24 / 04 / 2024

Bankacılar kara kara düşünüyor! Kur korumalı mevduattan sonra enflasyon korumalı tahvil geliyor

Bankacılar kara kara düşünüyor! Kur korumalı mevduattan sonra enflasyon korumalı tahvil geliyor

Kur korumalı mevduattan sonra enflasyon korumalı tahvil yolda. Uzmanlar uyardı. İşte detaylar…



Reuters’ın kaynakları şu şekilde konuştu:

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak: “Enflasyona endeksli tahvil detayları halen görüşme devam ediyor” “Temel sorunlardan biri enflasyona endeksli bir tahvile ek getiri olarak verilecek olan bölümün nasıl belirleneceği”

“Artı 10 puan denmesi durumunda KKM’den kaçış olabilir… Tahvilde oran belirlenirken cazip olması gerekiyor ancak KKM’den uzaklaşmayı gerektirmeyecek kadar (cazibe gerekiyor)… Henüz nihai karar verilmedi ancak daha fazla beklemeden hızla bu kararın alınması yönünde bir irade var.”

Eko Faktoring Ekonomisti Arda Tunca, “Bankalar, enflasyona endeksli bonoyu bekliyor. Mevduat kaçışı yaşanıp yaşanmayacağı bilinmiyor. Çünkü, bu ürünün detayları bilinmiyor. Bu endişe de piyasayı tedirgin ediyor.”

Üst düzey bir bankacı, “Hükümetin aynen KKM’de olduğu gibi yeni bir yapı ile adı faiz olmasa da yüksek bir getiri vererek iç piyasadaki dövizi yeniden kamuya alması gerekiyor. Mevcut ekonomik şartlarda döviz ihtiyacı çok yüksek. Bireysellerde KKM dışında hala 139 milyar Dolar DTH bulunuyor ve bunlar düşük getiriye rağmen politika çekincesiyle KKM’ye bile yönelmiyor.”

“Şimdi ise yeni planlanan yapıda bireylerin döviz bozdurarak enflasyon koruması sağlaması aynı KKM’de olduğu gibi Hazine tahviline ciddi bir ilgi yaratabilir. Ancak yaratılan ilgi kadar sektörün mevduatında negatif etki olacaktır. Bu bir tahvil olduğu sürece bankacılık sektörüne zararı olmaması mümkün görünmüyor.”

Bankacılar kara kara düşünüyor! Kur korumalı mevduattan sonra enflasyon korumalı tahvil geliyor

EDİTÖR NOTU: Bu haber 19 Mayıs 2022 tarihinde saat 00.54’de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 15,94 euro 16,71 altının gramı ise 932 TL değerinde.

Ülkenin ticaret bakanı kripto paranın ne zaman yasallaşacağını duyurdu! Ödemeler nasıl yapılacak

Kripto paralarda yasak masak dinlemiyorlar! Bitcoin’de ortalığı kasıp kavuruyorlar

Piyasa Kahini İslam Memiş gram altın ve doların ne zaman fırlayacağını açıkladı! Yatırımcılar panik yok

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön