25 / 04 / 2024

Bakırköy'deki Hızalan Sitesi'nde kentsel dönüşüm tartışması! 

Bakırköy'deki Hızalan Sitesi'nde kentsel dönüşüm tartışması! 

Elazığ'da ve Türkiye genelinde peş peşe meydana gelen depremler, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha gündeme taşıdı. İstanbul Bakırköy'deki Hızalan Sitesi'nde, kentsel dönüşüm mağduriyeti yaşanıyor...



İstanbul Bakırköy'de bulunan Hızalan Sitesi, 1968 yılında yapı kooperatifi olarak yapıldı. 4 bloklu 100 daireli site, 2014 yılında riskli yapı olarak tespit edildi ve yıkım kararı alındı. Hızalan Yapı Kooperatifi Yönetimi, kentsel dönüşüm için 2016'da bir firma ile anlaşma yaptı. 2017 yılında 4 bloğun yıkımı yapıldı. Yönetim, kentsel dönüşüm için genel kurul toplantısı düzenledi. Toplantıda, üç bloğun yeniden yapımı için firmanın hazırladığı sözleşme daire sahiplerine iletildi.

Sözcü gazetesinden Hande Zeyrek'in haberine göre, kanunda daire sahiplerinin üçte ikisinin imza vermesi binanın yenilenmesi için yeterli oluyor. Sözleşme imzalamayan hak sahiplerinin ise hisseleri satışa sunuluyor. Toplantı sonrası da 3'te 2 çoğunluk sağlandığı açıklanarak sözleşme imzalamayanlara 30 Mayıs 2018'de noterden uzlaşma ihtarı gönderildi. Aksi halde dairelerinin hisse satışının yapılacağı bilgisi aktarıldı.

Hukuki süreç başlatan 10'u aşkın daire sahibinden 5'ine, Ocak 2020'de Bakırköy Belediyesi'nden dairelerinin arsa hisselerinin 24 Şubat'ta satışa çıkarılacağı söylenildi. Mağdurlarının avukatı Saniye Ülgen firmanın ve site kooperatifinin üçte iki çoğunluğun sağlandığına ilişkin resmi belge iletmediğini, ‘çoğunluk sağlandı' diyerek insanları imzaya zorladığını iddia etti. Ülgen “6306 sayılı kanun ‘Kentsel dönüşümün amacı maddi bir kazanç değil sadece sağlıklı bir binadır' der. Bu insanlar, üçte ikinin gerçekten sözleşmeleri imzaladığını bilmeli” dedi. Sözleşme imzalamadığı için hakları satışa çıkacak olan isimlerden Selma Duran, “Burası babamın emekleriyle kazandığı bir yer. Kentsel dönüşüm suistimal ediliyor. Belediye buna göz yummamalı, bizleri de dinlemeli” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm mağdurları dün meydanlara indi. İstanbul'daki eyleme yüzlerce vatandaş katılım gösterdi. Mağdurlar, Fikirtepe'de kentsel dönüşüm için 8 sene önce evlerinin yıkıldığını aktararak, “Yeni ev yapmadılar. Kira yardımı vermiyorlar. Halimizi görenler adeta tabut evlerde kalıp ölüme davetiye çıkarıyor” şeklinde konuştular. 

Kentsel dönüşümle vatandaşlar kurtulacak!

 


Geri Dön