24 / 04 / 2024

Avrupa Birliği'nden İsrail'e yeni yerleşimleri durdurma çağrısı!

Avrupa Birliği'nden İsrail'e yeni yerleşimleri durdurma çağrısı!

Avrupa Birliği (AB), İsrail'e işgal altında olan Filistin'de yeni yerleşimler hayata geçirme kararından vazgeçme çağrısı yaptı.



AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisi, İsrail'in yerleşim yerlerini genişletme amacı ve Doğu Kudüs'te yaşanan son durumlarla ilgili açıklama yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İsrail makamlarının, son olarak Har Homa'da 540 yeni konut hayata geçirmesi ile ilgili açıklaması anımsatılarak, bu planların ve Givat Hamatos'taki yerleşimlerin yapılmasının Doğu Kudüs ile Beytüllahim arasındaki bağlantıyı keseceği, ayrıca bunlar dışında iki devletli çözüme yönelik müzakereleri de baltalayacağı belirtildi.

İşgal altında olan Filistin topraklarında yer alan tüm yerleşimlerin uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğu bildirilen açıklamada, AB'nin Kudüs dahil 1967 sınırlarında anlaşma olmadan gerçekleştirilecek olan değişiklikleri tanımayacağı bildirildi.

Avrupa Birliği nden İsrail e yeni yerleşimleri durdurma çağrısı!

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisi tarafından yapılan açıklamada, "AB, İsrail hükümetine yerleşim inşaatlarını durdurma ve son kararlarını acilen geri çevirme çağrısını yinelemektedir." ifadelerine yer verildi.

Doğu Kudüs'te bulunan Filistinlilere ait binaların yıkımı ve Filistinlilerin konutlarından çıkarılması olaylarındaki artışın ve yapılacak olası yeni yıkımların endişe verici olduğu bildirilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bu tür tek taraflı eylemler uluslararası insani hukukta yasa dışıdır ve sahada gerilimi artırmaktan başka bir işe yaramaz. İsrail makamları bu faaliyetlere son vermeli, Filistinli toplulukların kalkınması ve yasal inşaatlar için uygun izinleri vermelidir. Güney İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan son gelişmeler ışığında AB, şiddeti kesin olarak kınadığını tekrarlamakta, bu hassas dönemde tüm aktörlere sükunet ve itidal çağrısında bulunmaktadır."

İsrail Batı Şeria’da Filistin’in 147 dönüm arazisine el koydu!


Geri Dön