19 / 03 / 2024

Yabancıya konut satışı sektörü canlı tutuyor!

Yabancıya konut satışı sektörü canlı tutuyor!

Konut satışları 2019 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,3 oranında düştü. Özyurtlar Holding, Bahaş Holding, Kar Group, Masar İnşaat ve İnsay Yapı’nın yöneticileri satış verilerini değerlendirdi.



Türkiye genelinde konut satışları 2019 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,3 oranında düşüş gösterek 82 bin 252 oldu. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85,8 oranında düşerek 5 bin 231 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 62,5 yükselerek 3 bin 925 olarak açıklandı.

Özyurtlar Holding, Bahaş Holding, Kar Group, Masar İnşaat ve İnsay Yapı’nın yöneticileri konu ile ilgili açıklamalarda bulundu:

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

Yabancıya konut satışı sektörü canlı tutuyor!

“Yabancıya sadece konut satmıyor, ekonomimiz için potansiyel yatırımcı sağlıyoruz”

''Gayrimenkul ve inşaat sektöründe eylülden bu yana yabancı yatırımcı oranındaki artışı düşündüğümüzde, TÜİK’in açıkladığı mayıs verilerindeki yabancı yatırımcı artışının bizi şaşırtmadığını söyleyebiliriz. Veriler, mayıs ayında yabancıya konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 62,5 artarak, 3 bin 925 rakamına ulaştığını gösteriyor. TC vatandaşı olarak yılın önemli bir bölümünü ülkemizde geçirmenin avantajını yaşayan yatırımcılar, bitmiş veya bitmeye çok yakın konutları tercih ediyor. Yabancı yatırımcılar, sadece gayrimenkul ve inşaat sektörüne değil, ülkemizde konut edinerek farklı sektörlere de yatırım gerçekleştiriyor. Aralarında ülkemizde iş kurarak ticari faaliyette bulunmayı hedefleyenler de bunuyor. Sektör paydaşları olarak bizler, sadece yabancı yatırımcıya konut satmıyor, aynı zamanda ekonomimize önemli bir döviz girişi sağlayacak yatırımcı potansiyeli de sağlıyoruz. Yatırımcıları, bu ülkede yaşamaları için gerekli olan tüm ihtiyaçlarını karşılayacak hizmetlerle buluşturma konusunda da aracılık yapıyoruz. Bu açıdan bakıldığında konut satmaktan daha fazlası için destekte bulunuyoruz.

Şenol Üçüncü / Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi:

Yabancıya konut satışı sektörü canlı tutuyor!

“Gurbetçi ilgisi yazın artarak devam eder”

''Sektörümüzün özellikle yurt dışında gerçekleştirdiği tanıtım faaliyetleri meyvelerini veriyor. Uluslararası fuarlarındaki temsil gücümüzle yabancı yatırımcılar ile gurbetçi vatandaşlarımıza kendimizi daha yakından anlatabiliyor ve bunu hızla satışa dönüştürebiliyoruz. Yurt dışındaki fuarlarda projemizle ilgili bilgi sahibi olan, başta Almanya olmak üzere Avrupa'da yaşayan gurbetçilerimiz, Türkiye'de konut sahibi olmak için dövizlerini değerlendirme yolunu seçiyor. Biz de tatil sezonunda satış ofisimizi ziyaret ederek projelerimizi yerinde görmek isteyen yatırımcılara yönelik hazırladığımız farklı kampanyalarımızla, yatırım yapmalarını kolaylaştırıyoruz. Yatırımcılarda satın alma hareketi sağlayan en önemli etken, konutun kaba inşaatının tamamlanmış ve teslime az bir süre kalması… İçerisinde bulunduğumuz yaz ayları boyunca Türkiye’deki ailelerini ziyarete gelen gurbetçi vatandaşlarımızın, dövizde tuttukları birikimlerini Türkiye’den konut alarak değerlendireceklerini düşünüyoruz. Bu dönemde gurbetçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşacağımızı söyleyebiliriz.”

 Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su: 

Yabancıya konut satışı sektörü canlı tutuyor!

