27 / 04 / 2024

Avcılar'ın 100 yıllık imar planı hazır!

Avcılar'ın 100 yıllık imar planı hazır!

Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, Avcılar'ın 100 yıllık imar planını yaptıklarını söyledi.



Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, Avcılar'ın 100 yıllık imar planını yaptıklarını söyledi. İşte Posta gazetesi yazarı Alev Gürsoy Cimin'in Handan Toprak ile yaptığı o röportaj...

Avcılar halkı, Başkan Handan Topraka Toprak Ana’ diyor. Çünkü o halka bir kadın ve doktor gözüyle hizmet ediyor. İnsanların depreme dayanıklı evlerde oturması için de mücadele veriyor. Bölgenin 100 yıllık imar planını yaptıklarını söyleyen Başkan Toprak, “Planlar İBB’de bekliyor. Halkımızın olası bir depremde zarar görmemesi için bu planlar bir an önce çıkmalı” diyor

-Avcılar’ın 4.5 yıldır kadın belediye başkanı var. Görev süreniz nasıl geçti?

Her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından farklı bir dönemdi. Ülkemiz dört yılda altı kez seçime girdi. Her seçimde belediyeler görev başında olur. Seçim kurullarının ihtiyaçlannı karşılamaktan, halkın demokratik haklannı en iyi şekilde kullanmasına kadar her şey belediyelerin görevidir. Aynca bu dönem belediye başkanlan açısından da farklıydı. Görevden alınmalar, istifalar gördük. Şimdi de ekonomik zorluklar yaşıyoruz. Belediye olarak bu dönemi en verimli şekilde geçirdik ve hedeflerimize ulaştık. Çok az vakti kalan projelerimiz kaldı o kadar.

Bu da bizim yüzümüzden değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) elinde bekleyen projelerimiz bunlar.

-Görev süreniz boyunca kadına, çocuğa pozitif ayrımcılık yaptınız...

Kadın ve hekim olma farkı diyelim. Belediye başkanlığı hekimliğe çok benzer. Ben toplum hekimliği yapıyorum. Avcılar'daki sorunlara bir doktor gözüyle neşter attık, çareler ürettik. Halkçı ve toplumcu belediyecilik anlayışımızı, aynı toplum hekimliği yapar gibi sürdürüyorum. Belediyecilik, beşikten mezara kadardır. Sınırı yoktur. O yüzden hiçbir hizmet kesintiye uğratılamaz. Bir de dezavantajlı gruplar dediğimiz yaşlı, engelli ve hastalanmızın sorunlarına çareler bulduk. Çok gururluyuz.

-2019’dan beklentiniz nedir? Tamam mı, devam mı?

Hiçbir belediye başkanı ‘tamam’ demek üzere göreve başlamaz. Kimse başladığı işi yanm bırakmak istemez. Dört yılda altı seçim yaşadık. Öte yandan projelerimizi yaptık ama mutfakta. İkinci dönem bu projelerimizi insanlara sunacağız. Biz bu sunumlarımızı mutlaka gerçekleştirmeliyiz. Kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve emeklerin sonuç vermesi için de böyle bir zamana ihtiyaç var. Ki bizim yaptığımız çalışmalar toplumun ihtiyaçlanna yönelik. Zaten İstanbul birinci derece deprem bölgesinde. Avcılar imarını bekliyor. İmar planlanna kavuşturulmalı ki, evler yenilensin. Dahası çocuk, genç, kadın gibi dezavantajlı gruplann sorunlanna çözümler ürettik. Bunları bir an önce hayata geçirmek istiyoruz.

'BELEDİYECİLİK, BEŞİKTEN MEZARA KADARDIR'

-Planladığınız büyük bir proje var mı?

Biz sosyal projeleri göreve gelir gelmez yaptık. “Hiç kimse yatağa aç girmeyecek” dedik. Sosyal belediyecilikte iddialıyız. Aş Evi’ni kurduk. İhtiyaç sahiplerini tespit ettik. Evlerine her gün sıcak yemekler gönderiyoruz. Evde bakım hizmeti, sağlık hizmeti veriyoruz. Huzurevlerimiz var. Yani kesintisiz hizmet veriyoruz. Öğrencilerimizi de üniversiteye hazırlıyoruz. Kazananlara öğrenci yurdu yapıyoruz. Kız Öğrenci Yurdu yakında açılacak. Kadın Daire Müdürlüğü, ardından Kadın Dayanışma Evleri'ni açtık. Kadın Sığınma Evi bitmek üzere. Bir yandan kurumlan kuruyoruz, diğer yandan hizmet ediyoruz. Gençlerin sanatla buluşması için konservatuar açtık. Spor Müdürlüğü kurduk. Gençlik merkezlerimizde onlan üniversiteye hazırlıyoruz. Çocuklar için de klüplerimiz var.

'GİDERLERİ KISTIK GELİRLERİ ARTIRDIK'

- Bazı kesimlerin Avcılar’ın iyi yönetilmediğine dair eleştirileri var...

