20 / 04 / 2024

Ayamama Deresi ıslahı için Sefaköy Köprüsü yıkılıyor!

Ayamama Deresi ıslahı için Sefaköy Köprüsü yıkılıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSKİ Genel Müdürlüğü' nün Ayamama Deresi' nde sürdürdüğü çalışmalar kapsamında dere kesitinin yetersiz olduğu yol geçişlerinin ve köprülerin yenilenmesine devam ediliyor...




Ayamama Deresi’nin ıslah çalışmaları kapsamında, bu amaçla, Küçükçekmece Tevfikbey Mahallesi’ndeki derenin akışını engelleyen Sefaköy Köprüsü yıkılarak dere genişliği 12 metreden 25 metreye, yüksekliği de 4 metreye çıkartılacak. Sefaköy Köprüsü ıslah çalışmasının ardından dere bandına göre yeniden inşa edilecek.


İnşa süresince Basın Ekspres Yolu’ndan Sefaköy’e giriş istikametindeki Sefaköy (Değirmenbahçe) Köprüsü’nü kullananlar, köprünün 500 metre ilerisindeki, inşa çalışması yıkım çalışmasından önce bu süre zarfında Değirmenbahçe Caddesi’nin Sefaköy giriş-çıkışındaki araç ve yaya trafiği, alternatif olarak yapılan güzergahtan sağlanacak. İnşaat süresince trafik işaret ve işaretçilerine hassasiyetle uyulması gerekiyor.


22 Eylül 2013 Pazar günü başlayacak olan çalışmanın, dört ayda tamamlanması hedefleniyor. Çalışmalar sırasında trafiğin aksamaması için alternatif trafik güzergahı oluşturuldu.


Ayamama Deresi Islah Çalışmasında Güncel Durum


İSKİ Genel Müdürlüğü’ne devredilmeden önce, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı Müdürlüğü’nce sürdürülen Dere Islahı Çalışmaları kapsamında Ayamama Deresi’nde bugüne kadar  (İBB ve İSKİ) 5.560 metre dere ıslahı yapıldı.


Bunun için 110 milyon 100 bin TL harcandı. Halen, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar ve Küçükçekmece tarafında devam eden, 3.250 metrelik kısımdaki ıslah çalışmalarının maliyeti ise 25 Milyon TL olarak öngörülüyor.


Çalışmalar kapsamında, Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile E-5 Karayolu arasında yaklaşık 5 km uzunluğundaki bir hatta, Ø2400-2800 mm çaplarındaki atıksu kollektörlerinin inşaatı tamamlandı. E-5 Karayolunun güneyinde açıktan Marmara Denizine akan atıksular geçici su alma yapısıyla toplanarak Arıtma Tesisine aktarıldı.


Kesiti yetersiz olan E-5 Karayolu geçişi genişletildi. Yine kesitleri yetersiz olan E-5 Havalimanı Dönüş Köprüsü ile Basın Ekspres Geçişi Köprüsü yeniden inşa edildi, böylece eski dere kesiti yaklaşık 4 katına çıkartıldı.


Dere ıslah çalışması halen Bakırköy Dünya Ticaret Merkezi ile Küçükçekmece Sefaköy Köprüsü arasındaki kısımda devam ediyor. Bu bölgede yaklaşık 1.400 metre dere ıslahı tamamlandı.


Sefaköy Köprüsünün kuzeyinde yaklaşık 1.200 metrelik kısımda da dere ıslah çalışmaları başladı. Ayrıca daha önce su baskınına uğrayan Ayamama Deresinin Kaynarca Kolunda da, 304 metre ( 5 x 3,5 mt kutu kesit) dere ıslahı tamamlandı.


E-5 Karayolu ile TEM Otoyolu arasında bulunan dere ıslah çalışmalarında ayrıca dere sağında ve solunda yürüme yolu planlanmış olup, bunun da inşaatına başlandı. Ayamama Deresi’nin Ana Kolu 22 kilometre, Yankolları ise 20 kilometre uzunluğunda.


İBB


Geri Dön