25 / 04 / 2024

Avrupa Birliği’nden Rusya’ya veto! Payını yüzde 7,5'e düşürdü

Avrupa Birliği’nden Rusya’ya veto! Payını yüzde 7,5'e düşürdü

Avrupa Birliği (AB), enerjide Rusya'ya bağımlılık halinden amacı ile için aldığı tedbirler ile doğal gaz ithalatında Rusya'nın payını yüzde 40 oranından yüzde 7,5'e düşürdü. İşte detaylar…



Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile Tallinn'de yapmış olduğu görüşmenin ardından düzenlenmiş olan ortak basın toplantısında konuştu.

24 Şubat 2022’de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı bitirmek sebebi ile çok sayıda tedbir aldıklarını anımsatan von der Leyen, son durumu ise şu şekilde anlattı:

"Rus kömüründen tamamen kurtulmayı başarmış bulunuyoruz. Bunun yanı sıra sene sonuna kadar da Rusya'dan alınan petrolün payını da yüzde 10 oranına düşüreceğiz. Rusya – Ukrayna Savaşı’nın başlangıcında ithal edilen gazın içinde de Rusya'nın payı yüzde 40 idi. Aradan geçen yedi aylık zaman diliminde ise bunu yüzde 7,5'e indirdik."

Von der Leyen, açıklamış olduğu bu oranları, "Rusya'nın fosil yakıtlarından güvenilir şekilde tedarikçilere geçiş ve yenilenebilir enerjiye yatırım amacı ile birlikte sarf edilen devasa çabalar" olarak dile getirdi.

Von der Leyen, "Rusya'nın yapmış olduğu şantajlardan kurtulmanın en iyi ve kesin yolu yenilenebilir enerji ve temiz dönüşümü hızlandırmaktır" dedi.

Ukrayna'daki Rusya savaşından sonra enerji fiyatlarındaki artışı da konuşan von der Leyen, 20-21 Ekim 2022'deki AB Liderler Zirvesi gününe kadar enerji fiyatlarını düşürmek amacı ile yeni teklifler getireceklerini bildirdi.

Avrupa Birliği’nden Rusya’ya veto! Payını yüzde 7,5 e düşürdü


Geri Dön