25 / 04 / 2024

Ayder Yaylası Arama Konferansı yapıldı!

Ayder Yaylası Arama Konferansı yapıldı!

"Ayder Yenileme ve Koruma Projesi Arama Konferansı'' gerçekleştirildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı konferansta söz alarak "Bu projeyi başarmak mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin bu alanda en özgür projesi olacak." dedi.



AA'da yer alan habere göre Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı dünyaca ünlü Ayder Yaylası için yapılan "Ayder Yenileme ve Koruma Projesi Arama Konferansı''nda konuşan Yazıcı Ayder Yaylası ile ilgili ilk kez 1984 yılında koruma çalışması gerçekleştirildiğini, en son ise 2008'de karar alındığını belirtti.

Ayder Yaylası'nın turizme değer kattığını söyleyen Yazıcı Ayder'in ulaşım açısından çok önemli bir noktada bulunduğuna dikkat çekerek yeşilin içinde bin 300 rakımda olduğunu hatırlattı. 

 
Ayder'de Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediye ve mülki amirliğin sorumlu olduğunu ifade eden Yazıcı ilgili kurumların görev ve yetkilerini TOKİ'ye bir protokolle devrettiğini belirtti.
 
TOKİ'nin hassas şekilde hareket edeceğini aktaran Yazıcı, "Mülkiyet sahibi vatandaşlarımız var. Hukuk ölçüleri içerisinde yürütülen bir proje. Bu projeyi başarmak mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin bu alanda en özgür projesi olacak. Buradaki arama konferansı sonucunda bir planlama ortaya çıkacak. İnşallah sonucunda yüzümüzün akı ile bu projeden çıkacağız. Hepimize görev düşüyor. Birbirimizin hakkını çiğnemeden, incitmeden ama gerektiğinde daha güzele ve iyiye kavuşmak, nesillerimize daha prestijli bir Ayder bırakmak için üzerimize fedakarlık düşüyorsa onu da yapacağız."  dedi. 
 


- "Yaklaşık 1 milyon metrekare alanda bir proje çalışması yürütülecektir"

TOKİ Başkanı Ergün Turan konuyla ilgili olarak  Ayder'in önceliklerine, doğal güzelliklerine dikkat edeceklerini söyledi. 

Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birlikte bu projenin gerçekleşmesi için önemli bir sorumluluk alacağız. Bu çalışma ülkemizde plancılık, mimarlık ve mühendislik açısından bir ilk olacaktır. Örnek bir çalışma olacaktır çünkü bugüne kadar bu alanda ve büyüklükte yapılmış, planlanmış bir yayla projesi yoktur. Ayder'de yaklaşık 1 milyon metrekare alanda bir proje çalışması yürütülecektir. Bildiğiniz gibi alanın tamamı birinci, ikinci, üçüncü derece sit alanından oluşmakta. Turizm bölgesi, milli park ve yayla olmak üzere kadastro görmüş ve büyük kısmı özel mülkiyet yerleşim alanıdır. Toplamda 639 parsel bulunmakta olup bunların 607'si şahıs mülkiyetindedir. Ayder'de yaptığımız tespitlere göre bu 639 parselden 262'si üzerinde yapı bulunmaktadır. Tescilli 2 yapı bulunmakta, 98 yapı da korunması gereken yapı statüsündedir."

Turan, proje uzmanlarının çeşitli vizyon ve yaklaşımları gündeme getireceklerini ifade ederek, "Bu projenin, bölgenin ihtiyaçlarına ve taleplerine cevap verecek nitelikte insan ve doğa ilişkisini ön planda tuttuğu, kendi kendini koruyan ve geliştiren bir proje olmasını arzuluyoruz. Buradan çıkacak netice ve daha sonra yapacağımız çalıştay sonrasında hedefimiz Ayder'in gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi için öncelikle tescilli ve korumaya değer yapıların rehabilitasyonu üzerinde durmak olacaktır. Ayder'in tamamına ilişkin kentsel tasarım ve mimari projeler geliştirilecektir. Gerekirse yeni yapılacak yapıların az katlı ve yöresel mimariye uygun şekilde inşa edilmesini esas alıyoruz." diye konuştu.
 


Geri Dön