alındı ve bütçesi onaylandı. Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi'nde okuyan öğrenciler için büyük önem taşıyan üstgeçit projesi Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayına sunuldu. Kurulun onay vermesi durumunda üstgeçidin yapımına hemen başlanacak. 


ARAÇLAR DA GEÇEBİLECEK

Proje ile ilgili ayrıca ASKİ'nin Ankara Üniversitesi'ne çelik üstgeçit yapma teklifinde bulunduğu ortaya çıktı. ASKİ, projenin daha hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde imal edilmesini talep ederken Ankara Üniversitesi yönetiminin üzerinden araçların da geçebileceği bir üstgeçidin yapılmasını istediği öğrenildi. 


Sabah Ankara


Geri Dön