19 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu: Bayraklı'daki kentsel dönüşüm muhteşem olacak!

Aziz Kocaoğlu: Bayraklı'daki kentsel dönüşüm muhteşem olacak!

Bayraklı’da tepeye kadar çıkan yürüyen yeni bant, yağmur sularını değerlendiren sistem, 4 kat daha fazla yeşil alan, seyir terasları ve güneş enerji panelleri olacak...




Kent dönüşümünün aynı anda “sosyal bir dönüşüm” olduğu prensibiyle hareket eden  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen; Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallerinin yer aldığı 60 hektarlık alana ilişkin yerinde kentsel dönüşümün projesini tamamladı. Büyük bir merakla beklenen proje; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve Bayraklı halkının katıldığı toplantı ile basına ve kamuoyuna tanıtıldı.


Bayraklı Havuz Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Bayraklı’da yapılacak  kentsel dönüşümün şifrelerini  vatandaşlar ile paylaşan  Başkan Aziz Kocaoğlu, öncelikle dönüşümün yerinde ve adil olacağını söyledi. Kentsel dönüşümün aynı zamanda sosyal bir dönüşüm olduğunu, 100 yıl sonrasının kentlerini hazırlarken kentin olanaklarından her kesimin eşit yararlanmasını hedeflediklerini, dönüşümü aklı ve bilimi kullanarak yapacaklarını, dönüşüm sırasında oluşan rantı önce orada yaşayanların paylaşmasını istediklerinin altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu saatten sonra evinizi satmayın. Dönüşümde para yerine gayrimenkul alın. Kazancın büyüğü, burada oturanlara” dedi.


İlk yerinde kentsel dönüşüm projesi 

Başkan Aziz Kocaoğlu, Bayraklı ile yerinde kentsel dönüşümün ilk projesini sunduklarını  belirterek,“Önümüzdeki haftadan itibaren bilgilendirme ve uzlaşma çalışmaları başlayacak. Biz kentsel dönüşümü Kadifekale’de gerçekleştirdik ama heyelan bölgesi olduğu için yerinde gerçekleştiremedik. Zorunlu olduğumuz için. Şimdi oraya ağaç dikiyoruz. Oranın belediyeye maliyeti 250 milyon TL. Elde ettiğimiz 440 dönüm park. Harcayalım, helali hoş olsun. Orada  yaşayan vatandaşlarımızı kurtardık. Şimdi Bayraklı’ya geliyoruz. İlk yerinde kentsel dönüşümü burada gerçekleştireceğiz.

Bir yöneticinin en önemli özelliği adil olmasıdır. Hakka, hukuka saygılı olmasıdır. Kent dönüşümüne gelindiği zaman yerinde yaşan insanların, hak sahiplerinin hakkını korumasıdır. Dünyada para bu coğrafyada bulundu. İlk para burada basıldı. Neden değeri para ile konuşuyoruz? Herşeyi tanımlayarak para olarak netleştireceğiz ki herkes ne aldığını ne verdiğini bilecek. Açık ve şeffaf olarak görecek. Gizli kapaklı işimiz yok. Burada Büyükşehir Belediyesi’nin alacağı bir sürü şey yok ama gidecek maddi çok şey var. Ama kenti kurtarmak zorundayız. Kenti depremden kurtarmak zorundayız ve yaşam standardımızı yükseltmek zorundayız. Zor ama güzel bir coğrafya. Yürüyen bantlarla yukarı çıkacağız. Yeşil alanları 4 misli artırdık ve yoğunluğu 0,50 emsal düşürdük” dedi.


Gelecek yüzyılın kentini yaratmalıyız

Gelecek yüzyılın kentini yaratmak istediklerini belirten Başkan Kocaoğlu “Projeye bütüncül baktık ve ulaşım akslarını ona göre düzenledik. Sosyal tesis alanları, yürüyüş alanları ve yeşil dokusu, kent ormanları  ile yaşanılası bir kent yaratmak zorundayız. Kimse gayrimenkulünü satmasın. Kadifekale’den Uzundere’ye taşıdığımız ve teslim ettiğimiz konutların fiyatları, bizim hesapladığımızın iki katından işlem görüyor”şeklinde konuştu. 


