28 / 03 / 2024

Avro Bölgesi'nde enflasyon rekor yenilerken 3 ülkede yüzde 22'nin üzerine çıktı!

Avro Bölgesi'nde enflasyon rekor yenilerken 3 ülkede yüzde 22'nin üzerine çıktı!

Rusya-Ukrayna savaşının etkisi üzerinden vakit geçtikçe daha görünür hale gelmeye başladı. 3 Baltık ülkesinde enflasyon yüzde 22'nin üzerine çıktı. Avrupa ülkeleri enflasyonla boğuşurken, halkın alım gücü günden güne düşüyor.



Enflasyon bireyler için ne anlama geliyor?

Avrupa’da son 25 yılda vatandaşlar düşük enflasyona alışmışken, Kovid-19 salgınıyla artmaya başlayan enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle patlama yaparak hayatın her alanına sirayet etti. Enflasyon, satın alma gücünü düştüğü için vatandaşı yoksullaştırırken, kişilerin gelirleri ve tasarrufları, şirket sermayesi gibi değer kaybediyor.

Avro Bölgesi nde enflasyon rekor yenilerken 3 ülkede yüzde 22 nin üzerine çıktı!

Yüksek enflasyonun nedenleri

Avrupa ekonomisi, 2022’de enflasyon şokuyla karşılaşmış vaziyette. Yüksek enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle kıtada hemen hemen bütün ülkelerin sorunu haline geldi. Savaşla jeopolitik riskler artarken Kovid-19 sonrası merkez bankalarının en büyük sınavı olan enflasyon kaynaklı tedirginlikler de artıyor. Batıda birçok lider, son dönemde artan enflasyon ve yükselen akaryakıt fiyatlarının en büyük sorumlusunun Ukrayna’ya savaş açan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu savunuyor.

Dünyanın büyük ekonomilerinin çoğunda yıllık enflasyon tarihi seviyelere yükseldi. Küresel enflasyon atağının Rusya-Ukrayna savaşıyla artması dikkati çekti. Küresel ekonominin toparlanma sürecinde patlak veren Rusya-Ukrayna savaşının kısa vadeli şoku, küresel ekonomi üzerinde başta enerji kıtlığı ve enflasyon olmak üzere kalıcı yük oluşturmaya devam ediyor. Yükselen enflasyon beklentileri ve ücret-fiyat sarmalının, uzun vadede daha da yüksek fiyat artışlarına neden olabileceğine işaret ediliyor.

Enflasyona karşı ne yapılıyor?

Avrupa hükümetlerinin hane halkını ve şirketleri, yükselen fiyatların sonuçlarından korumak için kurtarma ve yardım paketleri şeklinde para dağıtması ise dikkati çekiyor.

New York borsası haftanın son gününü sert bir düşüşle tamamladı!

Asgari ücrete büyük zam geliyor! 10 bin lira detayı

Euro bölgesinden gelen haber euroyu kötü vurdu! Euro hırçın dalgalanıyor 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön