28 / 03 / 2024

Banka kredilerinde sigorta isteğe mi bağlı?

Banka kredilerinde sigorta isteğe mi bağlı?

Bankalardan kredi kullanırken sigorta zorunluluğunun yasal olmadığı, banka müşterisinin ölümünün ardından geri kalan tutarın yakınlarından talep edildiği öne sürüldü. Banka kredilerinde sigorta isteğe bağlı mı?



Bankalardan kredi kullanırken sigorta zorunluluğunun yasal olmadığı, banka müşterisinin ölümünün ardından geri kalan tutarın yakınlarından talep edildiği öne sürüldü.


Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların kredi kullandırırken krediye bağlı olmaksızın tüketicilere sigorta yaptırmasının yanlış olduğunu, tüketicilerin sigorta işlemini dışarıda da yaptırabileceğini savundu.


Krediye eklenen sigorta masrafının tamamının yasal olmadığın öne süren Yılmaz, şöyle konuştu:


"Bütün bankaların internet sitelerine baktığınız zaman, sigortanın yasal zorunluluğu bulunmadığı, isteğe bağlı sigortalar olduğu görülmektedir. Kaldı ki zorunlu sigortaları da tüketiciler, o bankaya yaptırmak zorunda değil. Banka yetkilileri tüketiciye hem sözleşmeyi okutmadan, 'okudum, anladım, imzaladım' dedirtiyor hem de sigorta yaptırdığını, aslında bunun uygulamadaki anlamının 'ben sözleşmeyi okumadım, anlamadım, imzalamak zorunda kaldım' şeklinde." 


Tüketicilere zorunlu hayat sigortası yaptırıldığını ama sözleşmenin nüshasının kendilerine verilmediğine dikkati çeken Yılmaz, sigorta işlemini yapan bankanın krediyle ilgili problem çıktığında aradan sıyrıldığını savundu.


Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:


"Bu, yanlış bir düşüncedir. Ayrıca, hayat sigortasına ödenen primin dışında son 1-2 yıldır, kredi kullanmış ancak vefat etmiş tüketicilerin kredileri de bu sigorta kapsamında bankalar tarafından varislerine dönüş yapıyor ve parayı onlardan istiyor. Bu, son derece haksız bir uygulamadır çünkü kredi verme aşamasında bankalar tüketiciyle ilgili bilgileri, gelirleri öğrenmek durumundadır. Bankanın krediyi verdikten, faizleri, vergileri, ödeme ayrıntıları ortaya çıkıp karşılıklı imzalar atıldıktan sonra, 'Bunu bana söylememiştiniz' diyerek, sorumluluktan kaçması uygun düşmemektedir.


Bu nedenle sigorta prim ücreti tüketiciden tahsil edilmiş. sonra tüketici hayatını kaybetmişse, bu, yine bankanın ve o sigorta şirketinin sorumluluğundadır. Bu parayı ödemek durumundadır."


AA


Geri Dön