Kent dönüşümü rant dönüşümü değil

Kent dönüşümünün rant dönüşümü olmadığının altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu,“Kent, rant yaratır. Bayraklı da yaratacaktır. Önemli olan bu rantı kimin paylaşacağıdır. En büyük soru budur. Biz rantı, önce burada yaşayan, Bayraklı’yı Bayraklı yapan insanların almasını diliyoruz. Bütün amaç ve hedef bu. Burayı yapacak yüklenici de para kazanacak. Ama esas rantı burada yaşayan insanlar alacak. Mülk sahipleri ile biz muhatabız. Yüklenici ile biz muhatabız. Kimden ne alacağınızı, kime ne vereceğinizi biz bileceğiz. Hem vatandaşı koruyacağız hem de yükleniciyi koruyacağız. Hakem olacağız. Başka türlü hak, hukuk karışmadan kentsel dönüşümün çözümü yoktur. Bir otoriteye ihtiyaç vardır. Otorite de Belediye Yasası’na 73. maddesine göre yapılan kentsel dönüşümdür. İzmir Büyükşehir Belediyesi daha uzlaşmacı, daha vatandaşın hakkını koruyan, hukukunu koruyan yasal hakları güçlü 73. madde ile kentsel dönüşüm yapmakta ısrarlıdır. Ve ısrarlı olmaya devam edecektir. Son çıkan 6306 sayılı riskli alanlar dönüşüm yasası ile kentsel dönüşüm yapılmasını İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak son derece hatalı buluyoruz. Bu uygulamayı  Büyükşehir Belediyesi olarak yapmayacağız”dedi. 


 Başkan Aziz Kocaoğlu uygulamayı ise şöyle anlattı: “Bizim belediye olarak size vereceğimiz daire, gayrimenkulünüzün değeridir. Gayrimenkulun değeri neyse bu inşaatların maliyeti de neyse ihaleye çıkacağız toplam maliyeti böleceğiz. Siz bu maliyet üzerinden mal sahibi olacaksınız. Müteahhidin sattığı değer üzerinden değil. Çünkü siz mal sahibisiniz. Bayraklı kent dönüşüm hesabı herkesin ortak hesabı olacak” şeklinde konuştu. 

Kentte gecekondulaşma olduğunu, sosyal donatı alanlarının, spor alanlarının eksikliğinin hissedildiğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, özetle şunları söyledi:“Yoğunlu artırırsak kent dönüşümünü bitiririz. Kent dönüşümü olmaz bu ayrı bir şey olur.  Biz sizlerle birlikte bu projeyi gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Uzlaşma ne kadar hızlı biterse o kadar hızlı konutları yapacağız”.


Kamu arazilerinin, devlet arazilerinin, belediye arazilerinin kamu alanı olarak kalması ve korunması  gereğinin altını çizen Başkan Kocaoğlu şunları söyledi: “Başta merkezi hükümet olmak üzere bütün belediyelerimiz ve ilgili bakanlıklarımız ve ilgili kurumlarımız buna dikkat etmek zorunda. Eğer bugünkü mantıkla kent merkezinde para yapan kamu alanları satılırsa, yap işlet yöntemiyle AVM’ler ile donatılırsa  bu insanların nefes alacak ortamı kalmaz.  Kent dönüşümünü konuşurken buna dikkat etmek gerekir”.

9 senedir hak, hukuk koruyarak kollayarak görev yaptığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu “1,5 senelik başkandım Kadifekale’yi çözdüm. Şimdi 9 senelik başkanım ve yaptıklarımızla rüştümüzü ispat ettik. Ben size güveniyorum. Siz de bana inanın güvenin ve bu kenti birlikte yaratalım” şeklinde konuştu. 


