27 / 04 / 2024

Bahadır Teker: Mortgage faizleri yıl sonuna doğru düşebilir!

Bahadır Teker: Mortgage faizleri yıl sonuna doğru düşebilir!

Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker, Türkiye’de mortgage kredilerinin sürekli artış içinde olduğunu, önümüzdeki 4-5 yılda yıllık ortalama büyümenin yüzde 15’ler seviyesinde olacağını öne sürdü



Faizlerde yıl sonuna doğru düşüş olabilir Türkiye’de 30 yıl vadeli konut kredisi kullandıran ilk finansal kuruluş olan Şeker Finans’ın Genel Müdürü Bahadır Teker, Türkiye’de mortgage kredilerinin sürekli artış içinde olduğunu, önümüzdeki 4-5 yılda yıllık ortalama büyümenin yüzde 15’ler seviyesinde olacağını öne sürdü.


sahibinden.com Projeler Editörü Selma Şenol’a konuşan Bahadır Teker, faizleri etkileyen iki farklı gelişme olmasına rağmen oranlar konusunda iyimser bir yorumda bulundu ve “Tahminim sene sonuna doğru faizlerin gevşeyeceği yönünde” dedi.


Yıllık yüzde 15 büyüme makul


Teker şunları söyledi:


“Elbette konut kredi pazarının büyümesinde bir yavaşlama var, ilk senelerdeki hızlı büyümeyi beklemek anlamlı olmaz. Sıfırdan 10 milyara çıkarkenki hızıyla 70 milyarın üzerine çıkmadaki hızı aynı olmayacaktır. Yine de büyüme hızı önümüzdeki yıllarda yüzde 15’in altına düşmeyecektir. Bu dönem faizler hem yurtdışından hem yurtiçinden oldukça etkileniyor.

Özellikle yurtdışındaki kriz değişik safhalara geldi. Bu gelişmeleri öngörmek çok zor. Yurtiçinde ise enflasyonun düşeceği, büyümenin yavaşlayacağı öngörülüyor. Her iki faktör de faizleri farklı yönlere çekiyor. Hangisi daha ağır basacak derseniz, sene sonuna doğru ya da gelecek senenin başlarında oranlar bugünden daha düşük seviyede olabilir.


Bugün ev alan kaybetmiyor


Ancak insanların ev kararı ile faiz oranı arasında bağ olmamalı. Çünkü faizleri düştüğü zamanlarda ev fiyatları artıyor. Ne zaman beğendikleri bir ev varsa, durumları da uygunsa bence faizleri beklememeliler. Faizlerin düşmesinden bir sonuç sağlamaya yönelik çabalar bu alanda çok verimli değil.

Ayrıca Türkiye’de yüksek faizlerden alınan krediyi, faizler düşünce refinansman yapmak yani yenilemek mümkün. Özetle bugün alan kaybetmiyor.”


30 yıl vadeli kredinin oranı yüzde 5


Türkiye’de kendilerinin de öncülük ettikleri bir gelişme ile kredi vadelerinin 30 yıla kadar çıkmasını da değerlendiren Bahadır Teker, bu konuda özetle şunları söyledi:


- İnsanlar uzun vadeye yavaş yavaş alışıyorlar. Önce 2-3 yıl, sonra 4-5 yıla çıktı, şimdi ortalama kredi kullanım vadeleri 7 yıla kadar geldi.

- Şeker Finans’ta ise ortalama kredi kullandırım vadesi 13-14 yıl.

- Ortalama kredi kullandırımı ise 70 bin liradan başlıyor. Bizde ise bu rakam 90 bin liralara kadar geldi.

- Biz 30 yıl vadeli kredi kullandırıyoruz. Bunun portföydeki oranı şimdilik yüzde 5’ler seviyesinde. 30 yıl vadeli kredi kullanmak korkutucu değil ama insanların üzerinde hala uzun vadenin tedirginliği var. Oysa ellerinde para olduğu zaman istedikleri zaman krediyi kapatabilirler. Mevzuata göre krediyi kapatmak Türkiye’de yurtdışına göre daha kolay.

- 30 yıl vadeli kullanınca aylık ödemeler düşüyor. Hatta 5. Yıldan itibaren aylık taksit, kiraya denk geliyor. Şu anda 2 bin lira maaşı olan bir kişinin bin TL kredi ödeyebilmesi 5 yıl vadelerde mümkün değil ama 30 yıl vadede 800 lira bin lira taksit ödeyerek ev sahibi olunabiliyor.


Markalı konut projeleri arttıkça Anadolu’nun payı artıyor


Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker, konut kredisi kullanımında Anadolu’nun giderek payının arttığını, bunda da markalı konut geliştirenlerin Anadolu’ya yönelmesinin etkisi olduğunu söyledi. Teker, “Artık tek tek apartman yapılmıyor, Anadolu’nun hızlı gelişen şehirlerinde markalı konut siteleri yapılıyor. Bu da konut kredisi kullanımlarını aynı paralelde olumlu etkiliyor. Artık Türkiye’nin her yerinde konut kredisi rahat pazarlanıyor” diye konuştu.


Şeker Finans’tan yeni kredi ürünü


Şeker Finans olarak yeni bir kredi ürününü piyasaya sunduklarını anlatan Bahadır Teker, insanların gelirlerinin zaman içinde artması senaryosuna bağlı olarak aratan ödemeli kredi ürününü tüketicilere kullandırmaya başladıklarını açıkladı. Teker “Mantık şu: 2 bin lira maaşı olan bir tüketici, ilk sene bin lira ödüyorsa, gelecek sene bin 70 lira, öbür sene ödemeleri bin 140 TL’ye çıkıyor. 10 yıl vadeli bir kredi bu. İstediği gibi bir ev bulan tüketicinin fırsatları kaçırmasını istemiyoruz. İlk senelerde daha düşük taksitler ödeyerek bugünden ev sahibi olmasına destek veren bir ürün bu” diye konuştu.


Selma Şenol / Sahibinden.com Projeler



Geri Dön