28 / 03 / 2024

Ayder Yaylası’nda kentsel dönüşüm başlıyor!

Ayder Yaylası’nda kentsel dönüşüm başlıyor!

Rize'nin ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası'nda uygulanacak kentsel dönüşüm projesi için harekete geçiliyor. TOKİ öncülüğünde 3 aşamalı gerçekleşecek projede en fazla 2 katlı yatay yapılar inşa edilecek.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ayder'i kirlettik, rezil ettik çıkışıyla gündeme gelen Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm başlıyor. TOKİ'nin öncülük ettiği proje 5 bakanlık ile ortaklaşa gerçekleşecek. Bölgede dikey yerine yatay yapılar inşa edilecek. 

CNN Türk'te yer alan haberde, yaylayla ilgili 'imar kirliliği' tartışmaları sona erdirecek projede ilk etapta doğaya uyumlu 1800 araçlık katlı otopark yapımı için kazma vuruluyor. Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla 'turizm merkezi' ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliğiyle öne çıkan yaylada, bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 1994 yılında 'milli park', 1998'de ise 'doğal sit alanı' ilan edilerek, korumaya alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla 'kültür ve turizm koruma gelişim bölgesi' ilan edildi. 1998'de doğal sit alanı olan yayla için 2 yıl içinde 'koruma amaçlı imar planı' oluşturulması gerekiyordu; ancak aradan 20 yıl geçmesine rağmen halen imar planları hazırlanmadı.

Ayder Yaylası'nda 200'den fazla kaçak yapı için yıkım kararı 


Ayder Yaylası'nda, her geçen gün yapılaşma arttı. Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği yayla ile çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşmayla 'sit alanları ve milli park yasalarına muhalefet'ten yargılandı. Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi Ayder Yaylası'nda 200 dolayında yapı için kaçak ve ruhsata aykırı olduğu için yıkım kararı aldı. Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için 'Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alım yoluyla açık ihaleye çıkıldı; ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.

Ayder'de dönüşüm başlıyor 


Ayder Yaylası'nda, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) öncülüğünde, 5 bakanlığın ortaklaşa uygulayacağı Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlandı. Yeni projeyle otopark, otel ve pansiyon alanları, seyir terasları, günübirlik eğlence alanları, çadır ve kamp bölgeleri ile giriş- çıkış noktaları hazırlandı. Yaylaya ulaşanlar, doğaya uyumlu 1800 kapasiteli katlı otoparka araçlarını bıraktıktan sonra seyir terasına ulaşacak. Ziyaretçiler, buradaki trambüslerle yayla merkezine ulaşacak. Ulaşım sorununa çözüm olarak yaylanın alt kodunda çift yönlü yeni yol yapılacak. Ayder Yaylası ve civardaki Ausor, Hüser ve Kavron yaylalarına gitmek isteyenler, bu yolu kullanacak. Yaylaya araç girişi sınırlandırılacak. Ayrıca, dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapılar inşa edilecek. 

Projenin detayları açıklandı

AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, kentsel dönüşüm projesinin detaylarını açıkladı. Kentsel dönüşüm ile ilgili yol haritasının hazırlandığını söyleyen Avcı, "Kentsel dönüşüm 3 aşamalı olacak. İlk adım otoparkla atılacak. Ayder'de ciddi bir otopark sorunu var. Bu sorun özellikle yaz ayları ve bayramlarda çekilmez bir hal alıyor. Bisiklet ve motosikletleri de kattığımızda yaklaşık bin 800 araçlık bir otopark projesi hazırlandı. Daha önce eleştiri getirdiğimiz birkaç noktalar revize edildi. Tabiatla inanılmaz derecede uyumlu, otoparkın adeta hiç görünmediği ve doğanın hiç bozulmadığı son derece çevreci bir otopark projesi ortaya çıktı. En geç bir ay içerisinde ihaleye çıkarılacak" dedi.