“Yabancı talebi, ekonomiye duyulan güvenle artıyor”

Bugün açıklanan Mayıs ayı konut satış rakamları, yabancı yatırımcı satışlarında artış trendinin devam ettiğini gösteriyor. TÜİK’in açıkladığı satış rakamlarına göre, yabancı yatırımcı oranında 2018 mayıs ayına göre yaşanan yüzde 62.5’lik artış, yılın ilk çeyreğindeki artış oranının, 2019’un 5’inci ayında da sürdüğünü gösteriyor. Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yabancı yatırımcı oranı, ekonomimize olan güvenin artmasıyla, giderek artış gösteriyor. Yabancı yatırımcı oranındaki artış, bunun çok açık bir göstergesi niteliğinde…2018’in eylül ayında başlayan artış eğilimi, dinamik olarak ilerliyor. Özellikle Ortadoğu ve Körfez bölgesindeki yatırımcıların sektörümüze yönelik talepleri, dinamik bir şekilde ilerliyor. Bunu projelerimize yönelik talepte çok net görüyoruz. Yabancı yatırımcı projelerde bitmiş veya bitmeye yakın, hem kazançlı yatırım hem de prestij unsurlarını aynı anda görmek istiyor. Bu özelliklere sahip olan projeler de talepte ilk sırada yer alıyor.

Ahmad Ghassan Altınawı / Masar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

Yabancıya konut satışı sektörü canlı tutuyor!

Nazmi Durbakayım / İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı

Yabancıya konut satışı sektörü canlı tutuyor!

Bu durumun son 5-6 yıldır devam ettiğini ancak bir yıldır gayrimenkul alan yabancılara tanınan teşvik ve kolaylıkların Türkiye'ye yönelimi daha da hızlandırdığını ifade eden Durbakayım, "2019'da yabancı alımlarında yeni bir rekor beklentisi olduğunu bekliyorduk. Geçtiğimiz aylarda yaşanan yabancı satışları bu beklentimizi doğrular nitelikte oldu" dedi.

Durbakayım, 2019 sonu itibarıyla 50 bine yakın gayrimenkulün satışını ve 10 milyar dolara yakın döviz girişini işaret eden bu satışların yaz döneminde de süreceğini de belirtti.

Faruk Akbal / Nevita Yönetim Kurulu Başkanı

Yabancıya konut satışı sektörü canlı tutuyor!
 
Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal ise mayısta yabancıya konut satış verilerinin çok iyi geldiğini söyleyerek, yabancıya satışların ilk 5 ayda 18 bine yaklaştığını ifade etti.

Akbal, "Bu rakam, bir kaç sene önce yıllık satış adediydi. Özellikle mayıs aylarından itibaren, yabancıya konut satış adetleri aylık bazda yüzde 50 oranında ivmeleniyor. Son çeyrekte ise ilk çeyrek ortalamasının iki katına ulaşılıyor. Dolayısıyla benzer bir seyirle bu sene yabancıya konut satış adedinin 50 binin üzerinde olacağını, ülkemize kazandırılacak nakdi değerin de 7,5 milyar doları aşacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Nevita International'da da satışların benzer ivmede olduğunu dile getiren Akbal, geçen yıl 265 milyon dolar ciro yaptıklarını, bu sene ise 425 milyon doları bulacaklarını açıkladı.

İbrahim Babacan / Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Yabancıya konut satışı sektörü canlı tutuyor!

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, gayrimenkul ve inşaat sektöründe yabancıya yapılan konut satışlarının bekledikleri gibi artış yönlü ilerlediğini söyleyerek, yabancı yatırımcıların sektöre yatırım yapmalarını kolaylaştıran uygulamaların karşılığını aldıklarını ifadelerini kullandı.

"Geçtiğimiz yılın eylül ayından itibaren, tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik olumsuzluklara rağmen, talepler hız kesmedi" diyen Babacan, hem Mayısta, hem de ilk 5 ayda yaşanan artışların yaz aylarında Türkiye'yi ziyarete gelen yabancıların satın alma hareketiyle yükselerek süreceğini açıkladı. 

