25 / 04 / 2024

Türk inşaat şirketleri Avrupa'da gövde gösterisi yaptı!

Türk inşaat şirketleri Avrupa'da gövde gösterisi yaptı!

Türk şirketleri, son dönemde ise Avrupa’da kendini gösteriyor. Ukrayna, Bulgaristan Makedonya bu ülkelerden dikkat çekenler. Anadolu Grubu, Cevahir Holding, Altınbaş Holding gibi dev firmaların yanı sıra yerel işletmeler kuran Türk girişimciler de öne çıkıyor.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker, bugünkü köşesinde ''Türk şirketi, Romanya'da 210 milyon liraya çiftlik aldı'' konulu yazısını kaleme aldı. İşte o yazı...

Türk şirketleri son 10 yıldır yurtdışında önemli miktarda arazi alıyor ya da kiralıyor. Özellikle Afrika kıtasına yönelen Türk şirketleri yatırım alanlarında önemli tarım projelerine imza atıyor. Sudan’dan Pakistan’a, Arjantin’den Malezya’ya, ABD’den Etiyopya’ya değişik coğrafyalara yönelen Türk şirketleri, son dönemde ise Avrupa’da kendini gösteriyor. Ukrayna, Bulgaristan Makedonya bu ülkelerden dikkat çekenler. Anadolu Grubu, Cevahir Holding, Altınbaş Holding gibi dev firmaların yanı sıra yerel işletmeler kuran Türk girişimciler de öne çıkıyor. Bununla ilgili geçtiğimiz yıl sizlere bir haber paylaşmış, Ukrayna’da sayıları hızla artan Türk tarım girişimleri hakkında bilgi vermiştik. Türk-Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Başkan Vekili Ali Bulut, bu isimlerden biriydi. Ukrayna’da Kherson ve Zaporoje bölgelerinde devletten 37 bin dönüm arazi kiralayan Bulut, soya, ayçekirdeği, kanola, hardal başta olmak üzere yağlı tohumlar ve buğday, arpa, mısır, kişniş, nohut, mercimek, sorgum gibi tarım ürünleri yetiştiriyor.

Toplamda 10 bin hektara ulaştı

Şimdi bu isimlere bir girişimi daha ekleniyor. Bu kez Türk yatırımı, Avrupa Birliği üyesi Romanya’da hayata geçiyor. Türklerin en fazla yatırım yaptığı dünyadaki ikinci ülke olan Romanya’da bir Türk girişimi, önemli bir tarım arazisi aldı. Türk girişimciler Ali Çapa ve Ertuğrul Karaevli’ye ait TC Capital, Romanya’nın Timis kentinde bulunan bir tahıl ve tohum çiftliğini bünyesine kattı. Türk girişimciler, bu işletme için 23.5 milyon Euro yani yaklaşık 210 milyon liralık yatırım yaptı. Fransız şirketi Gespie SAS'tan satın alınan çiftlik, 6 bin 550 hektarlık büyüklüğe sahip. Türk şirketi, işletmeyi yaban mersini ve fındık bahçeleri gibi katma değerli tarım faaliyetlerine dönüştürmeyi planlıyor. TC Capital, bu tesisle ülkedeki ikinci büyük yatırımı da yapmış oldu. Türk şirketi daha önce Buzau ve Braila kentlerinde toplam 2 bin 900 hektarlık çiftlik almışlardı. Böylece Türk işadamlarının kurduğu şirketin sahip olduğu arazilerin büyüklüğü 10 bin hektarlık alana yaklaşmış oldu.

ROMANYA’DA 15 BİN 832 TÜRK ŞİRKETİ VAR

Bilindiği üzere Almanya’nın ardından dünyada en fazla Türk şirketinin olduğu ülke Romanya. Beyaz eşyadan demir-çeliğe hemen hemen her sektörde yatırım yapan Türkler, ülkedeki en büyük 3’üncü yabancı yatırımcı konumunda. Almanya ve İtalya’nın ardından gelen Türk şirketlerin ülkedeki toplam yatırım tutarı ise 7.5 milyar doların üzerinde. Romanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 31 Aralık 2019 raporuna göre ülkedeki Türk sermayeli şirket sayısı 15 bin 832. Bu şirketlerin kayıtlı sermaye tutarı ise 812 milyon dolar. Ancak ne yazık ki iki ülke arasındaki ticaret hacmi bu rakamların paralelinde gelişmedi. 2,2 milyar dolar ihracat, 4 milyar dolar ithalat olmak üzere Türkiye-Romanya arasındaki ticaret hacmi 6.2 milyar dolar. Hedef ise 10 milyar dolara ulaşmak.

İnşaat şirketleri kritik eşiği aştı!

Türkiye'nin en büyük 10 inşaat şirketi!


Geri Dön