29 / 03 / 2024

Aydın Söke'de inşaat yasağı kalkacak mı?

Aydın Söke'de inşaat yasağı kalkacak mı?

AK Partili Belediye Meclis Üyesi mimar Haldun Işıklı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, yerel seçimlerin üzerinden 3 yıla yakın bir süre geçtiğini belirterek “Büyükşehir Belediyesi’nin bu süre içinde 1/5000 ölçekli imar planlarını bitirmesi gerekirdi. Ancak bunu yapamadı'' dedi.



5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı hazırlama yetkisinin 2004 yılında Büyükşehir Belediyelerine verilmesine rağmen bu kanundan haberi olmayan Söke Belediye Meclisi dün yine 3 maymunu oynadı. Ağustos ayı içinde yapılan Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında kendi hazırladığı planı savunmamak için meclis toplantısına katılmayan Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran’a niye o meclis toplantısına katılmadın sorusunu sorma cesareti gösteren bir meclis üyesi çıkmadı.


5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile 1/5000 ölçekli nazım imar planı hazırlama yetkisi olmadığı takdirde hazırladıkları plan ile hem Söke Belediyesini zarara sokan hem de inşaat sektörüne kısıtlama getiren Söke Belediye başkanına AK Partili belediye Meclis üyesinden övgü geldi. Hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım imar planında kendisinin de imzası olan AK Partili Belediye Meclis Üyesi mimar Haldun Işıklı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, yerel seçimlerin üzerinden 3 yıla yakın bir süre geçtiğini belirterek “Büyükşehir Belediyesi’nin bu süre içinde 1/5000 ölçekli imar planlarını bitirmesi gerekirdi. Ancak bunu yapamadı. Ev ödevini yapamayan Aydın Büyükşehir Belediyesine Söke Belediyesi olarak destek verildi. Ancak Büyükşehir Belediyesi bunu değerlendiremedi.”derken Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran ve CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine niye toplantıya katılmadınız sorusunu sormadı. Sadece Haldun Işıklı değil, muhalefet meclis üyelerinin hiç biri bu soruyu sorma cesaretinde bulunmadı.


Söke Belediye Meclisi’nin Eylül ayı meclis toplantısı dün saat 16.00’da yapıldı. Meclis toplantısında Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran’ın büyük övgülerle söz ettiği  1/5000 ölçekli Söke Merkezi İş Alanı ve çevresi ile Söke Çayı Geçiş Koridoru Kentsel Yenileme eksenli 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu’nun Büyükşehir Belediye Meclisince oylanacağı toplantıya CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri ile birlikte toplantıya niye katılmadığını açıklaması bekleniyordu. AK Parti Söke Belediye Meclis üyeleri 1/5000 ölçekli Nazım imar planı ve buna bağlı olarak Söke’de yapılaşmanın durdurulması kararının görüşülmesi amacıyla gündeme ek madde önerisi verdi. Mecliste bu önerge kabul edildi. Sıra bu maddeye gelince Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, 20 ay önce aldıkları karar gereğince Söke’nin önünü açacak bir plan hazırladıklarını, bu plan kapsamında yolların genişletilmesi, yeşil alanların artırılması, otoparkların yapılmasını hedeflediklerini söyledi. Hazırladıkları planı savunan Söke Belediye Başkanı “20 aydır yapılan çalışma başarılı. 1100 hektarlık alanı kapsıyordu. Bu alanın yüzde 90’lık kısmında binalar 1 ve 2 katlı. Daha yaşanabilir bir Söke hedefledik. Bu proje Aydın Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonunda red edildi. Bizim yaptığımız 1/5000 ölçekli proje Büyükşehirin elinde ancak onların yaptığı çalışma bizim elimizde yok. Geldiğimiz nokta bizi tahmin etmedi. İnşaat yasağını 3. defa uzatmayı şimdilik düşünmüyoruz.”dedi.


Önerge sahipleri adına söz alan AK Partili Belediye Meclis Üyesi Haldun Işıklı, 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile getirilen inşaat yasağının uzayacağı şeklinde vatandaşın kaygısı olduğunu belirterek “Bu işin uzayacağını düşünüyorlar. Bu durumu vatandaşa anlatamıyoruz. Söke’de arsa sıkıntısı yaşanıyor. Söke’nin beklemeye hakkı ve zamanı yok. 1/5000 ölçekli plan hazırlamak Büyükşehir Belediyesinin görevi. Ama hala hazırlamadı. Söke Belediyesi olarak ev ödevini yapamayan Büyükşehir’e destek verildi. Ama Büyükşehir bunu anlayamadı.”dedi.


Dünkü Söke Belediye Meclis toplantısında Söke Belediyesi’nce hazırlanan 1/5000 ölçekli revizyon imar planının Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edilmesiyle inşaat yasağı uygulamasının hukuki geçerliliğinin olup olmadığı sorulmadı. Bunun yanında AK Parti grubu adına söz olan Haldun Işıklı ve diğer meclis üyelerinden hiç biri Söke’yi daha yaşanabilir hale getireceği iddia edilen planın onaylanacağı Büyükşehir Belediye Meclisine planın sahibi Söke Belediye Başkanının niye katılmadığını sormadı.


Hatta 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile ilçe belediyelerin böyle bir plan hazırlama yetkisinin olup olmadığı da Süleyman Toyran’a sorulmadı. Halkın muhalefet görevi verdiği meclis üyeleri gıklarını çıkarmadıkları görüldü.




Yeni Söke Gazetesi


Geri Dön