27 / 04 / 2024

Ayıplı mal nedir? Ayıplı mallar nelerdir?

Ayıplı mal nedir? Ayıplı mallar nelerdir?

Ayıplı mal nedir, ayıplı mallar nelerdir? Alınan ürünlerden hangileri ayıplı mal kategorisine girmektedir. İşte detaylar!



AYIPLI MAL NEDİR?

Bir çamaşır makinesi aldığınızda eve getirildiği zaman arızalı olduğunu fark ettiyseniz bu çamaşır makinesi ayıplı mal kategorisine giriyor. Tüketici Hukuku açısından öncelikle bir satıcı olması gerekir. Kamu tüzel kişileri de dahil ticari veya mesleki faaliyetle tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişi satıcıyı ifade etmektedir. Mal ise alışverişe konu taşınır eşya konut veya tatil amaçlı taşınmazlar gibi maddi; yazılım, görüntü ve ses gibi elektronik ortamda açılabilen gayri maddi mallara denilmektedir. Ticaret kanununda belirtilen ayıplı mal; ambalajında, etiketinde, reklamında bildirilenlere göre olmayan veya teknik düzenlemesinde hata ve eksik olan; tüketicinin beklediği faydaları karşılamayan veya faydaları ortadan kaldıran, her türlü maddi, ekonomik ve hukuki eksiklikleri içeren mallar olarak tanımlanır. Kısacası, ayıplı mal üretim amacına uygun olmayan nitelikleri bulunan, arızalı veya hasarlı maldır da denilmektedir.

Etiket, ambalaj, internet sitesi veya reklamlarda bahsedilen özelliklerden en az birini taşımayan mallarda ayıplı kategorisine girmektedir.  Tüketicinin beklediği faydaları sağlamayan ya da azaltan mallar; benzeri ürünlerde yer alan özellikleri taşımayan maddi, ekonomik veya hukuki eksiklikleri bulunan mallar da ayıplıdır. Kararlaştırılan sürede teslim edilmeyen ya da montajı yanlış yapılan mallarda ayıplı kabul edilmektedir. Montajı tüketiciye bırakılan mallarda montaj kılavuzundaki eksiklik veya yanlışlıktan doğacak yanlış montajlarda yine mal ayıplı kabul edilir. Tüketici Hukukunda maldaki ayıbın esaslı olmayan ayıp olması önemli değildir. Yani tüketici açısından malın ayıplı kabul edilmesi için basit eksiklikler olması kafidir. Ayıp sözleşmenin kurulduğu zaman ya da daha sonra fark edilebilir. Sözleşmenin kurulduğu anda fark edilebilecek aşikâr bir ayıp söz konusu ise sözleşmeye aykırılıktan bahsedilmez. Maldaki ayıp teslim anında olmalıdır. Teslimden itibaren 6 ay içinde çıkan ayıplar teslim tarihinde var sayılır ancak aksini ispatı da yapılabilmektedir.

Maddi, ekonomik ve hukuki ayıp olmak üzere, ayıbın üç hali vardır. Maddi ayıp, malın fiziki özelliklerindeki eksikliği ifade eder. Ekonomik ayıp, maldan beklenen ekonomik getirilerdeki eksikliktir. Hukuki ayıp ise kamu hukuku dolayısıyla tüketicinin mülkiyet hakkından kaynaklanan yetkilerini kullanamamasıdır.

2022 tarımsal destekleri ne zaman yatacak? Tarımsal destek ödemeleri yattı mı?

GSS primleri ne kadar oldu? Genel Sağlık Sigortası primleri arttı mı?

Askerlik ve doğum borçlanması yeni asgari ücret zammından sonra arttı mı?


Geri Dön