26 / 04 / 2024

Berlin'de kiralık ev fiyatlarında son durum ne?

Berlin'de kiralık ev fiyatlarında son durum ne?

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Ayşe Özek Karasu, bugünkü köşesinde kira fiyatlarını kaleme aldı. İşte Ayşe Özek Karasu'nun o yazısı...



Habertürk Gazetesi köşe yazarı Ayşe Özek Karasu, bugün kaleme aldığı yazısına, "Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin asgari ücretteki yüzde 50 artışın nimetlerini dana endeksiyle açıklaması ilginç; “2003 yılında asgari ücret ile 23 kilo dana eti alınırken, 2022’de bu artışla 62 kilo dana eti alınacak” diyor. Liste peynir, tüp gaz ve elektriğin kilovat saati endeksiyle devam ediyor. Bütün hesaplar, insan yaşamının temel ihtiyaçları üzerine, artısı yok" ifadelerini kullanarak başladı. 

Berlin de kiralık ev fiyatlarında son durum ne?

Daha ilgincinin, Bakan Nurettin Nebati'nin Avrupa Birliği metropollerindeki asgari ücret – kira paritesi üzerinden kıyaslamaya gitmesi olduğunu belirten Karasu, " “Berlin’de asgari ücret 1585 Euro, şehir merkezindeki kira 1969 Euro” örneğinden başlayıp Amsterdam ve Paris’te asgari ücretin çok üstünde olan kira bedellerini sıralıyor. “Türkiye’de şehir merkezinde 1261 lira” olarak beyan ettiği kiralık eviyse şu ana kadar kimse bulamadı" dedi. 

Berlin de kiralık ev fiyatlarında son durum ne?

Berlin'de kiraların oldukça yüksek olduğunu belirten Karasu, "Aslında Berlin’de kiralar Nebati’nin dediğinden bile yüksek; konutlar büyük şirketlerin elinde olduğu için kira krizi yaşanıyor. Eyalet yönetimi kiralara üst sınır ve beş yıl zam yasağı getirmişti, ancak Anayasa Mahkemesi, anayasaya aykırı bularak düzenlemeyi iptal etti. Kriz olmasına kriz de, Berlin’in Mitte’sinde kiralık ev arayan kaç asgari ücretli var acaba?" ifadelerini kullandı.

Metropollerde konut kiraları cep yakıyor!

Almanya'da yaşanan konut sıkıntısı büyüyor!


Geri Dön