26 / 04 / 2024

Bakan Güllüce: Kıyıların makul işletilmesi ile ilgili projeler hazırlıyoruz!

Bakan Güllüce: Kıyıların makul işletilmesi ile ilgili projeler hazırlıyoruz!

Bakan Güllüce Emirgan Korusuna AVM yapılacağı yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı. Güllüce "Bizim Bakanlığımız ile ilgisi yok. Emirgan korusu ile de ilgisi yok. Emirgan korusu saatlerce konuşulacak bir yerdir" dedi



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce katıldığı bir televizyon programında Emirgan Korusu ve İztuzu Plajı ile ilgili açıklamalarda bulundu.



“İztuzu’nda işletme olmamalı”


Bakan Güllüce, İztuzu Plajı konusuna da değindi. İztuzu Plajı’nda herhangi ticari bir işletme olmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Güllüce “15 yıldır orayı Dalyan Belediyesi işletiyordu. Sonra büyükşehir olunca burası Ortaca Belediyesine geçti. Ortaca’nın işletmesi haline döndü. Biz Bakanlığımızın kuruluş kanunu gereği bütün kıyıların bakımı, onarımı, planı bizim yetkimizde olan bir alan. Buraların işletilmesi gerekiyor diye düşündük. Oraya farkına vararak ya da varmayarak sırf üç beş kuruş almak için binlerce şezlong konmuş ve carettaların çoğalmasını engelleyen bir uygulama yapılmış. Bunu sonradan fark ettim. Orada plajda daha çok para kazanıyım diyen işletme mantığı ile bakan belediye binlerce şezlong koymuş ve şezlonglar birkaç tane carettanın ölümüne sebep olmuş. Orada ticari işletme olmamalı ”dedi.


“Şezlong ve şemsiyeler nedeni ile carettaların nesli tükenmiş”


İnceleme yaptıktan sonra baktık ki şezlong ve şemsiyeler ile carettaların nesli tüketilmiş ifadesini kullanan Bakan Güllüce, “bir çizgi çizilmiş buradan sonrasına şezlong ve şemsiye konabilir sanki kaplumbağalar o çizgiyi bilecekler oradan sonrasına gitmeyecekler. Kaplumbağaya güzergâh çizmişler. Ben bunu fark edince bilim adamları ile çok sayıda toplantı yaptım. Carettalara en büyük zararı veren oranın şezlong vesaire ile işletilmesidir dendi. Bunun üzerine üzerinde biraz daha çalıştık sonra Türkiye’nin denizcilikte duayenleri ile bir toplantı yaptık. Toplantıya Muğla Üniversitesini de çağırdık. Bir konuşma yaptık. Kıyılar ile ilgili ne yapacağımız hakkında konuşmalarımız oldu. Ben kendi projelerimi anlattım. Kıyıların yağmalanmasını önleyeceğiz. İnsansız hava araçları üç ayda bir denetimler yapacağız dedim ve bu arada da ‘değerli hocam ver elini’ dedim. Ben bundan böyle hiçbir ticari amaç taşımayan hiçbir iş yapılmayan bir şekli ile Muğla Üniversitesine devrediyorum dedim buyurun siz orada bilimsel araştırma yapın dedim” ifadesini kullandı


“İztuzu ihalesini iptal ettik”


İztuzu Plajı ihalesini iptal ettiklerini hatırlatan Bakan Güllüce: “Dünyanın en büyük zenginliği, Allah Türkiyemize nasip etmiş bu carettaları. Bizim zenginliğimiz bizim markamız bu. Koruyun geliştirin bilimsel araştırmalar yapın ve dünyaya siz marka olun dedim. Tatilciler için şöyle şezlong ve şemsiye dışında insanlar gelsinler istedikleri kadar yüzsünler ve insan vücudu şezlong gibi kaplumbağalara zarar vermiyor. Şezlong koymasınlar istiyoruz. Şemsiye sapladığınızda gitti yuvaya on tane yumurtayı öldürdün. Bu bakımdan bunları yasakladık. Peki işletme olmayacak üniversite burada bilimsel araştırma yapacak” dedi.


Bakan Güllüce: Kıyıların makul işletilmesi ile ilgili projeler hazırlıyoruz!




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı



Geri Dön