25 / 04 / 2024

Batman'a ikinci bir OSB yapma kararı alındı!

Batman'a ikinci bir OSB yapma kararı alındı!

Yeni teşvik sisteminin yürürlüğe girmesiyle Batman'a yönelik yatırımlar hızla artmaya başladı. Mevcut OSB, yatırımlara yetmeyince ikinci bir OSB yapma kararı alındı. Batman yatırımcılar için yeni çekim merkezi oldu...





Yeni teşvik sisteminin yürürlüğe girmesiyle Batman'a yönelik yatırımlar hızla artmaya başladı. Mevcut OSB, yatırımlara yetmeyince ikinci bir OSB yapma kararı alındı. 


Batman, Ortadoğu pazarlarına yakınlığı, kolay erişilebilir olması, düzenli kent trafiği, yeterli altyapı hizmetleri ve genç işgücü potansiyeli ile yatırımcılar için yeni çekim merkezi oldu. Batman, tarıma dayalı sanayinin yanı sıra, tekstil, konfeksiyon ve inşaat ürünleri gibi rekabet avantajına sahip olan sektörleriyle Türkiye'nin resmi olarak belirlenen 15 cazibe merkezi arasında yer alıyor. Bölgesinin en önemli aktörü olan Batman'ın gelişiminde petrol çok önemli bir rol oynuyor. 


Türkiye'deki ham petrol üretiminin yüzde 71'i Türkiye Petrol Rafineleri'nin (TÜPRAŞ) Batman'da yer alan tesislerinde gerçekleştiriliyor. Tarıma dayalı sanayiye öncelik tanıyan ilde devam eden Sol Sahil Projesi ve Ilısu Barajı'nın tamamlanmasıyla Batman yeni bir çehreye bürünecek. Ilısu Barajı yıllık 3.833 kilovvatt elektrik üretimiyle, gövde hacmi açısından Türkiye'nin 2., kurulu güç bakımından da 4. büyük barajı olacak. Barajın devreye girmesiyle başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak üleri olmak üzere tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması yeni bir boyut kazanacak. Sanayi Envanteri sonuçlarına göre Batman, bölgenin üretim merkezi olmaya aday. Envantere göre ilde imalat yapan 188 şirkette toplam 8 bin 212 kişi istihdam ediliyor. Batman'da gıda ürünleri üretimi yapanlar 56 firma ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 44 firma ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerinin imalatı ve 19 firma ile giyim eşyalarının imalatı izliyor. İmalatçı firma sayısının her geçen gün arttığı ilin 2011 yılı ihracat performansı 52 milyon dolar iken, 2012 yılında bu rakam yüzde 61 artışla 84 milyon dolar seviyesine ulaştı. İlin 2012 yılı ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin başında 53 milyon dolar ile Irak geliyor. Toplam bin 130 dönüm arazi üzerine kurulu Batman Organize Sanayi Bölgesinin yatırım talebini karşılamayacağı anlaşılınca, mevcut alana bitişik dördüncü etap 42 hektarlık alanın imar ve parselasyon planlan onaylanarak altyapı projeleri ihale edildi. Bununla beraber, ile yönelik yatırımların hızlı artması nedeniyle en az 400 hektarlık ikinci bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması da planlanıyor. 


Dünya Gazetesi


Geri Dön