19 / 04 / 2024

Bankalar 'emlakçı' oldu!

Bankalar 'emlakçı' oldu!

Bankalara olan kredi borcunu ödeyemeyen binlerce vatandaş evini, arabasını veya iş yerini kaybederken, ipotekli taşınmazlara el koyan bankalar ise emlakçı oldu.



Binlerce insan krediler vasıtasıyla bankalara borçlu olurken, borcunu ödeyemeyenlerin haczedilen malları bankaların hanesine kâr olarak giriyor. Borcunu ödeyemeyen vatandaşın evine, arsasına ve arabasına haciz koyan bankalar, haczettiği malları online satış siteleri üzerinden satıyor. Milli Gazete’den Baki Sancak’ın haberine göre; Türkiye’nin dört bir yanından ilanların bulunduğu internet sitesinde, faiz sistemi altında ezilen vatandaşların durumun gözler önüne serildi. 

Bankalar emlakçı oldu!

KAMU BANKALARI ÖN PLANDA!

Binlerce vatandaş bankaya olan borcunu ödeyemedi. Bankalar tarafından ipotek altına alınan mallara ise tek tek haciz konuldu. Haczedilen malları kendi siteleri üzerinden satışa çıkaran bankalar orada taleple karşılaşmayınca online ikinci el satış sitelerini tercih etti. Satışa sunulan konut sayısının 2 binlere yaklaştığı sitede çoğunlukla kamu bankalarının olması ise gözden kaçmadı. Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Deniz Bank, TEB ve Kuveyt Türk Bankası açtığı resmi üyelik ile vatandaşlardan haczettiği taşınmazları satışa  sunan bankalardan oldu. 

VATANDAŞ BORÇ BATAĞINDA!

Türkiye’de on milyonlarca kişi pandemi döneminde yaşadıkları ekonomik sıkıntıları atlatabilmek için daha fazla borçlanıyor.

Tüketici kredileri ve kredi kartı harcamaları 700 milyar TL’yi aştı. Konut kredisi faiz oranlarında yapılan indirimin ardından vatandaşların kullandığı kredi oranında da rekorlar kırıldı. 2019'un sonunda 10 milyar 162 milyon TL olan konut kredisi kullanım rakamı, 2020 yılının sadece 5-26 Haziran dönemindeki üç haftada 18 milyar 931 milyon TL oldu. 

TURİSTİK TESİS DAHİ SATILIYOR!

Sitede bankadan satılan toplam konut sayısı bin 904 civarında olurken bankaların satışa çıkardığı taşınmazlar arasında turistik tesisler de bulunuyor. Ziraat Bankası 601 adet konut, 449 iş yeri, 949 arsa ve 10 binayı satışa sunarken, Vakıfbank, 965 konut, 756 iş yeri, 217 arsa, 30 bina, 3 turistik tesisi satışa çıkardı. Halkbank’ın sayfasında ise 33 konut, 17 işyeri, 14 arsa, 2 bina ve 1 turistik tesis satılıyor. 

EDİRNE’DEN KARS’A, İZMİR’DEN ARDAHAN’A

Faiz sistemiyle vatandaşları borçlandıran bankalar vatandaşların elinden aldığı malları satmak için çabalıyor. Bankalar, Türkiye’nin dört bir yanında haczettiği taşınmazları satışa sundu. Haczedilen taşınmazların yer aldığı şehirler ise şu şekilde: 

İstanbul, Ankara, Adana, Mardin, Mersin, Aydın, Giresun, Konya, Ş.Urfa, Kütahya, Erzurum, Gaziantep, Ağrı, Diyarbakır gibi birçok şehir yer aldı.

Konut kredisi faizleri yıllık yüzde 11,66’ya yükseldi!

İpotekli konut satışları Temmuz'da 10 kat arttı!


Geri Dön