Başka yere göndermem

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ gecekondu bölgesinden yetişen biri olarak bugünü görmekten gurur duyduğunu belirterek,”İzmir’e gelen insanlarımız birçok işin yapıldığını görüyor ancak gecekondulara baktığında hak etmediğimiz eleştirilere maruz kalıyoruz. Yapıları değiştirmemiz lazım. Birinci derece deprem kuşağındayız. Yerinde kentsel dönüşümü başlatan ilk bölge olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 3 kattan 13 kata kadar değişik konutlar tasarlanıyor. 5196 konut olan bölgede 8 bin konut düşünüyoruz. İnşaat yoğunluğu tam tersine düşüyor. 4 kat fazla yeşil alan yaratıyoruz. 

Elinizdeki kaçak yapıların değerinin çok üstünde yapılara dönüşmesini istiyorum. Bunun dışındaki çözüm doğru değildir. Ortada bir rant olacaksa, gecekondu sahipleri bundan en fazlasını alacak. Kalbim böyle düşünüyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız da böyle  düşünüyor.Ben sizin başka yere gitmenize izin vermem” dedi.


Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muhittin Selvitopu, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin ve Uğur İnşaat Ltd.’den İnşaat Mühendisi Şerhan Yusufzade Oskuyi birer sunum yaparak projeyi anlattılar. Selvitopu ve Şahin yerinde ve adaletli bir  kentsel dönüşüm uygulanacağı vurgusuyla; projeye başlamadan önce  Bayraklı kentsel dönüşüm alanındaki vatandaşlara yönelik anket çalışması yapıldığını, ayrıca burada açılan ofiste  vatandaşlarla birebir görüşmelerin gerçekleştirildiğini dile getirdiler. Projenin oluşturulması safhasında titizlikle çalışıldığının altının çizildiği konuşmalarda ortak vurgu ”Bu proje burada yaşayanlarındır. Onlar sahip çıkmalıdır” oldu. 


Neler yapılacak?

Toplam 8 bin konut üretilecek.. Evlerin konum ve yükseklikleri güneş, rüzgar ve topografya dikkate alınarak tasarlandı. Depreme ve doğal afetlere karşı güvenli, sağlıklı kentsel yaşam alanları yaratılacak.. 

Tasarım alanının en üstünden Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’ndan denize erişen yeşil koridorlar yapılacak. Denize yaya ulaşımı kolaylaşacak. Konut adalarında binalar mümkün olduğunca deniz manzaralı olacak ve yüksek yapılan tasarım alanının Kuzeyinde inşa edilecek. 

Ulaşımda çevre yolu bağlantıları sağlanacak. Yatayda ve dikeyde ulaşım birbirine bağlanacak. Eğime uyumlu yollar yapılacak. 3 tane seyir terası ve meydan oluşturulacak ve meydana giren 3 kapı olacak. Bunlardan bir tanesi Homeros, bir tanesi Akdeniz, birisi Smyrna kapıları.  Kuzeyde  Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’ndan  güneye denize inen kesintisiz yeşil koridorda  yaklaşım toplam 650 metrelik yürüme bandı oluşturulacak. 

Bunların üstü güneş panelleri ile kaplanacak. Güneş panellerinden sağlanan enerji ile kamusal alanların aydınlatılması sağlanacak. Alanın kuzeyinde yağmur suları toplanacak. Toplanan sular ile eğimden yararlanılarak yeşil alanlar sulanacak. Kıyı tasarımının da tamamlanmasıyla birlikte vatandaşlar özelikle engelli vatandaşlar için Alsancaktan başlayarak Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’na kadar kesintisiz ulaşım sağlanacak yaya aksı oluşturulacak. Bayraklı Sevgi Yolu ve Smyrna Meydanı’na  yürüme bantları  ve yaya aksı ile erişebilirlik güçlendirilecek. Ticaret birimleri oluşturularak cazibe merkezi yaratıldı. İZBANİ hattı ve Altınyol üzerinden yaya köprüsü yapılarak sahile erişim sağlanacak. Mevcut şelale deresi ıslah edilerek yeşil koridor ile görsellik kazandırılacak. Farklı tipte ve metrekarelerede beklenti ve talepleri karşılayacak şekilde konut yapılacak. 

 


İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön