25 / 04 / 2024

Aziz Yeniay hakkında nitelikli dolandırıcılık iddiası!

Aziz Yeniay hakkında nitelikli dolandırıcılık iddiası!

Eski Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay hakkında nitelikli dolandırıcılık davası açıldı. Ancak İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturmaya onay çıkmadı. 



Küçükçekmece Tepeüstü mevkiinde hazine ve şahıs arazileri üzeirne Torunlar GYO Şirketi imar planlarında ticari alan gözüken bölgede 1 ofis bloku, 4 rezidans bloku, 1 otel bloku ve alışveriş merkezi yaptı. Şirket bu arazileri ucuza alabilmek için eski Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'dan destek aldı. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Miyase İlknur'un haberine göre, şirkete destek olan Aziz Yeniay, bahsi geçen arazileri belediye adına almak için pazarlığa girdi. O zaman İstanbul Belediyesi İmar Komisyonu başkanı olan Aziz Yeniay, istediği arsayı, istediği imar planında ilan ettirme gücüne sahipti. Söz konusu araziler, imar planından ticari alandan çıkarılarak okul ve eğitim alanına çevirildi. Ancak aynı parseldeki 312 bin metrekareli hazine arazisi eğitim alanı dışında bırakıldı. Eğitim alanında kalan arazi sahiplerine burada imar ve inşaat izini olmaz diyerek arazilerini toplamaya çalıştı. Ancak bu girişimden bir sonuç alınmadı. 

Başarısız girişimlerden sonra  TOKİ  devreye sokuldu. 2008 Ocak ayında Toplu Konut İdaresi, tüm parsel sahibi ve hissedarlara tahmini 60 bin metrekare olan alanı kapsayacak şekilde, okul ve eğitim alanı haritalı bir imar planı da ekledi. TOKİ'ye giden arsa sahipleri anlaşmaya varırlar. Ancak satış sırasında satış bedelinin Torunlar GYO olduğunu öğrenince arazi sahipleri arsaları devretmezler. Ancak TOKİ yöneticileri, okulun Torunlar GYO tarafından yapılacağını belirterek arsa sahiplerine devretmelerini söyler. Arsa sahipleri 25 Ocak 2008 ile 3 Haziran 2009 tarihlerinde arsalarını Torunlar GYO'ya devreder. 

Üç yıl sonra arsa sahiplerinden Ali Durmuş, okul ve eğitim alanına verdiği arazisinin yerinde Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi olacağını gösteren gazete ilanlarını görünce şaşırır. Torunlar GYO bu araziler üzerine AVM, rezidans, otel ve ofis binaları inşa edeceğini duyurmaktadır. Torunlar GYO’nun inşa ettiği Mall Of İstanbul’un şahıs arazilerini ucuza kapatmak için Küçükçekmece Belediyesi, İstanbül Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ adeta seferber olmuş, imar planları değiştirilmiş, arazi sahiplerinden arsalar ucuza kapatıldıktan sonra imar planları bir daha değiştirilmiş ve kamu kurumları aracığılıyla vatandaşın dolandırıldığı durumu söz konusudur. Söz konusu alanda 1 milyon 595 bin 28 metrekare büyüklüğündeki büyük arsasını metrekaresini 10 bin TL yerine 650 TL’den Torunlar’a devreden Ali Durmuş, yaşadığı üzüntü nedeniyle kalp krizi geçirerek yaşamını yitirir. Vefat etmeden birkaç gün önce avukatına verdiği vekaletname ile 13 Temmuz 2011 tarihinde Küçükçekmece 1. Asliye Hukuk Mahkemesi 2011/669 Esas sayılı dosyası ile TOKİ ve Torunlar GYO karşı tapu iptali davası, tescil ve tazminat davası açar.

2014 Yerel seçimlerinde Aziz Yeniay Küçükçekmece Belediye Başkanlığı’na yeniden aday olmadı.Torunlar GYO’nun Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışmaya başlar. Aziz Yeniay hakkında da Küçükçekmece Belediye Başkanlığı ve İBB İmar Komisyonu Başkanlığı görevini kötüye kullanarak diğer şüphelilerle fikir birliği içerisinde nitelikli dolandırıcılık suçlarını işlediğine dair hakkında suç duyurusunda bulunulur.
 
Aziz Yeniay’a isnat edilen eylemlerin belediye başkanlığı görevinden kaynaklanması nedeniyle, 4483 sayılı kanun uyarınca hakkında soruşturma yapılabilmesi için İçişleri Bakanlığı’nın onay vermesi gerekmektedir. Küçükçekmece Başsavcılığı 2 Aralık 2017 tarihinde İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni talep eder. Ancak İçişleri Bakanlığı Mülkiye Baş Müffetişliği’nin incelemesi sonucu düzenlediği 5 Ekim 2018 tarih 122/95, 134/16 sayılı raporunda, eski Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay hakkında 4483 sayılı yasanın 6. maddesi uyarınca soruşturma izni verilmemesi yönünde görüş bildirir.

İçişleri Bakanlığı da 31 Ekim 2018 tarihli Mülkiye Teftiş Kurumu Başkanlığı’nın raporu üzerine soruşturma izni vermez. Müştekilerin itirazı üzerine Danıştay 1. Dairesi’nin 21 Mayıs 2019 tarihinde verdiği kararla, İçişleri Bakanı, Aziz Yeniay hakkında vermiş olduğu soruşturma izni verilmemesine dair kararın usul ve yasaya uygun olduğundan, itirazın reddine karar verdiği, bu şekilde İçişleri Bakanı tarafından Aziz Yeniay hakkında verilen karar kesinleşmiş olur.


Geri Dön