19 / 04 / 2024

Tapu işlemleri ne kadar tutar 2013!

Tapu işlemleri ne kadar tutar 2013!

Tapu işlemlerinin tamamlanabilmesi için, hem alıcıdan hem de satıcıdan tapu harcının ödenmesi talep ediliyor. Peki 2013 yılı tapu harcı oranı nedir? Tapu işlemleri ne kadar tutar 2013?



Tapu işlemleri ne kadar tutar 2013!

Herhangi bir gayrimenkul alım satım işlemlerinde gerekli belgelerin temin edilmesi ve satış bedeli üzerinden hesaplanan tapu harcının bankaya ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı bedelleri, her yıl belirlenen mevzuata göre yeniden şekilleniyor. Buna göre 2013 yılında tapu işlemleri ne kadar tutar?


Tapu işlemlerin için ilk olarak başvuruda bulunulması ve istenen belgelerin temin edilmesi gerektiğini belirtmiştik. Tapu işlemlerinde  hem alıcıdan hem de satıcıdan aşağıdaki belgeler talep ediliyor.


Tapu işlemleri için gerekli olan belgeler:

- Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.


- Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.


- Gayrimenkulün belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek.


Tapu işlemleri ne kadar tutar 2013..

Hem alıcı ve satıcısından talep edilen tapu harcı, 2013 yılında yapılan düzenlemelere göre binde 20 oranında belirlendi. Buna göre satışa konu olan gayrimenkuller üzerinden binde 20 oranında hem alıcı, hem de satıcı tapu harcını ayrı ayrı ödüyor.


Döner sermaye

Tapu işlemleri masrafları arasında döner sermaye harcı da bulunuyor. Söz konusu harç, Döner Sermaye İşletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.


Diğer vergiler

Var olması halinde taşınmaz malın veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.


Tapu harcının ödenmemesi durumunda işlem tamamlanamıyor. Harcın eksik ödenmesi ya da satış bedelinin gerçek satış bedelinden daha az gösterilip, buna bağlı olarak yine harcın eksik ödenmesi halinde ise ilgili kişilere üç katı tapu harcı cezası uygulanıyor.


Tapu harcı pişmanlık dilekçesi

Tapu harcınızın eksik yatırılması durumlarında cezalı duruma düşmek istemiyorsanız, vergi dairelerine gidip harcınızı eksik yatırdığınızı, ödenmeyen kısmı da ödemek istediğinizi bu tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile bildirebiliyorsunuz.



Tapu işlemleri döner sermaye!
Tapu harcı 2013!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön