29 / 03 / 2024

Bakanlık, Alsancak TRT binaları için yeni imar planı hazırladı!

Bakanlık, Alsancak TRT binaları için yeni imar planı hazırladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir'in Konak ilçesine bağlı Alsancak semtinde 29 yıl önce 12 milyon lira harcanarak inşaasına başlanan, ancak projeden vazgeçilmesi sonrasında 26 yıldır kentin ortasında harabe şeklinde duran TRT stüdyo binaları için yeni



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, daha önce Büyükşehir Belediyesi tarafından Kamu Hizmet Alanı olarak belirlenen 26 yıldır boş bekleyen TRT binalarının bulunduğu 13 bin metrekarelik alanı Turizm+Ticaret+Konut'a çevirdi. 1 ay askıda kalacak planların onaylanması durumunda alanın özelleştirilmesi ve yerine otel, AVM ile konut gibi projelerin yapılması bekleniyor. TRT binalarının hikayesi 1987 yılında başladı. O dönem adım daha çok duyurmak isteyen TRT, 12 milyon lira harcayarak, 13 dönüm arazi üzerine, bin 500 esyirci kapasiteli Türkiye'nin en büyük stüdyosu ile birlikte 30 stüdyolu bir bina yapmaya karar verdi. 1987 yılında büyük umutlarla temeli atılan proje, sonraki yıllarda kaderine terkedildi. 2000'li yılların başında TRT Genel Müdürlüğü stüdyo ve blokların yapımı fikrinden vazgeçti. TRT'nin kaba inşaatı biten bloklardan vazgeçmesi üzerine, 2003 yılında Milli Savunma Bakanlığı devreye girerek, binaları astsubay orduevi yapmak amacıyla dönemin parasıyla 11.7 milyon liraya hazineden satın aldı. Ancak Bakanlık şehir merkezinde astsubay orduevi yapımı projesinden son anda vazgeçti. TRT'den alınan bloklar, bir çivi dahi çakılmadan atıl durumda kaldı. Maliye Hazinesi'ne devredilirken, Hazine de burayı Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) verdi. 


EBS0, meslek lisesi yapacaktı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), önceki yıllarda TRT bloklarının atıl kalmaması ve yeni bir işlev kazandırılması için talipli olmuştu. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın bu alanı meslek lisesi olarak değerlendirme isteği ve yaptığı girişimlere karşın sonuca ulaşılamamıştı. 


ODA DAVA AÇTI

Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında Alsancak-Kahramanlar Bölgesi 1/5000'lik imar planı kapsamında burayı Yönetim Merkezleri olarak belirledi. Ancak Şehir Plancıları Odası  İzmir  Şubesi planın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Bunun üzerine İzmir 1. İdare Mahkemesi planları iptal etti. Ancak daha sonra Büyükşehir, 2015 yılı Kasım ayında bölgeyi Kamu Hizmet Alanı olarak planlarda belirledi. 


1987 yılında temeli atıldı

İzmir'in en değerli yerlerinden biri olan TRT Bloklarının temeli 1987 yılında atıldı. 1990 yılında kaba inşaatı bittiğinde 'ihtiyaç kalmadı' denilerek yarım bırakıldı. Yıllarca bu şekilde çürümeye terk edilen binaları 2003 yılında 11 milyon 700 bin liraya Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Astsubay Orduevi yapmak üzere satın aldı. TSK, orduevi için uygun olmadığını tespit etti ve projeden vazgeçti. Daha sonra bu binalara İzmir Ticaret Odası, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi de talip oldu. Ancak bunlar uygulamaya konmadı. 


Zemin su dolu, çürüyor

Tamamlanmayı ve yıkılmayı beklerken bina içinde bulunan malzemelere de hırsızlar dadandı. 

Bir dönem tel örgüleri olmadığı için şarapçıların mekanı haline gelen binanın, alüminyum doğramaları göz göre göre çalındı. Binanın elektrik tesisatının da büyük bölümü, kablolar içindeki bakır teller yüzünden talan edildi. Bakanlık tel örgü ile önlem almaya çalıştı. Bu arada bakımsızlık yüzünden binanın zemini sular altında kaldı. 



Habertürk Egeli


Geri Dön