19 / 04 / 2024

Ballıkaya Barajı'nın inşaat süreci TBMM'de!

Ballıkaya Barajı'nın inşaat süreci TBMM'de!

Ballıkaya Barajı'nın inşaat süreci ve tamamlanma tarihi meclis gündemine taşındı. CHP'li Özkoç, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Ballıkaya Barajı'nın inşaat sürecine ve tamamlanma tarihine ilişkin soru önergesi hazırladı. Özkoç, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'ın soruları:
1- 2013 yılında temeli atılan ve 2016 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan Ballıkaya Barajı, 2019 Eylül ayı itibariyle neden hala tamamlanamamıştır?
2- Ballıkaya Barajı için bugüne kadar ne kadar harcama yapıldı?
3- Barajın tamamlanması için köy yolları, kamulaştırma bedelleri, enerji iletim hatları, arıtma ve su iletim hatları dahil su tutması ve faaliyete geçebilmesi için toplam ne kadar daha harcama yapmak gerekmektedir? Ballıkaya Barajı'nın toplam maliyeti ne kadar öngörülmektedir?
4- Ballıkaya Barajı için 2019 yılında ne kadar ödenek ayrılmıştır? 2020 yılı için planlanan ödenek tutarı ne kadardır?
5- Balıkaya Barajı için neden ikmal ihalesi yapılmıştır? Barajın ilk keşif çalışmasında ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen ilk ihalesinde öngörülemeyen maliyet unsurları nelerdir?
6- Ballıkaya Barajı için ne kadar kamulaştırma yapılmıştır? Baraj için daha yapılması gereken kamulaştırma tutarı nedir? Barajın toplam kamulaştırma maliyeti ne kadar öngörülmüştür?
7- Ballıkaya Barajı projesi, temelde Sakarya'ya ve Kocaeli'nin bazı ilçelerine su dağıtımı yapmak üzere planlanmıştır. Ancak 2018 yılı sonunda gerçekleştirilen bir protokolle, Ballıkaya Barajı suyunun yüzde 42'sinin Kocaeli'ne yüzde 58'inin Sakarya'ya verilmesi hükme bağlanmıştır. Neden böyle bir protole ihtiyaç duyulmuştur? Protokolün amacı nedir?
8- Birçok siyasi ve bürokratın, baraj inşaatıyla ilgili yıllardır devam eden bitti bitiyor, çok yakında açılacak, yönündeki söylemlerinin ötesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bizzat Sakarya'da tarih vererek barajın 2019 yılında açılacağı duuyurmuştur. İnsanlarımıza bir umut ve vaat kapısı haline getirilen Ballıkaya Barajı, ne zaman hizmete açılacaktır?


Geri Dön