23 / 04 / 2024

Bayburt'ta 300 yıllık kilise restorasyon için bekliyor!

Bayburt'ta 300 yıllık kilise restorasyon için bekliyor!

Bayburt merkeze bağlı Söğütlü köyünde bulunan ve bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya başlayan 300 yıllık kilisenin aslına uygun onarılarak inanç turizmine kazandırılması isteniyor. Adnan Türkben, "Kilisenin orijinal halini bozmadık'' dedi.



Söğütlü köyü muhtarı Adnan Türkben, yaptığı açıklamada, köy halkı olarak atıl ve bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan tarihi kilisenin restore edilerek turizme kazandırılmasını beklediklerini söyledi. Bayburt'un köklü tarihi geçmişi nedeniyle tarihi ve kültürel varlıklar bakımından oldukça zengin bir il olduğunu belirten Türkben, "Önceki yıllarda köyümüze kiliseyi ziyaret için çok sayıda turist gelirdi. Şimdi ise kilise tahrip olduğundan dolayı aıtık turistler de gelmiyor. Kilisenin restorasyonunun yapılmasını istiyoruz" dedi. Türkben, kilisenin 300 yıllık tarihi geçmişe sahip olduğunu anlatarak, bugüne kadar köylülerce korunduğunu, artık koruyamayacakları bir duruma geldiğini kaydetti. 


Geçmiş yıllarda ambar ve samanlık olarak da kullanıldı!

Köy halkı olarak kiliseyi önceki yıllarda camiye dönüştürmek istediklerini ama sonra bu fikirlerinden vazgeçtiklerini dile getiren Türkben, "Kilisenin orijinal halini bozmadık. 


Sadece doğu kısmında bir kapı açtık, güney kısmında ise var olan pencereleri yatay olarak biraz büyüttük. Kilisenin diğer hiçbir bölümünde işlem yapılmadı, orijinal haliyle duruyor" diye konuştu. Kilisenin geçmiş yıllarda bazı köy sakinlerince ambar ve samanlık olarak da kullanıldığını bildiren Türkben, şöyle devam etti: "Şu anda kilise tamamen boş durumda. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden kilisenin aslına uygun olarak restore edilerek inanç turizmine kazandırılmasını talep ediyoruz. Bunun için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne dilekçe ile müracaatta bulunduk. Dilekçemize verilen cevapta 'Yeterli bir bütçemiz olmadığından tadilat yapamıyoruz. Bayburt'ta çok sayıda tarihi eserimiz olduğu için bütçemiz yetmiyor' denildi. İstiyoruz ki burası turizme kazandırılsın, köyümüze tekrar turistler gelsin." Türkben, köy yerleşim merkezi içerisinde yer alan kilisenin çevresinde geçmiş yıllarda evler inşa edildiğini anlatarak, "Kilise koruma altında olduğunu için daha önce bitişiğinde ve çevresinde yapılan evlerdeki köy sakinlerimiz evlerinde herhangi bir tadilat yapamıyor. 

Vatandaşlarımızın da mağdur edilmemesini istiyoruz" dedi. 


Son Dakika


Geri Dön