29 / 03 / 2024

Bakan Faruk Çelik: Bin 647 inşaatın faaliyeti durduruldu

Bakan Faruk Çelik: Bin 647 inşaatın faaliyeti durduruldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "2 bin 87 inşaatı denetledik, 600 civarındaki inşaatın durdurulma işlemi devam ediyor. Böyle işverenlik olmaz, kabul edilemez" dedi.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakanlık'ta Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Teşkilat Sekreteri Eyüp Alemdar, Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, Genel Maden-İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Hattat Enerji Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal ile TOBB Türkiye Madencilik Meclis Başkanı İsmail Kasapoğlu ile bir araya geldi.


-"Bin 647 inşaatın faaliyeti durduruldu"-


İnşaatlarla ilgili son yaptıkları denetimde 2 bin 87 inşaatı denetlediklerini, bunun bin 647'sinin faaliyetini durdurduklarını açıklayan Çelik, şunları söyledi:


"600 civarındaki inşaatın durdurulma işlemi devam ediyor. Bu işverenlere gönderdiğimiz önemli bir tablodur. Böyle işverenlik olmaz. Bunu kabul etmek mümkün değil. Tümünü kapsayıcı bir şekilde yaklaşmak doğru değil ama bu tablo da ortada olduğuna göre emeğe, işe, ülkeye saygısızlık olarak değerlendiriyorum. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor, bu farkındalık işverenimizde olacak. Bu farkındalık olursa işçi de bu farkındalığa uymak durumundadır, aksi takdirde işçi de bedelini ödeyecektir."


-"Başka çıkış yolunu bulamıyoruz"-


Bakan Çelik, tazminatla ilgili genel olarak sorunlar bulunduğunu, kıdem tazminatı konusunu daha uzun süre tartışacaklarını ifade etti.


"Kıdem tazminatı asgari 15 yıl boyunca işverenin kasasına terk edilen, işçinin hakkını, iş verenin kullandığı bir tablo arz ediyor" ifadesini kullanan Çelik, bu görüş savunmaya devam edildiği sürece tazminatın çok tartışılacağını kaydetti.


Çelik, bakanlık olarak her zaman işçi ile işverenin bir araya gelinmesi gerektiğini anlattıklarını belirterek, "İşçinin hakkı olan tazminatı, her ay işçinin hesabına yatıralım. 'Hak kaybı olmaktan çıksın' diye tavsiyelerimizi yineliyoruz. Ne zaman ki masa başına geliriz, kıdem tazminatı meselesi raftan inecek. Aksi takdirde sendikalarımızın duruşu böyle devam ettikçe, bunu da tartışmaya devam edeceğiz. Çünkü kıdem tazminatını alabileceğimiz bir argümanımız yok. En doğrusu ay bitti mi maaşını al, primini öde, kıdem tazminatını da hesabıma yatır. Bunun başka çıkış yolunu biz, bakanlık olarak bulamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


-"5 ayda 66 milyon 500 bin liralık ödeme yapıldı"-


Soma'da 6 aylık dönemde gerek maaş gerek yardım olarak 5 ayda 66 milyon 500 bin liralık ödemeyi gerçekleştirdiklerini bildiren Bakan Çelik, "Ermenek'te de 18 kişiyle ilgili ve kazanın meydana geldiği ocakla ilgili 180 işçi ve hayatını kaybedenlerinin hak sahiplerine 6 ay net maaş karşılığı yardım yapılacak. Diğer kapalı olan ocaklarla ilgili çalışamayan işçilerle ilgili 6 aylık bir maaş kendilerine ödenecek" diye konuştu.


Çelik, çalışma saatleriyle ilgili olarak da uygulamada sıkıntıların olabileceğini belirterek, "Farklı bir uygulama konusunda ittifak varsa ki tekliflerden birisi 5 günde 7,5 saat çalışma şeklinde. Eğer bu konuda bir uzlaşı işçi işveren arasında oluyorsa bizim adım atmamızda bir sorun söz konusu değil" dedi.


Asgari ücret ve sosyal haklar konusuna da değinen Çelik, yarın ilgili komisyonun tekrar toplanacağını ve aralık ayının sonuna kadar 2015'in asgari ücretini belirleyeceğini açıkladı.


Çelik, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yasanın da en geç bugün ya da yarın TBMM'ye gönderileceğini bildirerek, aksayan yönleri değerlendireceklerini kaydetti.


AA




Geri Dön