25 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu: Mermercilik büyük bir ivme kazanacak!

Aziz Kocaoğlu: Mermercilik büyük bir ivme kazanacak!

Kültürpark’taki son Mermer Fuarı’nın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “2015’te yeni fuar alanında bu fuarı 5 kat büyüterek dünya ile buluşturacağız ve mermercilik büyük bir ivme kazanacak” dedi




Kültürpark’taki son Mermer Fuarı’nın açılışında konuşan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “2015’te yeni fuar alanında bu fuarı 5 kat büyüterek dünya ile buluşturacağız ve mermercilik büyük bir ivme kazanacak” dedi


Alanında dünyanın ilk üç fuarı arasında gösterilen ve 20.yılında Kültürpark’ta son kez Marble Doğaltaş ve Mermer Fuarı 20. kez kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuar İsmet İnönü Kültür Merkezi’ndeki açılış törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Ege Maden ilhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile yerli ve yabancı birçok sektör temsilcisi katıldı. 


Fuarın 20. Yılına özel olarak çekilen “Taştan Çiçeklerin 20.Yılı” adlı belgeselin kısa bir bölümü katılımcılara izletilirken Yazar Sunay Akın da tek kişilik kısa bir gösteri yaptı.   


“Türkiye bir numara olabilir”


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’nin dünyadaki toplam doğal taş zenginliğinin yüzde 35’ini taşıdığın ifade ederek, “Ülkemiz ihracatta, üretimde, tanıtımda ikinci sırada ancak dünyada bir numara olabilecek tüm zenginliklere de sahiptir. Ama sıkıntılarımız var. Bunların her birinin bilincindeyiz. 2.2 milyar dolarlık ihracat rakamının yarısını Türkiye dünyaya kütük olarak diğer yarısını işlenmiş mermer olarak satmaktadır. Bunu büyük sıkıntılarla yapmaktadır. 10 yıl önce geldiğimde buradan ithal makine firmalarının temsilcileri vardı. Ama şimdi yerli firmalarımız gerek bu taşları çıkarmak gerek işlemek konusunda önemli bir noktaya gelmiştir. Bundan çok mutlu oldum. Zorluklarımız var. Biz Afyon’dan Denizli’den bunların tonunu 20 dolara taşıyoruz. Ama Hamburg’a 10 dolara götürüyoruz. Derhal tüm akıllı ulusların yaptığı gibi demiryolu ile bu ihraç ürünlerini taşımamız ve etrafımızdaki deniz yolunu da kullanmamız gerekiyor. En kısa sürede sektör ile birlikte hedefimiz olan 10 milyar dolara doğru kütük olarak değil işlenmiş olarak yapmak istiyoruz” dedi.


“İstediğimiz gibi destekleyemiyoruz”


Bakanlık olarak fuarı istedikleri şekilde destekleyemediklerini belirten Zeybekçi, “Yurt dışındaki fuarları destekliyoruz ama böyle başarılı bir fuarı destekleyemiyoruz. İnşallah seneye 2015 fuarında gerek sunum gerek ziyareti ile en üst düzeyde destekleyeceğiz. Çünkü ben bu fuarla gurur duyuyorum.  Seçimden sonra sektör ile bir araya geleceğiz” dedi. 

Kocaoğlu’ndan teşvik çağrısı


Yeni yapılan ve Temmuz’da tamamlanacak fuar alanında sektörü beş kat büyütmeyi hedeflediklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise “Her sektörün olduğu gibi bu sektörün de büyük sıkıntıları var. Problem mermer gibi ihracatının büyük bir çoğunluğu ülkede kalan, dış girdisinin sınırlı olduğu bir sektörde rekabet şansımızın git gide zayıflamasıdır. Neden zayıflıyor. Siz buradan bloğu satıyorsunuz dünyanın öbür ucuna Çin’e gidiyor orada işleniyor. Sonra dünyanın başka bir ucuna da satılıyor. Oturursunuz bütün maliyet unsurlarını hesaplarsınız teknoloji ise ona teşvik verilir enerji ise enerji girdisine verilir. Ve bu oran yani blokla işlenmiş malın dengesi ülkenin lehine kurulur. Bu ekonomik politikaların doğru belirlenmesi ile olur ki bunu da mutlaka merkezi hükümetlerin yapması gerekir, yapmak zorundadır. Üretmeyen bir ekonominin sürdürülmesi mümkün değildir. Tarımda sanayide mermer madende böyledir. Hiç değilse ihracat yönelik sektörlerde ihracatçının önündeki engellerin kaldırılması gerekir. Bu ekonomi bilmeyi gerektirmiyor. Bu hayatın gerçeği” dedi. 



“Çin sayesinde sektör zenginleşti”


Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk ise Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin ‘İşlenmiş mermer satmalıyız’ çağrısına “Bakanımız ısrarla blok yerine işlenmiş mermerden söz ediyor. Doğrudur biz de aynı şeyi yapmak istiyoruz. Ama bir de arz talep meselesi var. Çin dünyanın hiçbir yerinden işlenmiş taş almamaktadır. Ya bu pazarı unutacağız ya da satacağız” diye konuştu. 


Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç de sektörün Çin sayesinde büyüdüğünü ifade ederek, “Çin’e yaptığımız ihracatın yüzde 70’i mermer. Çin’e sadece ithalat değil satışlar da yapmalıyız. Çin olmasaydı dünyanın yaşadığı kriz ortamında sektör mermercilik kalmazdı. Çin sayesinde sektör zenginleşti sermaye sahibi oldu. Blok da satacağız işlenmiş mal da satacağız. Biz kovamızı doldurmak zorundayız. Önümüzdeki yıllarda daha fazla işlenmiş mal da satacağız. 2014’te ihracatımız Yüzde 20nin üzerinde olacaktır” diye konuştu.


Gazete Yenigün


Geri Dön