19 / 04 / 2024

Avustralya'da konut fiyatları uçtu!

Avustralya'da konut fiyatları uçtu!

Avustralya’da çok sayıda Çinli zenginin yanı sıra emlak spekülatörlerinin gayrimenkul satın almasıyla konut fiyatları uçuşa geçti. Avustralya’da en düşük fiyatlar 350 bin Avustralya Doları’ndan (740 bin TL) başlıyor.



Avustralya’da çok sayıda Çinli zenginin yanı sıra emlak spekülatörlerinin gayrimenkul satın almasıyla konut fiyatları uçuşa geçti. Yabancı yatırımcıların satışa geçmesi ve yerli alıcıların gırtlağa dayanan borçlarını ödeyememesi durumunda ABD’de olduğu gibi büyük bir krizin çıkacağına işaret ediyor.


Özellikle Çinli zenginlerin alıma geçmesiyle konut fiyatları Avustralya’da da ciddi şekilde yükselişe geçti. Emlak uzmanları hızla yükselen fiyatların ‘sürdürülemez’ olduğuna dikkat çekerek yatımcıları uyarıyor. Özellikle Asya kökenli yabancı yatırımcıların yurt dışından yaptığı alımlara, yerli yatırımcıların da katılması ile birlikte ülke genelinde ev fiyatları önemli bir artış gösterdi. Ev fiyatlarındaki artışı ‘köpüğe’ benzeten DEAKIN Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Anbarcı, aşırı artışın bir kriz habercisi olabileceğini hatırlatarak, “10-15 sene öncesine kadar ortalama bir ailenin geliri ve ortalama bir evin fiyatının birbirine oranı bir bölü dört idi. Yani bir evin alınması için o ailenin dört senelik geliri yeterli idi. Ancak bugün bu rakam dokuza çıkmış durumda, birçok aile için borç gırtlağa dayanmış durumda ve ödeyemiyorlar. En ufak bir faiz artırımında bu esnek faiz ile borç almış kişilerde çok ciddi ödeme zorlukları oluşabilir” dedi. 


Anbarcı, emlak piyasasını canlı tutan yabancı yatırımcıların daha kârlı bir ülke keşfederek tercihlerini oraya yöneltmesi ve yerli yatırımcıların da borçlarını ödeyemeyip evlerini satmak istemesi durumunda ülkede bir krizin ortaya çıkabileceğini söyledi. Bu durum İstanbul için de geçerli zira İstanbul’da da çok sayıda yabancı yatırım amaçlı konut satın aldı. Prof. Dr. Anbarcı, bu durumda tam bir köpük oluşacağına işaret ederek, “2006 yılında Amerika’da ortaya çıkan ve ardından da çok büyük bir krizi tetikleyen bir köpük burada da ortaya çıkabilir. Ortaya çıkacak demiyorum ama bu kusursuz fırtınanın şartları yavaş yavaş yerine geliyor” dedi. Avustralya’da ev fiyatları bulundukları semtlere ve konumlarına göre değişiklik göstermesine karşın büyük kentlerde en düşük fiyatlar 350 bin Avustralya Doları’ndan (740 bin TL) başlıyor. 


Yeni Mesaj


Geri Dön