Bunu asla kabul etmem. Avcılar her konuda çok iyi yönetilen bir belediye. Bir kere İstanbul’un en temiz belediyeleri arasındayız. Çünkü Avcıların hekim bir belediye başkanı var. Üstelik gerek Argüdan Vakfı, gerekse İnsani Gelişme Vakfı’nın araştırmalarında, Türkiye’nin 500 belediyesi arasında, yeşil bant üzerinde ilk 24 belediyesi arasına girdik. Yüksek insanı gelişme gösteren belediyeler arasındayız. Aynca Argüdan Araştırma Vakfının çalışmasıyla, İstanbul’un en iyi 3 belediyesinden biri olduk; Avcılar, Kadıköy ve Bağcılar... Avcıların bütçesinin düşük olduğu doğrudur.

Ama toplumsal belediyeciliği en iyi yapan belediye seçildik. Hatta bunun için Sayıştay denetiminden geçtik. Bu kadar az bütçeyle, İstanbul’da nasıl birinci olduk diye. 450 binlik nüfusumuzun 100 bini gecekonduda yaşıyor ve en iyi sosyal belediyeciliği biz yapmışız. Yönetim anlayışımız şu; giderleri kısmak, gelirleri artırmak ve olanakları yaratmak. Ekonomik olarak çok iyi bir düzeye geldik. Halkımız da bizden çok memnun. İletişimimiz çok kuvvetli. Her günüm görüşme günü. Saat 16.00’dan, 18.00’e kadar gelip beni görüyorlar. Randevu bile almalarına gerek yok. Bir de ‘Derman Hattı’mız var. Bu hattan da bize rahatlıkla ulaşıyorlar. Mobil uygulamamız sayesinde de her sorunu bize anında iletebiliyorlar. Bizim şeffaf, hesap verebilir ve ulaşılabilir bir anlaşıyımız var. Hatta insanlara şunu diyoruz; “Kusurumuza bakın lütfen.” Gördüklerini bize bildirsinler ki, çözelim.

YAKINDA İSTANBUL'A BEREKET GETİRECEĞİZ


-Çok iddialı olduğunuz projeler vardı...

Göreve geldiğimde ana problemlerle ilgili kurumsal yapıları kuracağımı söylemiştim, Biz Mustafa Kemal Atatürk'ten bunu öğrendik; kurumsallaştırmak ve akademikleştirmek. Hem Avcılar hem de İstanbul'a ekonomik değer katacak projeler üzerine yoğunlaştık. Bunun için ilk kurduğumuz müdürlüklerden biri Plan Proje Müdürlüğü oldu. Avcılar'ın imar planlarını yaptık, Bir kısmını hayata geçirdik, bir kısmının da hayata geçmesini bekliyoruz. Öte yandan Küçükçekmece Gölü kenarı arkeolojik doğal sit alanıdır. Burası Roma, Bizans döneminin eserlerini içeren, aynı zamanda kuşların göç yolu üzerinde olan ve İstanbul’da hiç yapılanmamış, bakir kalmış bir alan. Bu alana proje yapmak için 4 yıl çalıştık. Bu projemizin özelliği, bilim insanlarının teklifiyle oluşmuş bir arkeopark olması. Bir açık hava müzesi gibi olacak. İstanbul'un, Türkiye'nin hatta dünyanın en büyük arkeoparklarından biri olacak. İstanbul'un turizmden hak ettiği payı almasını sağlayacak. Gelecek turist sayısını artıracak. Ve gelen turistin kalma süresini de 1 gün uzatacak kadar bir katma değer yaratacak. 100 bin civarında insana da iş kapısı olacak. Tüm bunlar sebebiyle bu parkın Avcılar ve İstanbul'a bereket getireceğine inanıyoruz. Adına da 'Bereket Parkı' verdik.


AVCILAR HALKIYLA GURUR DUYUYORUM


-Avcılar’ın en büyük sorunu nedir?

Tabii ki deprem. Ama bu İstanbul’un sorunu, sadece Avcılar’ın değil. Hatta Avcılar depreme daha hazırlıklı. Çözülmesi gereken en büyük sorunumuz, planlanmızın İBB’de beklivor olması. İmar engelinin kalkması lazım. Yerinde bir kentsel dönüşüm ve uygulanabilir bir imar planıyla evlerin yenilenmesi şart. Bütün plan çalışmalannı yaptık. Göreve geldiğimde Plan Proje Müdürlüğünü kurduk. 2000’den önce yapılmış bütün evlere tebligat gönderdik. ‘Evlerin risk analizini yaptırın’ dedik. Biz Avcılar’ın 100 yıllık imar planını yaptık.

-Avcılar halkına mesajınız var mı? Avcılar halkı, Dr. Handan Toprak'a ‘Toprak Ana’ dedi. Çünkü her zaman yanlannda oldum. Onlarla gurur duyuyorum. Çünkü dünyanın en ileri üikesiyim diyen Amerika’nın bile yapmadığını yaptılar. Amerika bugüne kadar bir kadını başkan yapmadı, ama Avcılar bunu yaptı.
 

Avcılar’ın 100 yıllık kent planında AVM yok!


Geri Dön