18 / 04 / 2024

ATO'dan Faruk Özlü’ye ziyaret!

ATO'dan Faruk Özlü’ye ziyaret!

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Meclis Başkanı Nuri Gürgür, yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye “hayırlı olsun” ziyaretinde bulundu.



Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Meclis Başkanı Nuri Gürgür, yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye “hayırlı olsun” ziyaretinde bulundu. ATO heyetinin çalışmaları hakkında bilgi alarak görüş ve önerilerini dinleyen Bakan Özlü, heyet üyelerinin tek tek aktardığı konular hakkında notlar aldığını söyledi.

 

-“İHRACATTA KİLOGRAM FİYATINI ARTIRACAK ÜRÜNLERE YÖNELMELİYİZ”-

 

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci konuşmasına 65’inci hükümetin hayırlı olmasını dileyerek başladı. Türkiye’nin genel ekonomik tablosundan bahseden Bezci, ekonominin lokomotifi inşaat sektörünün hareketlenmesi için konut faizlerinin düşmesi gerektiğini kaydetti. “Yurt dışına İstanbul üzerinden uçmaktan muzdaribiz” diyen Bezci, işadamlarının aktarmalı uçuş nedeniyle bir gün gidiş bir gün de gelişe zaman harcayarak iki tam gününü yolda kaybettiğini söyledi. Bezci, Bakan Özlü’den Ankara’ya 2,5-3 saatlik uçuş mesafesindeki rotalara direkt uçuş gerçekleştirilmesi konusunda destek talep etti.

 

Türkiye’de ilk defa bir ticaret odasının bünyesinde OFFSET Komisyonu kurduklarını anlatan Bezci, “Ankara’da OSTİM başta olmak üzere sanayi bölgelerimiz her şeyi üretecek güçtedir. Yeri üretimi OFFSET aracılığıyla desteklememiz çok önemlidir” dedi. ATO’da Kamu Alımlarında Sanayi İşbirliği Programı konferansı düzenlediklerini de anlatan Bezci, OFFSET Komisyonu’nun çalışmaları hakkında Bakan Özlü’ye bir dosya sundu.

 

Yerli malına fiyat avantajı uygulanması konusunda yasal düzenleme bulunduğunu hatırlatan Bezci, kağıt üzerinde yazanların uygulamayla aynı olmadığını aktardı. İhracatta kilogram fiyatını artıracak ürünlere yönelmenin zorunluluğundan bahseden Bezci, “Sanayicilerimizde sermaye kısıtlı durumda. Bunu da yatırıma harcadıkları zaman işletme konusunda sıkıntı yaşıyorlar. TOKİ’nin konut yapımında gerçekleştirdiği uygulama gibi bir uygulama fabrika yapımı için de yapılabilirse, sanayicimiz var olan kaynağını işletme amacıyla kullanır ve üretim gelişir” diye konuştu.

 

Bezci, ATO olarak girişimcilik konusuna büyük önem verdiklerini belirterek, KOSGEB ile işbirliği halinde girişimci eğitimleri düzenlediklerini söyledi.

 

-“AK PARTİ ARGE’DE HAMLE YAPTI”-

 

ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın stratejik açıdan çok önemli bir bakanlık olduğunu söyledi. Bilim, sanayi ve teknolojinin 100 yıllık kronik problem olarak milletin karşında durduğunu belirten Gürgür, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler kategorisinden gelişmiş ülkeler kategorisine geçebilmesi için bu sorunu aşması gerektiğini kaydetti. TÜBA’nın çalışmalarını değerlendiren Gürgür, TÜBİTAK çalışmalarında bilim ile sanayi iş birliğinin kurulamamasının olumsuz etkileri bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin AK parti iktidarı döneminde AR-GE konusunda hamle yaptığını ifade eden Gürgür, konunun öneminin halen sanayi çevreleri tarafından yeterince anlaşılamadığını dile getirdi.

 

Temel bilimler konusunda Türkiye’nin içinde bulunduğu tabloyu aktaran Gürgür, “İnsan malzemesini yeterli ölçüde kullanmadığımız zaman kalkınma hamlesini yapmamız zorlaşıyor” dedi. Türkiye’nin kalkınma hamlesi yapabilmesi için tek bir bakanlığın çalışmasının yeterli olmayacağına da dikkat çeken Gürgür, “İnşallah bu konu genel politika olur. Konuyla ilgili ticaret odası olarak işbirliği yapmaya hazırız” dedi. 


Geri Dön