24 / 04 / 2024

BASKİ'den 200 milyon TL'lik yatırım!

BASKİ'den 200 milyon TL'lik yatırım!

Düzenlenen bilgilendirme toplantısında BASKİ'nin faaliyetleri üzerine duran Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Uğur, BASKİ'nin Körfez bölgesindeki su şebekesi-kanalizasyon ve arıtma tesisi yatırımlarının 200 milyon lira olduğunu vurguladı




Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, BASKİ'nin Körfez bölgesinde devam eden çalışmaları ve projelerinin masaya yatırıldığı bilgilendirme toplantısına katıldı. AK Parti İl Başkanı Dinçer Orkan, BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram, BASKİ Şube çalışanları ve basının yer aldığı toplantıda BASKİ'nin faaliyetleri üzerine duran Başkan Uğur, BASKİ'nin Körfez bölgesindeki su şebekesi-kanalizasyon ve arıtma tesisi yatırımlarının 200 milyon lira olduğunu vurguladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ'nin yapılanmasını tamamladığını ve hizmetlere ağırlık vermeye başladığını belirten Başkan Uğur, Körfez bölgesindeki çalışmalarla ilgili şunları söyledi: "Balıkesir'in turizm bölgesi olan Ege sahillerimiz Altınova'dan' Altınoluk'a kadar yaz nüfusu yoğun olan yerlerimiz. Aynı şekilde Marmara Bölgemizde yer alan Marmara Adası, Avşa Adası, Erdek, Kapıdağ Yarımadası'nın yaz nüfusu yoğunluğu çok fazla. Bu bölgelerimizde hem su şebekesi ve kanalizasyon hem de arıtma tesislerinin yeterli olmaması sebebiyle sıkıntılar var. Vatandaşlarımız bu sıkıntılarını zaman zaman dile getiriyor. Örneğin; Altınoluk su arıtma tesisi günlük 16 bin metreküp su arıtıyor fakat tesise 30 bin metreküp su geliyor. Tesisin kapasitesinin yüzde 100 artması lazım. Havran'ın arıtma tesisi hiç yok. Dolayısıyla Havran'ın bütün atık suları Burhaniye üzerinden denize deşarj oluyor. Bu bölgeleri yönelik tek tek projeleri yapıp daha sonra da tesislerin yapımına geçeceğiz. Öncelikle projelerini yapıp daha sonra Altınova'dan Altınoluk'a kadar devam eden kıyı şeridine tesisleri yapacağız. Bunun ilgili  İller Bankası ve Dünya Bankası'yla görüşmelerimiz devam ediyor. Yalnızca Ayvalık-Gömeç-Burhaniye-Edremit ve Havran  ilçelerinin arıtmasının, kanalizasyonun ve su şebekesinin sağlıklı olması ve yaz nüfusuna hitap etmesi için  yapılması gereken yatırım 200 milyon lira" dedi.


MEVCUT TESİSLERİN KAPASİTESİNİ ARTIRACAĞIZ


Körfez bölgesindeki mevcut tesislerde kapasite artırımına gideceklerini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Zeytinli'de arıtma tesisi var ama kapasitesi yeterli değil. Öncelikle Altınoluk ve Zeytinli'deki mevcut arıtma tesislerinin kapasitesinin artırımına gidiyoruz. Havran'ın hem kanalizasyon hem arıtma tesisiyle ilgili projenin ihalesi tamamlandı. Proje tamamlandıktan sonra yapım ihalesine gideceğiz.  Bir yandan da finansman arayışı devam ediyor. Dünya Bankası yetkilileri İller Bankası yetkilileriyle birlikte geçtiğimiz Nisan ayı içerisinde hem Ege hem Marmara bölgesinde iki gün kalıp, inceleme yaptılar. Projelerin hazırlanmasında ve yapımında bize destek sözü verdiler" dedi.


Altınoluk Katı Atık Depolama Sahası İçin Kamulaştırma Yapılıyor


Su, kanalizasyon ve arıtma tesislerinin yanı sıra Körfez bölgesindeki sorunlardan birinin de katı atıkların depolanması olduğunu belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Edremit'in Altınoluk mahallesindeki katı atık depolama sahasının kapatılmasıyla ilgili girişimlerin sürdüğünü belirtti. Başkan Uğur, "Bölgede çevreyle ilgili tek sorun atık sular değil aynı zamanda katı atık depolamayla ilgili sıkıntılar var. Bu zamana kadar düzenli katı atık depolama yapılmamış. Edremit'in de, Burhaniye'de, Ayvalık'ın da  her tarafta vahşi depolama yapılıyor. Dolayısıyla bu çöplükler zaman zaman yanıyor, hava kirliliğine neden oluyor. Bununla ilgili de çalışmalarımızı yapıyoruz. Altınoluk'la ilgili depolamanın kapatılması için Çevre Bakanlığı'nın iznini bekliyoruz. Bir yandan da bölgedeki özel mülkiyetleri kamulaştırmaya çalışıyoruz" dedi.


Altınova- Ayvalık Su Hattı 15 Milyon Lira


BASKİ'nin , Ayvalık'ın su problemini çözmek adına Altınova- Ayvalık su hattına 15 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdiğine dikkat çeken Başkan Uğur, Altınoluk'taki şebekeye de yeni kaynakların ilave edildiğini söyledi. Başkan Uğur, "Altınoluk'ta şu anda bir su şikayeti gelmiyor bize. Altınoluk'ta şebekeyle ilgili yeni kaynaklar ilave edildi. Boruların çapları büyütüldü. Sezon başında zaman zaman su kesintileri oldu ama şuanda BASKİ Altınoluk'a su vermeyi sürdürüyor. Ayvalık'ta yıllardır hep sudan şikayet var.  Altınova'dan gelen su şebekesi çok eski ve  devamlı arızalanıyor. 17 kilometre uzunluğunda, 63 santim çapında boruların olacağı yeni hattın ihalesini yaptık. Bunun malzemesi 8 milyon lira. Projenin tüm maliyeti 15 milyon lira olacak. 'Balıkesir, büyükşehir belediyesi oldu da ne oldu" diyenler söylüyorum; Ayvalık Belediyesi'nin yatırım bütçesinden 15 milyon lira ayırıp bu suyu Altınova'dan Ayvalık'a getirmesi mümkün değil.  Cunda'da kanalizasyonla ilgili sorunlar var. Onlarla ilgili çalışmalar devam ediyor.40 yıllık sorunu 40 günde çözemiyoruz.  Biz bütün sorunlara el attık, neşter vurduk, projeler yapılıyor. İhaleleri yapılıyor. Bir taraftan da su-kanalizasyonla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu zamana kadar kırsaldaki abonelerimizden hiç bir ücret almadık. Saatleri takasıya kadar ücret almayacağız. Saatler takıldığında kırsaldaki vatandaşlarımız merkezdeki su parasının dörtte birini ödeyecekler" dedi




Balıkesir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön