25 / 04 / 2024

Belirli süreli kira sözleşmesinin feshi!

Belirli süreli kira sözleşmesinin feshi!

Kira sözleşmesinde kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli oluyor. Peki, belirli süreli kira sözleşmesi nasıl feshedilir? İşte belirli süreli kira sözleşmesinin feshi..



Belirli süreli kira sözleşmesinin feshi!

Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme, kira sözleşmesi oluyor.


Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Sözleşmede kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli oluyor; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Peki, belirli bir süreli olarak yapılan kira sözleşmesi nasıl feshedilir? Mal sahibi sözleşmesinin feshini isteyebilir mi?


Belirli süreli kira sözleşmesinin feshedilmesi..

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Bildirimin geçerliliği

Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.



Kiracı tahliye taahhüdü örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön