24 / 04 / 2024

Bandırma'da konut satışı istenilen oranda değil!

Bandırma'da konut satışı istenilen oranda değil!

Ticaret Odası 4, Meslek Komitesi Bandırma'da yaşanan konut sektörünün sorunlarını masaya yatırdı. Meslek Komitesi Üyesi Selim Cem Candemir konut satışlarının istenilen oranda olmadığını dile getirdi.



Ticaret Odası 4, Meslek Komitesi Bandırma'da yaşanan konut sektörünün sorunlarını masaya yatırdı. 


Toplantıda konuşan Balıkesir Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi ve 4.Meslek Komitesi Üyesi Selim Cem Candemir, ilçede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan müteahhitlik yetki belgesi alan kişi sayısının her geçen gün arttığını söyledi.


150 bin nüfusa sahip ilçede müteahhitlik yapan kişi sayısının 400'e yaklaştığının altını çizen Candemir, "Liyakatli olup olmayan herkesin müteahhit olma arzusu ilçedeki inşaat sektörünü olumsuz yönde etkiliyor' dedi. 


Ülkemizde 18 yaşını dolduran ve bir miktar birikimi olan herkesin müteahhitlik yapabildiğine dikkat çeken Candemir, "Bu yoğunluk sektörün sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. 


Yapılacak yasal düzenlemelerle müteahhitlik hizmet yasasının çıkartılması gereklidir Yapılacak bu düzenlemeyle müteahhitlik hakkında hiçbir tecrübesi ve ehliyeti olmayan kişilerin sektör içinden ayıklanmasına neden olacaktır" ifadesini kullandı. 


"KONUT SATIŞLARI İSTENİLEN ORANDA DEĞİL" 


İlçedeki konut satışlarının istenilen oranda olmadığını dile getiren Candemir, "Ekonomide yaşanan daralma ve konut kredilerindeki faiz oranlarının artması tasarruf sahiplerinin biıikimlerinı başka alanlara kaydırmasına neden oldu" dedi.


Ülkemizde gayri mülkler üzerinden alınan vergilerin çok olmasından yakınan Candemir, devamında şunları söyledi: "Vatandaşların tasarruf yapma adına dişinden tırnağından ayırarak aldıkları gayn mülklerin hem alımı hem kullanımı hem de satımında çok sayıda vergi alınıyor. Vatandaşlarımız alım aşamasında olduğu gibi satış aşamasında da satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında hesaplanan tapu harcı ödüyorlar. Diğer yandan gayrimenkullerin elden çıkarılmalarından doğan kazancın niteliğine göre gelir vergisi ya da kurumlar vergisi odüyorlar. Konut alım ve satışlarında uygulanan vergilere de bir düzenleme getirilmesi gerekiyor.



Balıkesir Yeni Söz


Geri Dön