Babacan, yabancı yatırımcının, önce Türkiye ekonomisine sonra sektöre güven duyarak konut satın aldığını bildirerek, yatırımcıların konut satın alma hareketini, onlara sunulan vatandaşlık hakkının desteklediğini, yabancı yatırımcının ağırlıklı olarak tamamlanmış, tapusu verilen ve teslimi yapılan konutları tercih ettiğini kaydetti.

Adem Atmaca / Atmaca Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

Yabancıya konut satışı sektörü canlı tutuyor!

Atmaca Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, geçen yılın son çeyreğine kadar bekleme pozisyonunda kalan yabancı yatırımcının, satın alma pozisyonundaki hareketlilikle satışları artırdığını dile getirdi. Mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yabancı yatırımcı oranında elde edilen yüzde 62.5'lik artışın sektöre can suyu olduğunu dile getiren Atmaca, yabancı yatırımcı satışlarının, özellikle iç talepten kaynaklı olarak oluşan durgunluğun telafi edilmesi noktasında sektöre çok önemli destek sağladığının altını çizdi.

Atmaca, ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre elde edilen yüzde 76,9'luk artışın öneminden bahsederek, yabancı yatırımcının gelişim potansiyeli yüksek ve kazançlı yatırım sunan lokasyonlara yöneldiğini aktardı.

“Yabancı yatırımcı talebi, sektöre yeni aktörler kazandıracak”

Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yabancı yatırımcı oranındaki artış, memnuniyet verici bir şekilde, dinamik bir tablo sunuyor. Türkiye tarihinde en yüksek oranları görüyoruz. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinden bu yılın ilk 5 ayına kadar geçen süre içerisinde çok büyük bir aşama kat edildi. TÜİK’in açıkladığı mayıs satış rakamlarında bir önceki yılın aynı ayına göre oluşan yüzde 62.5’lik artış, bunun bir göstergesini oluşturuyor. Bu durum, sektöre yeni aktörlerin giriş yapmasını da destekliyor. Artış, iç piyasada zaman zaman yaşanan durgunlukların çözümü noktasında ciddi bir katkı sağlıyor. 35 yıldan bu yana, İspanya’dan başlayarak Mısır ve Suudi Arabistan’a uzanan bir coğrafyada çok sayıda projeye imza atan bir şirket olarak edindiğimiz bu köklü deneyimle biz de rotamızı Türk gayrimenkul ve inşaat sektörüne çevirdik. Kendi öz kaynaklarımızdan oluşan finansal gücümüzle Türkiye’ye yatırım yapma kararı aldık. Tüm know how ve finansal olanaklarımızı Türkiye için seferber edeceğiz. Bu kararı almamızda gayrimenkul ve inşaat sektörünün yükselen gücünün katkısı çok büyük.. Biz de bu güçten yola çıkarak markalaşma çalışmalarımızı hızla olgunlaştırdık. Bu girişimimizle, pazara yeni aktörlerin giriş yapması açısından, parmakla gösterileceğimize inanıyoruz.

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

Yabancıya konut satışı sektörü canlı tutuyor!

“Yabancıya satış, yılın 2’nci çeyreğinde de artışa geçecek”

Konut satışlarında yabancı yatırımcı oranındaki artış sürüyor. TÜİK’in açıkladığı mayıs satış rakamlarına göre, yabancılara yapılan konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre yaşanan yüzde 62.5’lik artış, ilk çeyrekteki hareketliliğin yılın 2’nci çeyreğinde de süreceğinin sinyalini veriyor. Yatırımcıların finansman ihtiyacını kolaylaştıran yeni düzenlemelerle sektörümüze yatırım daha cazip hale geldi. İnsay Yapı olarak özellikle yurt dışından, gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerden ciddi bir taleple karşı karşıyayız. Bu talep karşısında gurbetçilere yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Projelerimizde gurbetçilerin satın alma hareketini destekleyen farklı çözüm olanakları ve kampanyalar sunuyoruz.

2019 Mayıs'ta 82 bin 252 konut satıldı!


Geri Dön