23 / 04 / 2024

Belgelerini merdiven altına satan asansörcüler aranıyor!

Belgelerini merdiven altına satan asansörcüler aranıyor!

Belgesi iptal edilmiş ve ‘Kırmızı Listeye’ alınmış bazı asansör firmalarının Sanayi Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlardan aldığı onay belgelerini, merdiven altı firmalara sattıkları ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...



Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 81 ilin merkezi ile İlçeleri de dahil olmak üzere belgelerinde usulsüzlük gördüğü iki asansör firmasının taktığı asansörlerinin peşine düştü. Bakanlığın Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetim Müdürlüğü’nün yaptıkları denetimlerde RPM ve Talya Asansör firmalarının montajlarında hatalar olduğu tespit edildi. RPM firmasının daha önce de Kırmızı Listeye alındığı ve belgesinin iptal edildiği belirlendi. Ancak bu firmanın bakanlığın gösterdiği bir başka kuruluştan yeniden Onay Belgesi alarak faaliyete geçtiği belirlendi. Yapılan denetimlerde ortaya çıkan bir başka gerçek ise Bakanlığı yaşanabilecek yeni bir asansör faciasını önlemek adına hemen harekete geçirdi.

 

VATAN, tespit edilen firmalardan İTO kayıtlarında merkezi İstanbul’da görünen RPM firmasının peşine düştü. Ancak firmanın Küçükçekmece’deki ofislerinde kimse yok. Telefonlarına kimse çıkmıyor. Verilen irtibat e mailleri hatalı olarak geri dönüyor. Firmayla aynı ismi taşıyan  Ankara  Ostim’deki başka bir firma ise İstanbul’daki firma ile alakalarının olmadığını söylüyor. İstanbul Makine Mühendisleri Odası kayıtlarına göre ise firma hâlâ aktif. Ancak 2014 yılında firma mühendis bildiriminde bulunmamış görünüyor. 

 

Yeniden denetlenecek

 

Vatan’a konuşan Sanayi Bakanlığı yetkilileri konuyu doğrulayarak  firmalardan birinin daha önce Kırmızı Listede olduğunu ve belgelerinin iptal edildiğini belirtti. Yetkililer Türkiye genelindeki denetimlerde bu firmalar adına montaj yapılmış asansörlerin tespit edilerek yeniden denetleneceği kaydedildi. Kırmızı etiketli asansörlerde tescilli firmaya belge iptali cezası ve 40 bin lira asansör başı para cezası kesileceği belirtildi.

  

Türkiye’de ki asansörlerin yüzde 80’in üzerindeki bir oranla güvensizlik olduğu biliniyor.Torunlar inşaattaki asansörde 10 işçi ölmüştü.



Mehmet Ali Demir / Vatan




Geri Dön