18 / 04 / 2024

Avrupa Birliği'nden yenilik! Gümrüklerde reform planı kapsamında bakın ne olacak?

Avrupa Birliği'nden yenilik! Gümrüklerde reform planı kapsamında bakın ne olacak?

Avrupa Birliği’nin yeni bir kurum ve veri merkezi kurma planlarını yapmasıyla gündem oldu. Bu planların , artan ticaret hacmi karşısında gümrük denetimlerini daha da etkinleştirmek ve bürokratik işlemleri minimize etmek amacıyla yapıldığı biliniyor.



AB Komisyonu, "AB Gümrük Birliği"nin dönüşümüne yönelik yeni bir düzenleme paketini duyurdu. Bu paket, Gümrük Birliği'nde reforma gidilmesini sağlayacak önemli değişiklikler içeriyor. Bu paket kapsamındaki yenilik ve değişimlerin ne olduğu merak ediliyor, devamı haberimizde…

Avrupa Birliği’nden “AB Gümrük Birliği” reformu

‘AB Gümrük Birliği’ reformu, kurum ve işletmeler arasındaki bağlantının iş birliği ve ortaklık göz ardı edilmeksizin planlanmıştır.  Avrupa Birliği’nin yeniliklerinden biri olan ‘AB Gümrük Veri Merkezi’ sistemine ticaret yapan kişilerin ithalat ve ihracat işlemleri için gereken bilgileri aktaracaklar.  Bu entegre ve kolaylaştırıcı sisteme nakliye ve depo işletmeleri iş hareketliliğini kaydedebilecek. Tedarik zincirlere kadar bu sistemin geliştirilerek tüm ticaret ağına yayılması planlanıyor.

Gümrük ve ilgili yetkili kurumlar, risk değerlendirmeleri doğrultusunda, her türlü sevkiyata yüklemenin öncesinde, giriş sırasında, AB içi nakliyede veya nihai varış noktasında müdahale etme yeteneğine sahip olacaklar. Bu proaktif yaklaşım, potansiyel riskleri daha erken tespit ederek, ticari faaliyetlerin daha güvenli ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak. Yeni oluşturulan veri merkezi, 2028 yılında elektronik ticaret teslimatları için faaliyete geçirilecek ve 2032 yılında ise diğer tüm işletmelerin kullanımına sunulacak.


Geri Dön