25 / 04 / 2024

Tapu satış harcı ne kadar?

Tapu satış harcı ne kadar?

Bir gayrimenkul aldığınızı veya sattığınızı düşünelim. Buna göre tapu müdürlüklerinde verilen hizmetlerden dolayı alınan harç oranları nedir? Tapu satış harcı ne kadar? İşte harç oranları...



Tapu satış harcı ne kadar?

Gayrimenkul alım satımlarında alıcı ve satıcıya karşılıklı borç ve hak yükleyen bir sözleşme yapılıyor. Yapılan bu anlaşmaya göre alıcının taşınmazın bedelini ödemesine karşılık, satıcı da malın mülkiyetini alıcıya bırakıyor.


Tapu müdürlüklerinde gerçekleşen herhangi bir gayrimenkul alım satım işlemlerinde gerekli belgelerin temin edilmesi ve satış bedeli üzerinden hesaplanan tapu harcının bankaya ödenmesi gerekiyor.


Tapu işlemlerinde gerekenler:

- Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.


- Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.


- Gayrimenkulün belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek.


Tapu satış harcı ne kadar?

2013 yılında yapılan yasal düzenlemelere göre, hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gereken tapu harcı şu şekilde karşımıza çıkıyor. 2013 yılında yapılan satışlar için aşağıda yer alan oranlar üzerinden tapu masrafı hesaplanıyor.


Alıcıların ödemeleri gereken harç oranı: Binde 20

Satıcıların ödemeleri gereken harç oranı: Binde 20


Döner sermaye

Döner Sermaye İşletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.


Diğer vergiler

Var olması halinde taşınmaz malın veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.


Tapu işlemleri ne kadar tutar 2013!




Geri Dön