25 / 04 / 2024

Belçika’da esnaf yüksek kira nedeniyle isyan etti!

Belçika’da esnaf yüksek kira nedeniyle isyan etti!

Koronavirüs (Kovid-19) salgınından ağır şekilde etkilenen Belçika’da normalleşme adımları atılıyor. İşletme sahipleri, yeterli yardımı alamadıklarını ve toparlanmalarının uzun süre devam edeceğini ifade ediyor.



Belçika’nın turistik meydanı Grand Place çevresinde pizza dükkanı işleten Denis, mart tarihinden beri sadece paket servisi yaptıklarını söyleyerek hükümetten şu ana kadar bir defaya mahsus 4 bin Euro yardım aldığını ifade etti.

Hürriyet'te yer alan habere göre; normalleşme süreciyle halkın yavaş yavaş dışarı çıkmaya başladığını aktaran Denis, işlerin salgın öncesi seviyeye dönmesinin, ikinci dalga olmaması durumunda ekimi bulabileceğini ifade etti. Kuaför dükkanı sahibi Rafaelis Tina da salgın boyunca kapalı kaldıklarını ve hükümetten aldıkları yardımın yetersiz olduğudan bahsetti. Bu yardımla sadece dükkan kirasını çıkarabildiklerini belirten Tina, halkın Kovid-19 nedeniyle çekinceleri olduğunu ve bu nedenle açılsalar bile işlerin oldukça az olduğunu sözlerine ekledi.

Bir İtalyan giyim markasının Brüksel’deki şube müdürü olan Massimiliano da daha 6 ay önce kentin işlek alışveriş caddelerinden Rue Neuve’de açıldıklarını ve İtalya’da yaşanan sıkıntıların benzerini Belçika’da da yaşadıklarını belirtti. Massimiliano, kısıtlamaların başladığı mart ayından bu yana yaşananların kendileri için tam bir felaket olduğunu vurgulayarak, “Üç aydır kapalıydık. Hükümetten yardım almamız kolay değil. Şu aşamada hiçbir yardım alamadık. Problem bürokraside. Yardım almak uzun sürüyor” açıklamasında bulundu.

‘BİR SENEYE İHTİYACIMIZ VAR’

Belçika’da Türklerin işlettiği dükkanların ağırlıkta olduğu Chaussee de Haecht’ta da esnaf şikayetçi. Restoran işletmecisi 57 yaşındaki Fahri Gökcan, 31 yıl boyunca bu işi yaptığını, ilk kez böyle bir krizle karşılaştığından bahsetti “Evlere paket servisi yaparak iyi kötü ayakta kalabildik” diyen Gökcan, aniden gelen salgına kimsenin hazırlıklı olmadığını, işten çıkarmalar ya da mesai kısıtlamaları yapmak durumunda kaldıklarını belirtti. Gökcan, Brüksel’deki Türk esnafın krizden çok kötü etkilendiğinin altını çizerek, “4 bin Euro’luk bir yardım oldu ama çoğunun dükkan kirası 8-10 bin Euro. Bundan sonraki süreç için ise Kovid-19’un müşteriler üzerinde bir iz bıraktığını düşünüyorum. ‘Çıkmasam daha iyi olur’ gibi düşünüyorlar. Normale dönmek için sanırım bir seneye ihtiyacımız var” diye konuştu.


Geri Dön