27 / 04 / 2024

Avrupa’da gübre kalmadı! Birçok gübre üretim tesisi kapısına kilit taktı!

Avrupa’da gübre kalmadı! Birçok gübre üretim tesisi kapısına kilit taktı!

Avrupa'da doğal gaz fiyatlarının hızla yükselmesi sebebiyle gübre üretim tesislerinin büyük kısmı faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Üretim tesislerinin kapanması gübre kıtlığına yol açabileceği düşünülüyor.



Doğal gaz fiyatlarının yükselmesi yüzünden gübre üretim tesislerinin çoğu faaliyetlerini durdurdu. Üretim tesislerinin kapanması gübre kıtlığına yol açacak. Avrupa ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası hızla artan doğal gaz ve elektrik fiyatlarının ortaya çıkardığı enerji kriziyle mücadele ediyor.

Kriz öncesine göre 20 kattan fazla artan gaz fiyatları, Avrupa'da özellikle yoğun enerji tüketen sektörleri ciddi anlamda etkiledi. Gübre tesisleri de bu durumdan en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. Avrupa’daki göre üretim kapasitesi 3’ten 2’ye düşürüldü.

Gübre üretimindeki temel girdiler arasında yer alan doğal gazın maliyetindeki fahiş artış, son dönemde Avrupa'da çok sayıda gübre fabrikasını üretimi azaltmaya veya askıya almasına sebep oldu.Emtia piyasalarına hizmet eden ICIS verileri de Avrupa'da artan gaz fiyatlarının gübre üretimi üzerindeki etkisini göz önüne serdi. İngiltere'de üretim yapan CF Fertilizers şirketi üretimini azalttı ve üretim durdurma planları yapıyor. İspanya'da Fertiberia şirketi bazı tesisleri kapattı ve üretimi azalttı. Belçika'da Yara ve BASF üretiminde kısıtlamaya gitti.

Avrupa’da gübre kalmadı! Birçok gübre üretim tesisi kapısına kilit taktı!

Polonya'da Grupa Azoty ve Anvil üretimi düşürdü, Romanya'da Azomures faaliyetlerini yavaşlattı, Slovakya'da Duslo firması üretimi durdurdu, Macaristan'da Nitrogenmüvek üretimi askıya aldı. Litvanya'da Achema üretime ara verdi, Lifosa üretimi bir süre askıya aldı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön