19 / 04 / 2024

AYKOME nedir?

AYKOME nedir?

AYKOME nedir? AYKOME açılımı ne ifade ediyor? İşte Büyükşehir belediyesi bünyesinde kurulan Alt Yapı Koordinasyon Merkezinin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelik esasları bu haberde...



AYKOME nedir?

AYKOME açılımı, "Alt Yapı Koordinasyon Merkezi" olarak karşımıza çıkıyor. Büyükşehir belediyesi bünyesinde kurulan Alt Yapı Koordinasyon Merkezinin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelik kapsamında AYKOME görevleri şu şekilde sıralanıyor.


Alt Yapı Koordinasyon Merkezi

MADDE 7 – (1) AYKOME, büyükşehir belediye başkanı veya görevlendireceği kişinin başkanlığında;

a) Büyükşehir belediyesi fen işleri daire başkanı ile büyükşehir belediye başkanının belediye ve işletmeleri ile bağlı kuruluşlarından en az şube müdürü seviyesinde görevlendireceği en fazla on kişinin,


b) Milli Savunma Bakanlığı temsilcisinin,


c) Karayolları Genel Müdürlüğü temsilcisinin,


ç) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü temsilcisinin,


d) Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü temsilcisinin,           

e) Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü temsilcisinin,

             

f) Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. temsilcisinin,

             

g) Türkiye Elektrik İletim A.Ş. temsilcisinin,

             

ğ) Şehir İçi Elektrik Dağıtım A.Ş. temsilcisinin,

             

h) Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. temsilcisinin,

             

ı) Belediyelerini ilgilendiren konuların görüşüldüğü toplantılara büyükşehir ilçe ve ilk kademe  belediye başkanları veya görevlendirecekleri bir üyenin,

             

i) Belediye altyapı hizmetlerini etkileyecek derecede yatırım yapan ve belediye tarafından belirlenen özel kuruluş temsilcisinin,

katılımından oluşur.

             

(2) AYKOME toplantılarına ayrıca, gündemdeki konularla ilgili kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının veya oda üst kuruluşu bulunan yerlerde üst kuruluşun temsilcileri oy hakkı olmaksızın görüşleri alınmak üzere davet edilir.

             

(3) Büyükşehir belediyesinin öteki birim başkanları ile diğer kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, ilgili vakıf ve dernek temsilcileri görev alanlarına giren konularda, oy hakkı olmaksızın görüşleri alınmak üzere toplantılara davet edilebilirler.

             

Görev ve yetkileri

MADDE 8 – (1) AYKOME, büyükşehir dâhilindeki alt yapı hizmetlerini etkili ve koordinasyon içinde yürütmek amacıyla;

             

a) Yatırımcı kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlar tarafından büyükşehir dâhilinde yapılacak alt yapı yatırımları için kalkınma plan ve yıllık programlara uygun olarak yapılacak taslak programları birleştirerek kesin program haline getirir.

             

b) Alt yapı programlarının hazırlanmasında, taslaklarının birleştirilip kesinleştirilmesinde üst yapı program ve çalışmaları ile koordinasyonu sağlar. Kesin programlarda birden fazla kurum ve kuruluşlar tarafından aynı anda yapılması gerekenleri ortak programa alır.

             

c) Ortak programa alınan alt yapı hizmetlerinin amaca uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için "Alt Yapı Yatırım Hesabı" adı altında bir hesap oluşturur.

             

ç) Ortak programa alınmayan yatırımların her Bakanlık ile ilgili Büyükşehir, ilçe ve ilk kademe belediyeleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca kendi bütçelerinden yapacakları harcamalarla yerine getirilmesini sağlamak üzere bir program tespit eder ve bu programın uygulanıp uygulanmadığını kontrol eder.

             

d) İlgili kuruluşlarca imar planı olmayan alanlarda önceden yapılmış tesislerin, yeni imar durumuna uygun yol yapım çalışmaları bitmeden, mevcut tesislerin uygun hale getirilmesini sağlar.

             

e) Kazı yapılacak tarihleri tespit eder, kazı yapmanın yasak olduğu tarihlerde acil durumlar için büyükşehir belediye başkanına veya AYKOME birimi yöneticisine yetki verir.

             

f) Alt yapı ile ilgili kazı yapacak gerçek ve tüzel kişilere izin ve kazı ruhsatı verir ve buna ilişkin bedeli belirler.

             

g) AYKOME’ye katılan tüm kuruluşların kent içinde kullanacakları malzemelerle ilgili standartları belirler.

             

ğ) Gerekli görülen konularda UKOME ile işbirliği yapar.


Büyükşehir belediye başkanının görev ve yetkileri!


Geri Dön