20 / 04 / 2024

Belediye ifraz harcı ne kadar?

Belediye ifraz harcı ne kadar?

Tapuda ayırma işlemi olan ifraz ile tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz birden fazla parçaya ayrılabiliyor. Bunun için belli oranda harç ödemesi yapılıyor. Peki, belediye ifraz harcı ne kadar?



Belediye ifraz harcı ne kadar?

Tapuda ayırma işlemi olan ifraz ile tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse rızaen belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemi oluyor.


Belediyede yapılacak ifraz işlemi için; Serbest mühendislerce düzenlenmiş ifraz (ayırma) işlemini gösterir krokili beyannamenin Kadastro Müdürlüğü’ne ibrazı gerekiyor. Akabinde izlenecek yol şu şekilde:


-Kadastro Müdürlüğü’nce krokili beyannamenin uygunluğunun kontrolü ve onaması.

-İşlemin Belediye Encümeni ve İl İdare Kurulu’nca tasdiki.

-Kadastro Müdürlüğü’nce evrakın Tapu Sicil Müdürlüğü’ne sevki.

-Tapu Sicil Müdürlüğü’nce hukuksal bir engelin bulunmaması halinde, tapu harçlarının tahsili suretiyle işlemin ikmal edilip,tescilinin yapılması. Peki, Belediye ifraz harcı ne kadar?


İfraz harcı hesaplama:

Harçlar Kanunu’na ekli (4) sayılı Tarife’nin 6-a bölümüne göre; ifraza konu edilen gayrimenkulün genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden az olmamak üzere ilgililerce beyan edilen değerleri üzerinden, binde 11,38 oranında tapu harcı tahsil ediliyor. 


Ayrıca ifraz işlemlerinde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Döner Sermaye İşletmesi’nce belirlenen tarifeye göre ücret tahsil ediliyor. 2015 yılı döner sermaye ücreti ise 82,50 TL olarak alınıyor.


İfraz işlemi kaç gün sürer?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön