29 / 03 / 2024

Aydın İstek: Keşan'da inşaat sektörü hareketlendi!

Aydın İstek: Keşan'da inşaat sektörü hareketlendi!

Keşanlı İşadamı Aydın İstek, dün yaptığı açıklamada; inşaat sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İstek, inşaat sektörünün son yıllarda, çok hızlı bir yükseliş gösterdiğinin altını çizdi.



Keşanlı İşadamı Aydın İstek, dün yaptığı açıklamada; inşaat sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 


"2014 yılı itibariyle hareketlilik kısmen azaldı" 

İnşaat sektörü son yıllarda, çok hızlı bir yükseliş gösterdiğinin altını çizerek, sözlerine başlayan İstek, "2011, 2012 ve 2013 yıllarında sektörde hızlı bir yükseliş oldu. Bu dönem içerisinde Türkiye'nin genelinde olduğu gibi Keşan'da da, inşaat sektöründe gözle görülür bir hareketlenme yaşandı. Ancak. 2014 yılı itibariyle hareketlilik kısmen azaldı. İnşaat sektörü arztalep üzerine hareket göstermektedir. Sektör, hareketli olduğunda, diğer sektörlere de yansıması olmaktadır. Fakat, Keşan, Yenimuhacir ve Beyendik'te yapılan  TOKİ  konutları ile belediye konutlarının yapılmış olması, bölgede faaliyet gösteren müteahhitler, zaman zaman zorlandı. Çünkü Keşan'ın nüfusu ve dışarıdan aldığı göç oranı çok fazla değildir, "dedi. 


"Projeden konut satmak artık çok uygun değil" 

Keşan'da yapılan projelerin temelden ya da topraktan satılmadığını ifade eden Aydın istek şunları söyledi: "Projeden konut satmak artık çok uygun değil. İnşaat tam teşekkül bittiğinde. tüketici alacağı konutun durumunu gördükten sonra alım yapma yoluna gidiyor. Artık, temelden konut alma dönemi bitti. Bundan ötürü de, müteahhit sayısında da bir azalma yaşanacaktır. Keşan'da geçmişte; 55 müteahhit faaliyet gösterirken, şuanda bu rakam 30'a kadar düştü. Bu azalmada, inşaat sektörünün azaldığının bir göstergesidir. Keşan'da bundan sonraki süreçte, ihtiyaç kadar konut yapılacak ve o kadar satış yapılacak. Müteahhit sayısı 25'e kadar düşer ancak, daha fazla düşüş yaşanmaz." 


"Belirsizlikten ötürü tüketici, konutlardan elini çekti" 

İstek, sözlerine şöyle devam etti: "Konut satışları. dövizdeki dalgalanmalardan ve ekonomideki belirsizlikten ötürü tüketici, konutlardan elini çekti. Elinde parası olan tüketici, 'konuta her zaman sahip olabilirim. Bundan ötürü de, biraz altın ve dövizden para kazanayım' şeklinde düşünerek, hareket etti. Dolayısıyla, müteahhitler bundan biraz zarar gördü. Yapılan konutlar, müteahhidin elinde daha uzun süre kaldı. Konutları satmadan yeniden yapar duruma düştü." 


"İmar düzenlemesi tamamlandığında, inşaat sektörü de hareketlenecektir"

 Keşan Belediyesi tarafından imar düzenlemesi yapıldığını aktaran Aydın İstek, şöyle konuştu: "İmar düzenlemesi tamamlandığında, saha biraz daha gelişecektir. Buna paralel olarak, inşaat sektörü de hareketlenecektir''Bu sektörde faaliyet gösterenlerin alt yapısı hazır şekilde beklemesi gerektiğini düşünüyorum. Keşan büyüyor ve sürekli olarak göç alıyor. Ayrıca, Keşan bölgede merkez konumundadır. 

Yurt içi ve yurt dışından birçok kişi Keşan'a gelerek, alışverişini yapıyorlar. Bundan ötürü de. Keşan'daki işletme sahiplerinin biraz profesyonelleşmesi ve markalaşması gerekiyor. Eğer böyle olmazsa, küçük pazarlara dağılıp; Keşan kendi içinde barındırdığı ekonomiyi yok etme noktasına getirecektir. Diğer yerlere göre; biraz daha ön plana çıkmamız için markalaşmaya ve ön plana çıkmaya ihtiyaç vardır. Kısacası, kendimizi yenilememiz gerekiyor." 


"Sanayi Kavşağı olmadan diğer kavşakların olmasının hiçbir anlamı kalmıyor" 

Keşan'a yapılan kavşaklarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan istek sözlerine şöyle devam etti: "Keşan'a yeni kavşaklar ve düzenlemeler yapıldı. Bunlar bizim zenginliğimizdir. Trafik ışıklarında saatlerce beklemeden ilerliyorsa, bu alışverişe de yansıyacaktır. Bundan ötürü de. kavşakların yapılması son derece önemlidir. Ancak. Sanayi Kavşağı'nın son durumu hakkında bir belirsizlik söz konusudur. Sanayi Kavşağı olmadan diğer kavşakların olmasının hiçbir anlamı kalmıyor. Sanayi Kavşağı da, yapıldığında daha rahat bir ulaşım ortamı olacaktır." 


"Tüketici kendini garantiye almalı" 

Keşan'da bazı konutlarda. iskan anlamında tüketicilerin sorun yaşandığı vurgulayan Aydın istek sözlerini şöyle tamamladı: "Konut alacak kişiler, iyi bir sözleşme yapmaları gerekiyor. Alıcılar, iskan ve harç bedellerinin hepsini sözleşmenin içerisine katmaları gerekiyor. Böylece tüketici kendini garantiye almış olurlar ve hiçbir sıkıntıyla karşı karşıya kalmazlar." 



Gündem Saros


Geri Dön