26 / 04 / 2024

Azeri medyası Socar'ın yatırımları için İzmir'de!

Azeri medyası Socar'ın yatırımları için İzmir'de!

Azerbaycan ulusal medya temsilcilerinden oluşan geniş katılımlı basın grubu, SOCAR Türkiye'nin, İzmir Aliağa Yarımadası'ndaki yatırımlarını yerinde incelemek için Hazar Strateji Enstitüsü'nün (HASEN) konuğu olarak bölgeye bir ziyaret gerçekleştirdi.




Azerbaycan ulusal medya temsilcilerinden oluşan geniş katılımlı basın grubu, SOCAR Türkiye'nin,  İzmir  Aliağa Yarımadası'ndaki yatırımlarını yerinde incelemek için Hazar Strateji Enstitüsü'nün (HASEN) konuğu olarak bölgeye bir ziyaret gerçekleştirdi.


SOCAR Türkiye'nin yatırımlarını yerinde incelemek üzere Türkiye’ye gelen Azerbaycan ulusal medyasından 23 basın mensubu 19 Kasım'da Petkim Yarımadası'nı gezdi. Konuk basın mensupları Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut ile bir araya geldi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Sadettin Korkut, SOCAR Türkiye'nin Petkim Yarımadası'ndaki yatırımlarını değerlendirdi. Azerbaycan'dan gelen basın mensuplarını ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Sadettin Korkut, şunları söyledi:


"SOCAR Grubu'nun, Petkim Yarımadası'ndaki vizyonu çerçevesinde yaptığı çok önemli yatırımlar devam ederken, bu yatırımlar 'Tek millet iki devlet' olgusunu güçlendiriyor. Çalışmalar çerçevesinde, Star Rafinerisi'nin toplam altyapı yatırımının yüzde 42'si, hafriyatının da yüzde 82'si tamamlandı. Çalışmaların 2017'nin ikinci yarısında tamamlanması ve rafinerinin 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesiyle devreye girmesini planlamaktayız. Bu yatırım ülkemizin cari açığını azaltmaya büyük katkı sağlayacaktır. Diğer taraftan Petkim Konteyner Limanı'nda da hafriyat çalışmaları devam ediyor. Liman yatırımının ilk fazının, 2015 yılının ilk çeyreğinde 1.5 milyon TEU’luk konteyner kapasitesiyle devreye girmesini planlıyoruz. İzmir Alsancak Limanı'nın iki katı büyüklüğe sahip olacak olan Petkim Limanı, Ege Bölgesi'nin gelişimine büyük katkı sağlayacak."


"SOCAR TÜRKİYE'NİN KATTIĞI DİNAMİZM PETKİM'İN KÂRINA YANSIDI"


SOCAR Türkiye'nin vizyonu çerçevesinde yapılan rafineri, petrokimya, enerji ve lojistiği kapsayan entegre yatırımların yarımadaya önemli üretim katkısı sağlayacağının altını çizen Sadettin Korkut, bu bakış açısının kattığı dinamik ve pazar odaklı yaklaşımın pozitif sonuçlarının Petkim'in üçüncü çeyrek sonunda elde ettiği kâr miktarı ile ispatlandığını belirtti. Geçen yılın dokuz aylık finansal sonuçlarına göre 27 milyon TL net dönem zararı olan Petkim, 2013 yılının aynı döneminde ise 48,6 milyon TL net kâr açıkladı.


"İKİ KARDEŞ ÜLKE ADINA ÇALIŞMALARDAN GURUR DUYUYORUZ"


Petkim'in özelleştirilmesinin ardından dinamik, etkin ve verimli bir yapıya büründüğünü hatırlatan Sadettin Korkut, "Gelinen noktada, SOCAR Türkiye'nin ortaya koyduğu vizyonu, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkisinin somut sonuçlara ulaşması olarak değerlendiriyoruz. Bu vizyon çerçevesinde yatırımların tamamlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi. 


Gazete Yenigün


Geri Dön