24 / 04 / 2024

Ataşehir kentsel dönüşüm projeleri 2013!

Ataşehir kentsel dönüşüm projeleri 2013!

Toplam 17 mahalleden oluşan Ataşehir’de kentsel dönüşüm çalışmaları nasıl ilerliyor, hangi mahalleler kentsel dönüşüm kapsamında? Hepsi ve daha fazlasının cevabı haberimizde. İşte tüm detayları ile mahalle mahalle Ataşehir kentsel dönüşüm projeleri 2013…



İstanbul Anadolu Yakası'nda yer alan Ataşehir, her ne kadar son yıllarda lüks konut projeleri ile gündeme gelse de bölgede çok sayıda mühendislik hizmeti almadan yapılmış, depreme dayanıksız çürük yapı bulunuyor. Şimdi gelin Ataşehir'de mahalle mahalle dönüşümün detaylarını inceleyelim...


Yaklaşık 400 bin civarında nüfusa sahip olan Ataşehir’de toplam 149 bin konut bulunuyor. İlçede bazı mahallelerin 40-50 yıldır devam eden tapu ve imar sorunları bulunuluyor. Birkaç mahallenin sorunları çözülse de birçok mahallede hala tapu ve imar sorunları devam ediyor. 


 Ataşehir kentsel dönüşüm projeleri 2013!


3 etap şeklinde planlanıyor

3 etap şeklinde planlanması öngörülen Ataşehir’de birinci etap Yeni Sahra, Barbaros, Mustafa Kemal, Aşık Veysel Mahalleleri; ikinci etap İçerenköy, Küçükbakkalköy, Atatürk, Kayışdağı ve İnönü Mahallesi, üçüncü etap ise Mevlana, Mimar Sinan, Yeni Çamlıca ve Yeni Şehir Mahallesi’ni kapsıyor. 


Plan 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni iletiliyor fakat 4 yıllık süreçte sadece Yeni Sahra ve Barbaros mahallelerinin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı yapılabiliyor. Ancak diğer mahallelerin hala 1/5000 ölçekleri yapılamamış. 



Birçok bina projeye aykırı yapılmış

Ataşehir’de binaların büyük çoğunluğunun projeye aykırı olarak yapıldığı uzmanlarca tespit edilmiş. Özellikle Mevlana, Mimar Sinan ve Yenişehir mahallelerinde toplam 144 bin 33 hektarlık alan dönüşümü bekliyor. Yine Yeni Çamlıca, Örnek, Esat ve Fetih mahalleleri de riskli alan kapsamında bulunuyor. Ataşehir’de dönüşüme ihtiyacı olan mahalleler ilgili bakanlığa iletilmiş yanıt bekleniyor. 


 Ataşehir kentsel dönüşüm projeleri 2013!


Atatürk Mahallesi ve Emekevler’de 380 gecekondunun yıkımı yapıldı

Atatürk Mahallesi ve Emekevler’de 30 yıldır devam eden mülkiyet sorunun çözülmesinin ardından bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Gecekonduların tahliye edildiği Emekevler ve Atatürk mahallesinde her gecekondu sahibine 1 daire verilecek. Her iki bölgede toplam 380 gecekondunun yıkımı yapıldı. 


Gecekondunun yerine ayda 80 TL taksitle havuzlu güvenlikli ev 

Gecekondu sahipleri yaşadıkları Emekevler mahallesinde yapılan yerinde dönüşüm projesi kapsamında,  noter huzurunda çekilecek kura sonucunda belirlenecek 115 metrekare kapalı otoparklı, yüzme havuzlu,  sosyal tesisli daire sahibi olacak. Hak sahipleri konut teslimleri yapıldıktan sonra, 20 yıl vadeyle, ayda 80 TL taksitle yeni evlerini kavuşabilecekler. 


 Ataşehir kentsel dönüşüm projeleri 2013!


Yenişehir’de 56 metrekare evi olana 105 metrekare verilecek

Ataşehir kentsel dönüşüm mahallelerinden bir diğeri de Yenişehir Mahallesi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut ve belediye ortaklığında dönüşümün gerçekleşeceği bölgede toplam 130 dönüm alan yenilenecek. Yenişehir kentsel dönüşüm kapsamında 56 metrekare daireye karşılık 105 metrekarelik daha modern, depreme dayanıklı daire verilecek. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön