29 / 03 / 2024

Banka yöneticileri kredi faizlerini değerlendirdi!

Banka yöneticileri kredi faizlerini değerlendirdi!

Konut almak isteyen ya da konuta yatırım yapmayı düşünüp kredi faizlerinin seyrinin ne olacağını merak edenler, konut kredisi konusunda uzman bankaların yöneticileri kredi faizlerinin seyri hakkında tahminlerde bulundu.



TEB Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi , "Yüzde 1 psikolojik bir sınır gibi görülebilir. Ancak her ekonomik dönemi kendi içinde değerlendirmek gerekir. Faizler yüzde 1'i aşarsa konut alımı yavaşlar diye bir çıkarım yapmamak lazım. Konut almak isteyenler öncelikli olarak bütçelerini belirlemeliler. Uygun evi buldukları ve fiyatta anlaştıkları anda almalılar" çağrısında bulundu. Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, "Mortgage ile ev satışında mevsimsel bir hareketten de söz etmek mümkün değil. 


Faiz oranından ve belirli bir zamanda hareket etmeyi beklemekten çok evin fiyatı ve mevcut faiz oranlarıyla oluşan taksit tutarlarının bütçelerine uygun olması şartına bakmalarını öneriyoruz" derken, Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Eıtürk ise şunları söyledi: "Önümüzdeki dönemde konut kredisi faiz oranlarının Merkez Bankası'nın olası faiz indirimi ile bir miktar daha azalması söz konusu olabilir. Hem konut kredisi faiz oranlarının hem de konut fiyatlarının düşük seyrettiği bu dönem konut satın almak için oldukça elverişli görünüyor." 


Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge ise , "Yaşanan artışın faizin psikolojik sınır olan yüzde 1' in altına inmesi, markalı konut projelerinin kampanyaları ve firmaların sunduğu senet avantajlarıyla satışların yükseldiğini gözlemliyoruz. 2013'ün ikinci yarısında global faizlerdeki yukarı hareketin etkisiyle yükselen faizler 2013 Aralık'ta yüzde 0.89 oldu. Bu yıl ilk çeyrekte yüzde 1.15'e kadar yükselen konul kredisi faizleri ekimde yüzde 0.90'a düştü. Faiz, sürekli değişkenlik gösterecek. Önümüzdeki kısa dönem perspektifinde faizlerin yüzde l'in altında tutunacağını düşünüyoruz" dedi. 



Gözlem


Geri Dön