29 / 03 / 2024

Bademler Köyü'nde Doğal Yaşam Köyü kurulacak!

 Bademler Köyü'nde Doğal Yaşam Köyü kurulacak!

Türkiye'nin ilk köy tiyatrosunu kuran İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Bademler Köyü'nde 50 yıldır faaliyet gösteren Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2 yeni projesiyle köyün ekonomisi ve tanıtımına yeni soluk getirecek



Geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye genelinde köyler arasında düzenlediği en temiz köy yarışmasında birinci olan Bademler Köyü'nde Doğal Yaşam Köyü kurmayı hedefleyen kooperatif, Türkiye'de üretim yapan tüm kooperatiflerin ürünlerinin üreticiden tüketiciye ulaştıracak bir projeyi de hayata geçirmeyi planlıyor. Türkiye'nin en kaliteli mevsimlik çiçeklerini üretme iddiasındaki kooperatif, 31 Ağustos-9 Eylül 2012 tarihleri arasında düzenlenecek  İzmir  Enternasyonal Fuarı'nda 50 bin adet sardunya dağıtacak.

Mevsimlik çiçek, sardunya ve kesme çiçek üretimi yaptıklarını belirten Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sever, "50 yıldır fırtınalarla, dalgalarla mücadele ederek kooperatifimizi bir limana getirmeyi başardık. Şimdi daha uzun yolculuklara çıkarmak için planlar yapıyoruz. Bunlardan biri Doğal Yaşam Köyü Projesi. Bu projeye uygun kooperatifimize ait 150 dönüm yerimiz var ama teknik ve finansman gücümüz bulunmuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla, üniversitelerle görüşmeler yaptık. Şu anda mutfak çalışmaları devam ediyor. Valilik, büyükşehir belediyesi ve üniversitelerle birlikte hayata geçirmek istediğimiz bu proje hem yenilenebilir enerjiye, hem eğitime, hem turizme, hem de organik üretime hizmet edecek" bilgilerini verdi. Zeytinyağında iddialı Sever, bir diğer projelerinin ise tüm kooperatiflerin ürünlerinin aracı olmadan direkt üreticiden tüketiciye ulaşabileceği bir satış yerini kurmak olduğunu dile getirdi. Yol üzerinde bu projeye imkan verecek yerleri olduğunu vurgulayan Sever, bu projeyi de hayata geçirmeyi çok istediklerini ifade etti. "Kendi yağıyla kavrulan bir kooperatifiz" diyen Sever, 1962 yılında kurulan kooperatifin 237 ortağı olduğunu ancak bu üyelerin ancak yüzde 25'nin üretimle uğraştığını anlattı.

Sever, "İzmir - Seferihisar yolu üzerinde toplam 315 dekar arazimiz ve kendimize ait su kaynağımız var. Tarımsal üretim faaliyetlerimiz, 14 dönüm cam, 11 dönüm naylon serada gerçekleşiyor. Türkiye'nin en kaliteli mevsimlik çiçeklerini üretiyoruz. Sardunya konusunda da oldukça iddialıyız. Yaklaşık 4 dekar arazide kurulu, günlük 10 ton kapasiteli taşkırım sulu pres yöntemli zeytinyağı fabrikamız, ortaklarımızın ve yöremizdeki diğer üreticilerin zeytinlerini işliyor ve kaliteli sızma zeytinyağı üretiyor. Önümüzdeki dönem zeytinyağında markalaşma çalışmalarına ağırlık vereceğiz" bilgilerini verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sözleşme yaptıklarını hatırlatan Sever, ayrıca Karşıyaka, Bornova, Güzelbahce, Seferihisar, Balçova ve Didim Belediyesi'ne de mevsimlik çiçek ve sardunya verdiklerine, çemberin giderek genişlediğine dikkat çekti. Sever, pazarlama faaliyetlerine ağırlık verdiklerini, Ege ve Marmara'da turizm beldelerini dolaştıklarını bildirdi. Fuarlara katıldıklarını belirten Sever, ülke geneline hizmet verdikten sonra yurtdışına da açılmayı hedeflediklerini söyledi.

Sever, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl kendilerinden aldıkları sardunyaları halka ücretsiz dağıttığını hatırlatarak, bu yıl da 31 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek İzmir Enternasyonal Fuarı'nda 50 bin adet sardunyanın halka ücretsiz dağıtılacağını ifade etti.

"Üretici kaosa sürükleniyor" Sever, Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Koopertifi olarak 50 yıllık tarihi sorumlulukla yollarına emin adımlarla ilerlediklerini, bugüne kadar gerek tarımsal destek gerekse hibe anlamında desteklerden yararlanamadıklarını, kendi imkanlarıyla yol aldıklarını dile getirdi. Aynı zamanda Köy-Koop İzmir Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olan Sever, bugün pek çok üreticinin Ziraat Bankası'ndan kullandığı kredileri ödeyemediğini, tefeciye gitmek zorunda kaldığını belirterek, "Yakın zamanda sosyal patlamalar meydana gelecek. Borcunu ödeyemeyen üreticinin durumu çok kötü. Geçmiş yıllarda olduğu gibi intihar vakaları artabilir. Üretici, korkunç bir kaosa doğru sürükleniyor" uyarısında bulundu.

Dünya


Geri Dön