19 / 03 / 2024

Batman’da konut fiyatlarında fahiş artış!

Batman’da konut fiyatlarında fahiş artış!

Batman’da koronavirüs tehdidi ve  sürekli artan konut fiyatları şehrinde gündeminde yer alıyor. Konut pazarındaki bu artışın bir nedeni de bankaların sağladıkları kredi faiz oranlarını aylık yüzde 1’in altına çekmesi oldu.



Dünya Gazetesi'nden Recep Kavuş, bugünkü yazısında ''Batman’da konut fiyatlarında fahiş artış'' konulu yazısını kaleme aldı...

Batman’ın gündemini şu sıralar iki problem meşgul ediyor. Birincisi koronavirüs tehdidi, ikincisi ise, sürekli artan konut fiyatları. Korona insanları öyle çok meşgul etmiş ki zorunlu olmadıkça insanlar evelerinden çıkmıyor, aile ziyaretlerinde bulunmuyor, alışverişe çıkmıyor.

Hiçbir zaman bizler bu denli ürkmemiş ve korkmamıştık. Ama bu korku bile insanların emlak ilgisini azaltmış değil. Hatta diyebilirim ki, korona ile birlikte konut fiyatları fahiş şekilde arttı.

Tam iki katına çıktı dersem sanırım abartılı olmaz. Konut pazarındaki bu artışın bir nedeni de bankaların sağladıkları kredi faiz oranlarını aylık % 1’in altına çekmesidir kuşkusuz. Bankalarda adeta kredi kuyruğu oluşmuş. Ev bulamayanlar ise yakınlarının dairelerini formaliteden satın almış gibi yapıp, binanın ederi kadar kredi çekiyor. Tabi bu hareketlik, ister istemez konut fiyatlarının tavan yapmasına neden oldu.

1+1 yüz metrenin altındaki bir dairenin fiyatı bile neredeyse 150 ile 200 bin lira değerine çıktı.
2+1 daireler 200 ile 300 bin arası, 
3+1 dairelerin fiyatı 300’den başlayıp konumuna göre 500 bin liraya kadar çıkıyor.
4+1 binalar, 500 ve üstü bir fiyattan alıcı buluyor.

Batman’daki konut fiyatları, Antalya, İzmir, Mersin gibi büyük şehirlerle yarışıyor adeta. Tabi serbest piyasa olunca dileyen, dilediği fiyata konutunu satma özgürlüğüne sahip.

Hali ile konut fiyatları almış başını gidiyor. Bu gidişle artışın duracağı yok gibi. Bu durumda olan, evsiz ve yoksula oluyor. Kırk sene kalsa bu şartlarda bırakın işsiz olanı, kamuda çalışan biri bile ev sahibi olamaz.

Tabi konut fiyatlarındaki artışın nedeni sadece konut kredisi faizlerinin cazip hale gelmesi değil. Şehrimize özgün birçok sebep var. Bana sorarsanız en önemli sebeplerinden biri, arsa fiyatlarının fahiş fiyatta olmasıdır.

Konut fiyatlarında en büyük gider kalemi elbette arsadır. Arsaların bu denli pahalı olmasındaki temel neden de yerel yönetimlerin 30 yıldır bu şehirde imar planına köklü bir çözüm bulmamasından kaynaklanmaktadır. Yerel yönetimin doğru düzgün bir imar politikası hiçbir zaman olmadı.

Şehrimizin birçok mahallesindeki mülkiyet sorunu çözülmedi, yeni imar alanları belirlenmedi. Bir taraftan merkezi hükümet, belediyenin imar alanlarını geliştirmesinin önüne hep set çekti. Bu sorunu gündemleştirmek ve aşmak için belediye de meramını yeteri kadar anlatmadı.

Tüm bu nedenlerden dolayı Batman’da konut sorunu hiçbir zaman çözülmedi. Bu gidişle çözüleceğine de inanmıyorum doğrusu. Düşünün bayındırlık birim fiyatlarına göre bir konutun metrekare fiyat maliyeti 85 liradır. Yani 100 metrelik bir konut 85 liraya mal oluyor, 15 lirada kâr haddi ile hadi yüz lira olsun. Ama yanlış politikalar yüzünden şu anda konutun metrekare fiyatı şehrimizde 100 liradan başlıyor ve 300 liraya kadar çıkabiliyor. Bu haksız kazancın önüne bir an önce geçilmelidir. Bunun çaresi de yeni imar alanları oluşturulması, yerel yönetimin kentsel dönüşüm hamlesi başlatması ve şehrimizin birçok mahallesinde mülkiyet sorunları nedeni ile 18 madde uygulaması görmeyen yerlerin sorununun çözülmesindedir.
Yoksa konut fiyatlarındaki artış hiçbir şekilde çözülemez.


Geri Dön