Yeni projeleyle Özel İdare'ye ait kaplıcaların olduğu bölgeyi de kapsayan 10 bin dönümlük bir arazide bir otel projesi hazırlandı. Avcı, projeyle ilgili şunları söyledi: "ikinci etapta vatandaşların kaplıcadan istifade edebildiği ve otel müşterisi olabildiği bir proje yapmak istiyoruz. Bu projede belli ölçüde eleştiri getirdiğimiz noktalar var. Onların yeniden revize edilmesiyle ilgili  TOKİ  çalışmaları yürütecek. Ayder'deki kentsel dönüşümü son derece şeffaf bir şekilde yönetiyoruz. Herkesin fikir beyan edebildiği, çoğulcu bir süreç yürütüyoruz. Üçüncü etapta ise Kültür Bakanlığı'na tahsisli bir alan var. O alana yıkılacak olan otellerin bir bölümünü taşıyıp, imalatına başlamak istiyoruz. Daha sonra ise yıkımları gerçekleştirmek istiyoruz. Bütün dönüşüm peyderpey gerçekleştirilecek. Aşama aşama Ayder'i dönüştürüp, dünyanın en güzel turizm cazibe merkezlerinden biri haline getirmiş olacağız. Ulaşım konusunu da çok konforlu bir hale getiriyoruz. Havalimanından Ayder'e kadar duble yol inşa edeceğiz. Karayolları proje üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor."

Altyapı ve ulaşım sorunlarını çözecek, 'imar kirliliği' tartışmaları sona erdirecek projeye destek veren işletme ve yapı sahipleri, kendilerinin de mağdur edilmeden projenin bir an önce uygulanmasını istiyor. Ayder’de işletmecilik yapan Emin Mahmutoğlu, "yıkılacak işletmelerinin yerine kendilerine yeni işletmeler verilmesini istedi. Mahmutoğlu, Dere kenarından bir yol yapılacak. Oraya bizim işletmelerimiz geçici taşınabilir. Sonrasında buralar yapılsın tekrar buraya alsınlar. Ayder Yaylası bozuldu. 1 metrekare yeri olan dükkan yaptı. Devleti, hukuku dinleyen yok. Düzenli bir Ayder istiyoruz dedi. İşletmeci Ayşe Sarı ise, Ayder’in güzel olmasını istediklerini belirterek Bu şekilde Ayder Yaylası çok güzel değil. Bizi de memnun etmiyor. Kentsel dönüşüm yapılırken mağdur olmak istemiyoruz" dedi.

Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Erdal Sarı, kentsel dönüşümü beklediklerini belirterek şunları söyledi: "Kentsel dönüşüm kademe kademe ilerleyerek tamamlanacak. Vatandaşlarımızın ve işletme sahiplerinin mağdur edilmeyeceği bir süreç olacak. Bölgemize, ülkemize inşallah güzel bir Ayder kazandırılacak. Geniş otoparkı olan trafikte soru yaşamayan mimari anlamda daha düzgün bir görüntüye kavuşacağız. Hizmet kalitesi de bununla beraber artacaktır. Teleferik projesine de hemen akabinde başlanmasını istiyoruz. İnsanlarımızın beklentisi güzel. İnşallah güzel bir netice elde edilecektir."

Ayder Yaylası, Çamlıhemşin ilçesinin 19 kilometre güneydoğusunda, 1350 metre yükseklikte yer alıyor. Fırtına Deresi boyunca eşsiz doğal güzellikler izlenerek ulaşılan Ayder Yaylası, çevresini saran çam ormanları, şelaleler, yöresel mimarideki evler, çiçekler ve bu çiçeklerden elde edilen bal ve şifalı kaplıcayla sırtını Kaçkarlar'a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı bulunuyor. Yaz aylarında yerli- yabancı turistler, 55 derece sıcaklıktaki şifalı kaplıca suyundan yararlanıyor. Kaplıca suyunun romatizmal ve iç hastalıklar ile kadın ve cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Yaylada trekking, cip safari, foto safari, kampçılık, dağcılık gibi birçok turizm aktivitesi de yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ağustos 2017'de katıldığı AK Parti Rize İl Başkanları Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda, Ayder Yaylası ile ilgili, "Şu anki Ayder Yaylası bizim temsilimiz olamaz. Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder'i kirlettik, rezil ettik. Ayder'i kentsel dönüşüm değişimle şanına yakışır bir hale getireceğiz. Aynı değişim dönüşümü de Uzungöl'de yapmamız lazım demişti.


Geri Dön