27 / 04 / 2024

Atilla Yeşilada'dan dolar hakkında kritik yorum

Atilla Yeşilada'dan dolar hakkında kritik yorum

Ekonomist Atilla Yeşilada, BDDK düzenlemesinin ekonomiyi kur şokundan en fazla ağustosa kadar kurtarabileceğini ifade etti.



BDDK cuma günü açıkladığı söz konusu düzenleme ile 15 milyon lira karşılığı, yani yaklaşık 900 bin dolar döviz nakit varlığı olan şirketlerin TL kredi kullanımına sınırlama getirdi. Geçen hafta 17.5425 ile 20 Aralık'tan bu yana yeni zirveyi gören dolar, haftanın ilk günü 16.0320 liraya kadar geriledikten sonra dün 16.7131 lirayı test etti.

GES'in etkisi 2 ay sürdü

21 Aralık 2021'de açıklanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi doları 18.3674 liralık tarihi zirveden döndürdü. KKM ve Merkez Bankası'nın örtülü rezerv satışı (6 ayda 59 milyar dolarlık satış hesaplanıyor) ile TL'nin hızlı değil fakat kademeli şekilde değer kaybettiği bir döneme girildi. Mayıs itibarıyla küresel piyasalarda dolara olan talebin artmasıyla TL'deki kayıplar hızlandı. Doların 17.3170 lirayı test ettiği 9 Haziran'da bu kez Gelire Endeksli Senet (GES) açıklandı. GES de yatırımcıların beklentisini karşılayamadı ve dolar yükselişine kaldığı yerden devam etti.

Atilla Yeşilada dan dolar hakkında kritik yorum

Editörün Notu: Bu haber 1 Temmuz 2022, saat 20.37'de yazıldı. An itibariyle dolar kuru 16 lira 69 kuruş, euro 17 lira 38 kuruş, altının gramı ise 972 lira 96 kuruş değerindedir.

İslam Memiş'ten altın ve dolar için büyük uyarı

Asgari ücrete ara zamda ilk teklif geldi! Asgari ücret ne kadar olacak?

Selçuk Geçer'den, 'dolar düştü' diye sevinenlere kötü haber


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön